Witam,mam pytanie odnośnie paletek, mamy od 3 lat paletki i już są ok 15/18 cm duże 8 sztuk na 350 litrów akwarium, dwie nam zdechły i dokupiliśmy 2 nowe też takiej wielkości ok 12 cm. Mamy je od 8 dni ale nie wiemy czy to normalne, że cały czas te stare gonią te nowe po całym akwarium i boimy się, że wpadną w depresję bo nie mogą normalnie pływać.Poradzcie co zrobić żeby się uspokoiły te stare.
Niestety normalne bo paletki są terytorialne. Poczytaj o aklimatyzacji. Czy masz możliwość zrobienia jakieś przegrody w akwarium tak aby nowe ryby były oddzielone a te stare je widziały? Możesz też, jako dodatkowe odciągnięcie uwagi, ale nie wyłączne bo nie wystarczy, postawić duże lustro przy samej szybie aby rozproszyć uwagę “starej gwardii”.
Masz podobny problem albo chcesz coś dodać?Załóż konto w minutę i odpowiedz w tym wątku. Zalogowani mogą też obserwować wątki i dostawać powiadomienia o nowych odpowiedziach.
Tyrr w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4772
W filmie zapraszam do odwiedzenia jednej z największej hodowli paletek w Polsce. Hodowla SuperDiscus ma na swoim koncie nie jeden sukces hodowlany, niewątpliwie największym z nich jest udane rozmnożen...
Artbrt w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4685
Cześć,
Mam taki problem, że paletki/dyskowce młode 7miesięcy, które były przetrzymywane do momentu zakupu w samym szkle wykopują rośliny i codziennie coś nowego pływa. Akwarium dość świeże po odpalen...
baturka w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6267
Witam
Interesują mnie paletki, pisałem z pewnym sprzedawcą czy jego paletki przeszły kwarantanne i czy są bez pasożytów.
A to co mi odpisał trochę mnie zdziwiło:
Witam
U każdych paletek trzeba poda...
coolfon1988 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 76 · Wyświetlenia: 48651
Cześć,
Mam pytanie czy mogę u siebie w akwarium trzymać kilka paletek.
Akwarium 240 l , parametry wody jakie mam to
Ph 6,6/6,8 zależy od dozowania co2 w kranie mam 7. Stosuję wodę RO i kh mam 3 (w kra...
arek03 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3881
Witam w moim akwarium posiadam paletki . Akwarium nie ma pokrywy no i tu zaczął się problem ryby podrosły i zaczęły strasznie chlapać wodą . Chciałbym to w jakiś sposób zakryć żeby nie ucierpiało na t...
MechanikCzasu w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1374
Witam mam takie pytanie Czy mogę kupić sobie Paletki do akwarium 112 l Mam ich zamiar kupić 4sztuki czy będzie to dobre rozwiązanie czy raczej nie wolno trzymać Tych ryb w tak malym akwarium ?
lukaszB w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3795
WItam
Jak w temacie moja paletka BlueDiamond próbuje popełnić samobójstwo!.
Już wyjaśniam:
Przez pewien czas leczyłem dyskowce z wiciowców (trichonidazol), potem jeszcze preparatem Capicaps T. W tej ...
darek1985 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6449
Witam,
jestem początkującym jeśli chodzi o akwarystykę, posiadam akwarium 240 litrowe, 120 cm x 40 cm x 50 cm,
Sprzęt:
1. Filtracja:
- zewnętrzny Penn-Plax Cascade 700 - z deszczownicą 700l/h wk...
robertk75 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4167
Witam!
Zauważyłem, że na forum jest trochę osób, które trzymają paletki w akwariach roślinnych a obawiam się, że z moim problemem na forum paletkarskim zostałbym "zjedzony" :wink:
Akwarystyką zajmu...
Statystyki
Ten temat przegląda 397 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571142
• Liczba wątków: 48848
• Użytkownicy: 36962
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 396 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej