|
|
Jaka przyczyna pojawienia się nitek
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Cześć wszystkim, wiem wątek był już pewnie z 1232 razy, czytałem stosowałem sie, ale nic nie daje. Nitki to główny problem w moim akwarium. Moje podłoże to czarna ziemia, lawa, bazalt, glina i aqua substrakt II ( jak mi sie wydaje przyczyna moim problemow). Akwaiurm założone w grudniu 2015. Woda 7.0 - 7.1 myslę - ostatnio nie mierzylem, w kranie twardo 7.3, mieszam z osmozą No3 - ok 10, po4 - 0,1 ciągle mimo, ze nawozilem 1,5pmm na zbiornik potem nawet wiecej bo wyczytalem, ze to aktywne podloze wchlania mi fosfor i mi sie stosunki N:P rozwala.... Mikro tez mało 0.1 sladowe ilosci. Nawoże aqua artem. Nawoże solami ( makro). Oświetlenie ok 0.8w/l, co2, 2 filry, dobra filtracja. I nitki. Pisze do was bo jesli nie znajdę kogoś mądrzejszego to niestety mam dniówkę z głowy i wyrzucam ten substrakt i juz nigdy nie bede miec podloza aktywnego bo to strata pieniędzy.
-
ostry22
●
- Ranga: Początkujący
Ja również nie mogę dojść z tym podłożem do porozumienia, także liczę, że ktoś udzieli ci jakiejś sensownej pomocy i ja też skorzystam. W moim przypadku wiecznie występujący zielony pył na szybach, który przechodzi w tak jakby nitki. Mimo ciągłej walki i usuwania niestety powraca. Na roślinach krótkie nitki na zmianę z "watą". W wielu artykułach można wyczytać, że rośliny w akwarium preferują pobieranie fosforu przez korzenie i może był to zamysł AquaArt'u, by ich podłoże "wciągało" fosfor na potęgę. Niestety nie jestem zadowolony z tego podłoża, a na razie brak czasu na restart. W planach zbiornik na jałowym podłożu + dodatki.
-
wololow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Qźwa mam to samo
Tylko na jbl
Podłodze pochłania mega ilości fosforu przy stałym poziomie no3 przez co chwilami jest nadmiar no3 i niemalże brak fosforu i gotowe
Myślę że nie ma złych substratów tylko trzeba się ich nauczyć. Pozdrawiam
-

lebkon
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przyczyny występowania: - tzw. "stara woda", czyli woda bogata w kwasy organiczne pochodzące z metabolitów ryb i rozkładu roślin (COD). Zbyt mocne oświetlenie. Przenawożenie żelazem. Niedobór CO2 (często pojawiają się gdy skończy się gaz w butli) Zwalczanie: - dobrze sprawdza się dodanie torfu włóknistego do filtra - zawarte w nim garbniki wpływają limitująca na namnażanie się tych glonów. - korzystne jest zwiększenie dawek podawanego azotu za pomocą nawozu azotowego np. Easy-life Nitro. Musi to być nawóz bez dodatku fosforanów, które w przypadku zakwitu glonów należy ograniczyć. - jeśli pozwala na to obsada ryb - nalezy wprowadzić do akwarium Krewetki Amano, w ilości min 1sztuki/litr (doraźnie) - 3-4 krotne dawki preparatu "CO2 w płynie" powodują uszkodzenie nitek bez negatywnego wpływu na rośliny i zwierzęta w akwarium - bardzo dobry rezultat można osiągnąć stosując preparat Femanga Algen Stop General, które świetnie niszczy wszelkie glony nitkowane.
-

kolarztn1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Hereford
-

Przemo80
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Ruda Śląska
Nie można dopuścić do braków + miękka woda pomaga w utrzymaniu niskiego pH i wchłanianiu substancji. Jakie masz KH?
Jakie masz światło konkretnie i ile świecisz? 8-10h to max teraz, jak najmniej barwy grolux, on też podkręca nitki.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Matu skąd Twoja opinia że grolux sprzyja nitkom? Dzięki za rozwinięcie 
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Z tego forum, ma wiele barw przyspieszających wzrost roślin, jeśli się nie zadba o wszystkie substancje to glony to wykorzystają w expresowym tempie.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ro...
Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice.
Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy z glonami. Nie wiem już czy jest to zakwit wody czy też coś innego. Zaczęło sie pare tygodni temu, zauważyłem taką jakby dziwną mgiełkę zaraz nad roślinkami. Dwa dn...
Od początku zbiornika (5 miesięcy) mam problem z krasnorostami. Może ktoś mógłby mi zaproponować sposób na pozbycie się ich?
Zbiornik 220x60x60
Temp. 28-29st. C
PH 6,75 (komputer pH)
NO3 15 (JBL)
PO4 ...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Cześć,
Ok. 3 miesiące temu zadomowiły się u mnie glony nitkowate i nie chcą opuścić mojego zbiornika :)
Opis akwarium:
Data założenia: maj 2022
200 l - 101 x 41 x 56
filtr: Aquael Ultramax 1500 - ma...
Bo chyba odpuszczę za chwile i się poddam.
Jest go po trochu na wszystkich roślinach, i na wolno, i na szybko rosnących. Dbam, więc nie jest jakoś mocno źle, usuwam raz-dwa razy w tygodniu najgorzej p...
|
|