Lista działów » Sprzęt, technika i akcesoria » Technika CO2


Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposoby na wydajne rozpuszczanie gazu. Pomiar w wodzie.



Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt uboczny procesu fermentacji.

Do przygotowania reaktora bimbrowni potrzebujemy:
1. Plastikową butelkę po napoju: 2.5 litra lub 5l
2. Wężyk do napowietrzania (ok 2m)
3. Zaworek przeciwzwrotny
4. silikon akwarystyczny (dostępny w każdym sklepie zoologicznym)
5. igłę o średnicy 1.8/2.0mm (do dostania w aptece)

Do przygotowania zacieru bimbrowni potrzebujemy:
1. 1kg cukru
2.  ok 2 litrów wody na 2.5l pojemności butelki
3.  paczkę drożdży do pieczenia (będziemy potrzebowali jedynie 2 łyżeczek)
opcjonalnie: łyżkę sody oczyszczonej jako stabilizatora procesu fermentacji (nie jest to niezbędne)



Przygotowanie roztworu reakcyjnego (zacieru):

1. Do 2l wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej) dodajemy 2 łyżeczki drożdży
Opcjonalnie: dosypujemy również łyżkę sody oczyszczonej (nie jest to niezbędne)
2. Następnie dosypujemy kilogram cukru dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia całości.
Cukier można też dosypać bezpośrednio do butelki po uprzednim nalaniu do niej zacieru (patrz niżej)


Przygotowanie reaktora i oczyszczalni:
1. Ostrym narzędziem np. szpikulcem do lody wykonujemy otwór w nakrętce butelki.
Powinien on być na tyle mały by plastikowa nasada igły wchodziła do niego z trudem (na wcisk).

2. Następnie przycinamy koniec igły zakończony plastikiem o 3-4mm na wysokości karbowania. Możemy to zrobić ostrym nożem.


3. Na przycięta plastikową końcówkę igły nakładamy wężyk akwarystyczny i wciskamy ją w otwór w nakrętce.

4. Następnie zalewamy miejsce połączenia silikonem akwarystycznym.
Należy do zrobić z obu stron nakrętki (wewnątrz i na jej wierzchu), nie żałując silikonu.

5. Nalewamy przygotowany wcześniej zacier do butelki za pomocą lejka.
Uwaga: ze względu na wygodę cukier możemy dosypać na końcu a następnie intensywnie wytrząsać butelkę aż go jego całkowitego rozpuszczenia.

6. Po nalaniu zacieru zakręcamy nakrętkę butelki jak najmocniej potrafimy.
W celu poprawienia szczelności możemy użyć folii spożywcze lub teflonu i okręcić nimi dwukrotnie gwint butelki przed jej zakręceniem.

7. Wężyk przecinamiy na długości ok 30cm za butelką i montujemy na nim zaworek przeciwzwrotny zgodnie ze strzałką przepływu gazu, narysowaną na korpusie zaworka.

8. Następnie z drugiej strony zaworka montujemy pozostałą część wężyka i doprowadzamy go do tzw. oczyszczalni.

Oczyszczalnia - jest do dodatkowa butelka z czystą wodą (3/5 objętości butelki), przez którą przepuszczamy gaz z reaktora. Ma to na celu zapobiegniecie ew. przedostaniu się do akwarium zacieru, ponieważ przedostanie się drożdży do akwarium skutkuje zmętnieniem wody.

Oczyszczalnie wykonujemy dokładnie tak samo jak reaktor, z tym, że w nakrętce wykonujemy 2 otwory.
a) do jednego doprowadzamy wężyk z reaktora.
Jego koniec powinien znajdować się przy dnie butelki tak aby gaz wydostający się z wężyka przepływał przez cały słup wody w oczyszczalni.
b) do drugiego otworu doprowadzamy wężyk, które drugi koniec będzie znajdował się w akwarium.
Koniec wężyka wewnątrz oczyszczalni nie może być zanurzony w wodzie - najlepiej aby znajdował się jak najbliżej nakrętki (wystawał max 0.5cm od jej wewnętrznej strony)

Uwaga: całość uszczelniamy silikonem i folia identycznie jak w przypadku reaktora

W ten sposób mamy już przygotowany reaktor z zacierem i oczyszczalnią widoczny na obrazku...

Czytaj węcej »

Avatar użytkownika
roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl

Posty: 4182
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 750 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Apropo bimbrowni, to czy mozna ją podpiąć pod normalny spiek - czy ma za niskie ciśnienie?

PS: Dającą największą stabilność bimbrownią jest chyba ta oparta na kwasku cytrynowym i sodzie :-) można dobrze ustawić ilość kwasku kapiacego do sody.

Avatar użytkownika
akwafun
Stały bywalec

Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Zainteresował mnie sposób alternatywny, mógłbyś rozwinąć ten temat i podać więcej szczegółów. Dzięki

faflo79
Poznaje temat

Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Są różne opinie. Może kiepski spiek dałby radę, ale lepiej kostka lipowa albo dyfuzor własnej roboty z tego samego drewna.

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

faflo79 napisał(a):Zainteresował mnie sposób alternatywny, mógłbyś rozwinąć ten temat i podać więcej szczegółów. Dzięki


Butelka z rozpuszczonym kwaskiem znajduje się nad butelka z soda. Kapie i wytwarza co2. jak czegoś zabraknie to uzupełniamy i jedziemy dalej. To tak w skrócie :) Oczywiście trzeba to porządnie połączyć :)

Avatar użytkownika
akwafun
Stały bywalec

Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja mam jedną butelkę z "galaretką cukrową" i dodatkiem papki drożdżowej, licznik bąbli i zawór przeciwzwrotny plus kostka i wszystko śmiga a no i wiadomo zaworek z kroplówki.

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Witam- ja stosuję patent kolegi "kretos" : http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 60954.html - dla mnie jest lepszy niż drożdże.

Avatar użytkownika
Biegronka
Zaawansowany użytkownik

Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Przemo80 napisał(a):Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.



Zaintrygował mnie ten sposób metodę "1410" lub z "kwasek-Soda" zanam ,a nawet stosuję ale chciałbym spróbować tej metody mógłbyście mi napisać więcej szczegółów na ten temat
Zgóry dzięuję

faflo79
Poznaje temat

Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Z kwaskiem i sodą dałem sobie spokój, u mnie wychodziło za drogo, "bimbrownia żelowa" jak ją nazywam spisuje się na medal

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Dlatego szukam alternatywny, czy mógłbyś podać więcej szczegółów Twojej metody - myślę, że parę osób by skorzystało z tej wiedzy

faflo79
Poznaje temat

Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wszystko już napisałem, robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia. Dodajemy drożdże rozdrobnione z niewielką ilością wody. Ja mam tylko jedną butelkę od zawsze, nie ma potrzeby stosowania drugiej.

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Przemo80 napisał(a):robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia.


Może pytanie dziwne ale żaden ze mnie kucharz więc jak zrobić tą galaretkę cukrową? :shock:

Avatar użytkownika
akwafun
Stały bywalec

Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

akwafun napisał(a):
Przemo80 napisał(a):robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia.


Może pytanie dziwne ale żaden ze mnie kucharz więc jak zrobić tą galaretkę cukrową? :shock:

Przecież jest jak byk napisane wyżej :twisted: :
Przemo80 napisał(a):Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.

Avatar użytkownika
mrgibbass
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 09 sty 2014, 11:25
Miasto: Kraków

Hehe, fakt sorki za zamieszanie :-) Myślałem, że to przepis na normalną bimbrownię drożdżową... :-) Czy cukier i drożdże można wymieszać z wodą i dopiero wlać czy tak jak piszesz trzeba wsypać jedno po drugim?

Avatar użytkownika
akwafun
Stały bywalec

Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Polska mowa trudna język??

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Woda zagotowana z cukrem, po zagotowaniu dodajemy żelatynę nie gotujemy! Tylko dokładnie mieszamy. Reszta dostępna w wyżej wymienionych instrukcjach.

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

akwafun napisał(a):Hehe, fakt sorki za zamieszanie :-) Myślałem, że to przepis na normalną bimbrownię drożdżową... :-) Czy cukier i drożdże można wymieszać z wodą i dopiero wlać czy tak jak piszesz trzeba wsypać jedno po drugim?

Na stężałą "galaretkę" dodajemy drożdże

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

i polecam dodać łyżeczkę sody. Takowa "galarekowa bimbrownia" pracuje bardzo stabilnie
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/18/ac62e0f1f0a4a7b2955e74c7a1ab4938.jpg
Tak to wygląda w praktyce

Avatar użytkownika
Przemo80
Aktywny użytkownik

Posty: 566
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Bardzo ciekawe - trzeba bedzie przetestowac :)

Avatar użytkownika
akwafun
Stały bywalec

Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20











Powiązane tematy
  • Bimbrownia CO2 pytanie

    Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmie...

    Wyświetlenia: 160 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Bimbrownia invital

    Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?

    Wyświetlenia: 438 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • czy to moment aby nabić CO2

    Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...

    Wyświetlenia: 477 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Problem początkującego z podawaniem co2

    Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...

    Wyświetlenia: 994 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Zmiany wody podczas podawania co2

    Hej mam pytanie do bardziej wtajemniczonych, czy to normalne że podczas podawania co2 12:30-20:30, światło 13:30:21:30 woda staje się mniej klarowna lekko mętna? Aby to sprawdzić nie podawałem 2 dni d...

    Wyświetlenia: 859 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Reaktor co2

    Witam wszystkich mam takie zapytanie do was czy mieliście taki przypadek, a może to normalne: Otóż wczoraj ze względu na irytującą mnie mgiełka w akwarium wczoraj zmieniłem mój zewnętrzny atomizer ...

    Wyświetlenia: 3267 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Jak podawać CO2 w krewetkarium ?

    Hej wszystkim 🤗 Jak stosujecie CO2 w akwarium z krewetkami i dużą ilością roślin ? Czy wyłączacie CO2 na noc, czy jednak chodzi całą dobę ? I jak robicie z napowietrzaniem ? Włączać tylko na noc ? Są ...

    Wyświetlenia: 744 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Reaktor CO2 a filtracja chemiczna

    Cześć, przymierzam się do zakupienia jakiegoś reaktora CO2(chyba padnie na qualdropa). Zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania do tego, aby do takiego reaktora w razie potrzeby pakować media d...

    Wyświetlenia: 1005 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Montowanie elektrozaworu do reduktora butli co2 bio

    Witam Jestem raczej szczęśliwym posiadaczem butli co2 greenbubbles bio z elektrozaworem. I tu mam takie pytanie bo jeszcze w tej kwestii jestem troche ciemny. Czy jak jest założony elektrozawór na re...

    Wyświetlenia: 2067 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Butla co2 ista

    Witam wszystkich pasjonatow akwarystyki. Jestem Rafał, nowo zalogowany uzytkownik:) Chciałbym Was zapytać odnośnie butli aluminiowej co2 marki ista. Obecnie przebywam po za granicami kraju , mam moż...

    Wyświetlenia: 2985 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...



Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: krzysztof jabłoński, piotr0234 i 152 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.