Charakterystyka
Pochodzenie: Azja (Borneo)
Środowisko: W naturze zamieszkuje płytkie i wolno płynące strumienie i potoki. Akwarium powinno być gęsto obsadzone roślinami, z licznymi kryjówkami (korzenie, łupiny kokosa) i pozostawioną wolną przestrzenią do swobodnego pływania. Oświetlenie nie musi być zbyt intensywne, najlepiej rozproszone za pomocą roślin pływających.
Rodzina: karpiowate
Wielkość: 1-3 cm długości
Zachowanie: Jest to ryba stadna, zalecane jest trzymanie min. 8 osobników. Nadaje się do akwarium towarzyskiego, wraz z innymi drobnymi i łagodnymi rybami.
Wielkość akwarium: małe (min. pojemność: 40 l; min. długość: 40 cm)
Temperatura wody: 23-28 st.C
Parametry wody:
- pH: 5.0-7.0
- Twardość: 0-10 dGH
- Wymagania odnośnie przygotowania wody: Gatunek bardzo wrażliwy na nagłe zmiany parametrów wody i wysokie stężenie azotanów. Zbiornik musi być zaopatrzony w wydajny filtr, o łagodnym przepływie. Woda powinna być regularnie wymieniana (ok. 10%).
Pokarm: Suchy, mrożony, żywy.
Cechy
- Ciało czerwone, posiada ciemnoniebieski pas, biegnący od głowy do nasady ogona.
- Samce są smuklejsze i intensywniej wybarwione. Samice pełniejsze w okolicy brzucha i większe.
Rozród
Gatunek należący do ryb jajorodnych. Akwarium tarliskowe powinno być zacienione, na dnie należy umieścić siatkę, by jaja mogły znaleźć się poza zasięgiem dorosłych osobników. Woda powinna mieć temperaturę 28 st.C, a jej odczyn wynosić 5-6.5 pH. Warto jest wyposażyć zbiornik w dużą ilość drobnolistnych roślin lub mech. Dwie lub trzy pary osobników przenosimy do wcześniej przygotowanego środowiska. Tarło odbywa się następnego dnia rano. Z kolei wylęg następuje po ok. 48 godzinach od pojawienia się jajeczek. Po 24h można rozpocząć karmienie narybku. Przez pierwszy tydzień odżywiania warto zdecydować się na pokarm w płynie lub żelu, aż osobniki dorosną do przyjmowania pokarmu żywego.
Zobacz w sklepie -d2d68f51f55ac9c0fcb5d8b0be831465.jpg)
{PAGINATION} {PAGE_NUMBER}
Komentarze (0)
Dodaj komentarz
Przejdź do wątku na forum