Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

Liczba wyświetleń: 4630·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dzień dobry wszystkim!

Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem, po pierwszym napełnieniu mniej więcej po 5h zniknęła połowa gazu z dzwona. To jest normalne tempo rozpuszczania czy poszukiwać nieszczelności ekstremalnych czyli zaworek zwrotny bo chyba tylko tutaj może uciekać. Niewielka wysokość słupa wody to nie wielkie ciśnienie zwrotne jednak zanim przejdę do rycia możliwe że tworzę problem tam gdzie go nie ma.

Pozdrawiam

seb_ik
Ranga: Początkujący

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.
Witaj,

Rozpuszczalność gazu zależy od wielu składowych. Od twardości węglanowej, od prądu wody, od tego jaka jest powierzchnia wymiany gazowej, pojemności samego zbiornika. Także ciężko jest określić jednoznacznie szybkość rozpuszcza się gazu w nieznanym środowisku tylko po "ilości" podawanego gazu.

Krzysztof Radziszewski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

zmijka85 Rzeszów
To normalne tempo.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85

Miasto: Rzeszów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziękuję za szybką odpowiedź, zdaję sobie sprawę z niejednoznaczności pytania i tym bardziej możliwej odpowiedzi, sama definicja rozpuszczalności ma wiele zmiennych których nie jestem wstanie podstawić bo ich po prostu nie znam dla baniaka z taką tablicą Mendelejewa jaka w nim pływa. A sama rozpuszczalność powie mi ile ew. jest wstanie się rozpuścić a nie powie jak spontaniczny jest to proces. Dlatego liczyłem na opinię organoleptyczną akwarysty z podobnym zestawem i odpowiedź w stylu: za szybko lub prawdopodobnie jest ok. Postaram się uzupełnić wątek o bardziej miarodajne informacje bo zapuściłem temat wśród zaznajomionego laboranta wody pitnej. Tym niemniej liczę nadal na uwagę forumowiczów:)

seb_ik

zmijka85 Rzeszów
Powiem tak, miałem tetre o ile dobrze pamiętam, właściwie wpadła mi za darmo. Podnosi zawartość CO2 o naprawdę nie wiele. Nie te pieniądze i nie ta skuteczność. Chcesz CO2 to sprawdź bimbrownię, kwasek-soda, bimbrownię na galaretce. Będzie tańsze i skuteczniejsze od tego dzwona. Jak będziesz zadowolony i stwierdzisz, że CO2 ma być to tylko butla . Każde inne rozwiązanie jest droższe i/lub mniej skuteczne.

zmijka85

zmijka85: Bimbrownie miałem jednak jest nieprzewidywalna, raz tak wywaliła że miałem przyduchę na starym baniaku 60l, ale rośliny w oczach urosły i tak bomblowały że myślałem że z korzeniami dno podniosą :D Dobrze że w porę wróciłem żeby ratować żyjątka. Pewnie wstawie coś na kwasku w ten kwadracik bo puszki z co2 są nieekonomiczne a 20l tylko dla roślin jako eksperyment, ciekawostka i dekoracja bo mi się podobało jak odbiły. Tak jak mówisz docelowo butla będzie i w tym kierunku zdecydowanie idę, powoli kompletuje, po drodze był węgiel w płynie ale nie ma tej frajdy co kolejne okablowanie do akwa. Dziękuję

seb_ik

zmijka85 Rzeszów

zmijka85

Chyba mogę się wypowiedzieć, ponieważ przerobiłem oba rozwiązania :P
Przez rok korzystałem z dzwonu (baniak 54 litry). Dzwon miał pojemność 160ml, napełniany codziennie rano. Gaz do wieczora schodził w ok 85% - resztę wypuszczałem rano przed ponownym napełnieniem (było to konieczne ponieważ, gdy nie wypuszczałem reszty to przy każdym następnym dopuszczeniu gazu schodziło go mniej - następowała wymiana gazowa pomiędzy wodą a gazem w dzwonie). Wpływ na ph i rośliny - na pewno jakiś był i na pewno na plus, jednak nie był on jakoś super zauważalny, szczególnie przy bardziej wymagających roślinach np. małym heńku. Z pewnością dodatkowa suplementacja CO2 pomagała - o efekcie wow nie ma mowy :D
Od 3 tygodni przeszedłem na reaktor CO2 z kwasu i sody - 2 butelki 1l, manometr, zaworek precyzyjny, kostka lipowa. W jednej butelce 50 gram kwasku i 150ml wody, w drugiej 50 gram sody z 50ml wody. I co?
I byłem bardzo zdziwiony gdy okazało się, że taki zestaw działa nieprzerwanie przy podawaniu 1bąbla na 2 sekundy przez 7-8 dni 24h! Ciśnienie jest stałe na poziomie 2-3 kg/cm2. Nie muszę nawet wstrząsać butelką z sodą. Moja ingerencja ogranicza się do skontrolowania czy przy wzroście ciśnienia nie zwiększa się ilość bąbli na sekundę - i tyle!
Wpływ na florę - widać wyraźne polepszenie kondycji roślin i ich wzrost, nareszcie ruszył heniek! i zaczęły ustępować glony, które pokrywały niektóre liście (nie była to plaga). Wpływ na faunę - żaden :D Nie padła żadna ryba, żadna krewetka.
Tygodniowy koszt załadowania reaktora to 1 pln :shock:
Podsumowując - jak ktoś nie ma miejsca na butlę i szkiełko to nie 200 litrów - to taki zestaw sprawdza się znakomicie!

walaxb01
Ranga: Poznaje temat

Właśnie widzę że szału nie ma w porównaniu z tym co się działo na bimbrowni, galaretka wygląda obiecująco na tak mały baniak powinna wystarczyć. Jeśli się sprawdzi to super bo miejsca nie ma za dużo na butle nawet 0.5kg. Dodatkowo zacząłem suplementować jednocześnie WIMI więc czekają mnie spore podmianki z powodu fosforu jak czytam, zrobię test po paru dniach zobaczymy. A woda jałowa po starcie chyba bo sie zatrzymało wszystko po dwóch tygodniach i dopiero odbiło jak dostało żelazo. Jedyny śmietnik jaki może dostarczać coś do wody to kuchnia francuska bo walczą dzielnie helenki ze ślimorami które przywlokłem z Ludwigią i mchem od sąsiada. Jednym słowem dzwon do bani jeśli nic się nie ruszy w przeciągu tygodnia.

seb_ik

Myślę, że tak do końca do bani to nie :D
W przypadku małego litrażu i mało wymagających roślin myślę, że jest to sposób jak najbardziej do zastosowania - może cenowo szału nie ma w porównaniu do kwasku/sody, jednak swoją rolę w suplementacji CO2 jakoś spełnia.
Co do galaretki i bimbrowni, wolę zdecydowanie kwasek/sodę. Dlaczego? Ponieważ jest stabilniejsze, nie ma ryzyka zabrudzenia wody, działa od razu oraz przygotowanie/wymiana substancji reagujących to dosłownie 5 minut.

walaxb01
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1070
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12323
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1534
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3015
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...
IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3860
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4654
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4399
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Jak uzyskać KH4-5 GH8-9?

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6678
Witam, zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9. Teraz pytanie... Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2627
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7881
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.