Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam 27 grudnia założyłem 25l baniaczek na krewetki. Podłoże aqua substrate ii+, oświetlenie: 2 lampy led firmy aquael po 6w, jedna zwykła a druga z pasmem dla roślin i mały filterek firmy aquael do 25l. Wsadzonych jest bardzo dużo roślin , jednak na początku popełniłem błąd i zacząłem stosować co2 z bimbrowni.. no i mam piękny zakwit. Na roślinach łodygowych widać nitki a mech i korzeń pokryte są jakąś dziwną watą. Przestałem podawać co2, zmniejszyłem światło (świecę tylko jedną lampe przez 6h/dzień) i podaje dwukrotną dawkę carbo. W końcu moje pytanie : Czy to co robie wystarczy w walce z glonami , czy musze robić coś jeszcze? Bardzo proszę bardziej doświadczonych o pomoc, z góry dzięki 
-
sensi1994
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Brzesko
Witam,akwa masz swieze i skakały parametry wody przez niedokładna bimbrownie.Podmieniasz wodę?
-
mistrz1
●
Częste podmiany wody  glonów wcale dużo nie ma 
-

defujo
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Uważam, że ta wata na korzeniu to całkiem normalne zjawisko i powinno samo z czasem ustąpić.
-

Oman
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzionków
Jasne, że podmnieniam wodę. Zapomniałem o tym napisać Ostatnio przeczytałem gdzieś, że dobrym sposobem jest całkowite zaciemnienie akwarium na jakieś 3 dni. Sprawdza sią to?
-
sensi1994
●
Nie zaciemniaj akwarium, glonów jest mało, podawaj carbo do tego potas i nic nie rób. Akwarium potrzebuje czasu  no i Twojej cierpliwości 
-

defujo
●
- Ranga: Poznaje temat
Problem rozwiązany. Glony odpuściły. A więc ku przestrodze: UWAŻAJCIE Z BIBROWNIĄ!! Wszystkim, którzy się udzielili dziękuję za pomoc 
-
sensi1994
●
Powiązane tematy
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco:
Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy.
Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|