Jak stosować femangę na sinice ?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam!Od pewnego czasu mam sinice w akwarium i chcę zastosować Femange algen stop spezial . Tylko nie wiem, czy podana dawka to jest raz na 4 tygodnie i uzupełniać tylko przy podmianie, czy podana dawka ma byc lana co tydzien przez 4 tygodnie ? Proszę o pomoc !
-

Piotrek123
●
- Ranga: Poznaje temat
Na mojej butelce jest napisane :raz na tydzień przez 4 tygodnie
-

matoole
●
Z Femangą na sinice daj sobie spokój. Proponowałbym Ci Chemiclean, ewentualnie woda utleniona.
-
fliperus
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chemiclean zdecydowanie polecam.
-

emildiadiuk
●
- Miasto: Piaseczno
- Wspieram stronę kontem Premium
Byłem aktywny na wielu forach, ale tutaj nie mogę się nadziwić faktowi nie poruszania przez zaawansowanych użytkowników istotnego faktu, że SINICE to NIE GLONY. To kardynalnie błędne przekonanie powoduje złe podejście akwarystów do problemu zwalczania tych cyjanobakterii. Chemiclean, a nie środki przeciw glonowe. Walka jak z bakteriami przystosowanymi do fotosyntezy, żerującymi na nieodpowiednim stosunku fosforu do azotanów. Kaman to są podstawy. Walka z sinicami, czy sensowne środki na sinice nie powodują zajechania cyklu azotowego w filtrach, a walka z glonami środkami przeciwglonowymi najczęściej powoduje zajechanie filtracji.... i takie tam drobne niuanse....  Google nie boli. 
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ... Gdy żartuję widać, a żartuję często jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny
-

makok
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świnoujście
-
Jak stosujecie chemiclean ? Czy trzeba zaciemniać akwarium , czy CO2 mam dozować , czy w tym czasie podawać nawozy , ile razy powtarzać zalecaną dawkę ?
-

Piotrek123
●
Zajrzyj do wątku o chemicleanie po szczegóły, ale zaciemniać nie musisz, a co2 bym wyłączył i napowietrzał, bo potrafi spowodować przyduchę - w morskim się nastawiało odpieniacz na max powietrza podczas stosowania.
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ... Gdy żartuję widać, a żartuję często jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny
-

makok
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świnoujście
-
Powiązane tematy
Hej
Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Witam,
od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie.
Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit?
Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...
Witam!
Walcze z sinicami i innymi glonami, mam tez podwyzszomny poziom azotu. Chcialem uzyc Purigen https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-purigen-100ml-woreczku-p-6386.html , pyta...
|