Substrat dostał się do słupa wody
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Jak naprawić sytuację gdy sporo substratu dla roślin Tetry dostało się do wody. Plan był położyć substrat, a na nim grubą warstwę JBL Manado. Niestety sporo substratu wypłynęło do słupa wody, z mojej wyłącznej winy. Teraz glony atakują rośliny. Nie sposób ich usuwać z roślin bo Manado słabo trzyma korzenie. Co radzicie zrobić ? Przepłukać przez sitko substrat + Manado ? Robić kilkanaście podmian aż substrat przestanie działać ? W tej chwili oceniam, że jestem na straconej pozycji w walce z glonami. Może wymienić kilka razy wodę i cięższym żwirem Manado zasypać ? Akwarium to 60x30x36, nawożenie co2 z drożdży, jeden filtr wewnętrzny oparty na gąbce, lampa Odyssea 2x24w. W akwarium różne gatunki roślin, brak zwierząt. Z glonami nie daje rady nawet moczarka. Za kilka dni włączę kubełek z Seachem Purigen, Ehfilav i gąbkami. Z najbardziej rozsądne uważam płukanie podłoża.
-
Przemek2dl
●
- Ranga: Początkujący
- Wspieram stronę kontem Premium
Dlaczego tak się stało? Na razie nic nie rób.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Jesli masz wiecej manado, to mozesz zasypac ten substrat.. niewiele ale cos tam da. I dlatego jestem zwolennikiem agrowlokniny miedzy substratem a podlozem. Co robiles ze Ci sie tak stalo?:)
-
slipknot1989
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pomaga podmiana wody 40% raz w tyg i ze dwa razy 20%.Przysyp grubszą warstwa i nie gmyraj w podłożu. Powiedz jakie masz glony może to nie są glony tylko since czy masz brązowy nalot?
-

hanyss
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
Dołącze się do tematu. Pytanie do "hanyss", jesli mam nalot na roslinach co z tym zrobic ???? Torszke przearanznowałem akwa i mi amazonia zapylila dosc mocno.
-
karol8888
●
Powiedz mi co to za nalot na roślinach( kolor, czy da się go usunąć przecierając, na jakich roślinach, młodych, starych ) to na początek a najlepsze to zdjęcie.
-

hanyss
●
No nalot jak napisalem powy żej z Ady. To chyba mozna sie domyslieć, że bedzie brązowy  jesli zapylilo mocno to znaczy, ze na calej roslinie i da sie go usunac recznie .....
-
karol8888
●
Wstawiam załącznik z fotką najbardziej dokuczliwych glonów. Są to najpierw cienkie, długie nitki, później jasna, zielona maź oblepiająca rośliny. Proszę o radę. Wątpię czy ta maź sama ustąpi. Prędzej padną rośliny.
-
Przemek2dl
●
karol8888 napisał(a):No nalot jak napisalem powy żej z Ady. To chyba mozna sie domyslieć, że bedzie brązowy  jesli zapylilo mocno to znaczy, ze na calej roslinie i da sie go usunac recznie .....
Więc go usuń ręcznie Przemek2dl napisał(a):Wstawiam załącznik z fotką najbardziej dokuczliwych glonów. Są to najpierw cienkie, długie nitki, później jasna, zielona maź oblepiająca rośliny. Proszę o radę. Wątpię czy ta maź sama ustąpi. Prędzej padną rośliny.
To sinice jak się domyślałem. http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zwalczanie-glonow/658-przewodnik-glony-w-akwarium.html Będzie ciężko i to potrwa.Wiąże się to z częstą podmianą wody i usuwaniem tego ręcznie a cześć roślinności pewnie umrze itp. Na Twoim miejscu zacząłbym od nowa to żmudna robota a z czasem może być nawrót. Substrat bym zabezpieczył np. przykrył go firanką lub drobią plastikową siatką 
-

hanyss
●
Tak to raczej początki sinic. Pomaga doraźnie, bezpośrednie nastrzykiwanie ich wodą utlenioną, dbając jednocześnie by po4 nie było zbyt wysokie i no3 na poziomie co najmniej 10mg. Fakt jest taki że przy wysokim po4 i braku no3 obserwujemy te bakterie w akwarium. Można wzbogacić też słup wody w wodę utlenioną ( metoda bardzo inwazyjna) w proporcjach nie większych niż 150ml/100l wody w dojrzałym akwarium. Czytałem że można wlać nawet 200ml/100l, ale tego nie testowałem. Pamiętajmy tylko że woda utleniona ma właściwości dezynfekujące i działa niekorzystnie również na pożyteczną florę bakteryjną w akwarium. Dlatego, lepiej zastanowić się czy stosować w młodych zbiornikach, a w pełni dojrzałych, zastosować po kuracji 2-3 dniowej po dużej podmianie bakterie dobrej marki np. microbe litft. Problemów nie będzie na 100%. Sinice znikną. Przemek2dl głodzisz rośliny. No3 dla nich jak obiad dla człowieka. Sprawdź ile go masz.
-

kprusak
●
Dopisuję że chodzi o wodę utlenioną 3%, nie wiem jak mogłem o tym zapomnieć. Przepraszam.
-

kprusak
●
Testu do NO3 nie posiadam. Akwarium jest niedojrzałe, ma ok miesiąc Sinice zwalczę erytromycyną. Wybieram się do weterynarza po receptę.
-
Przemek2dl
●
Testu do NO3 nie posiadam.
To już teraz chyba wiadomo, dlaczego masz sinice. Tu masz przydatne wypowiedzi kolegów, którzy stosowali erytromycynę przeciw sinicom. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 13421.html
-

kprusak
●
Na sinice masz również Borasol - tańszy i bez recepty do kupienia w aptece. Również kilka wątków na jego temat znajdziesz.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
W chwili obecnej sytuacja jest opanowana. Stosowałem przez 8 dni 1 tabletkę 250 mg Davercin. Podawana na noc. Dodatkowo duże ograniczenie światła. Nie mam już sinic. Z glonów zostały tylko zielone nitkowane w niewielkiej ilości. Rośliny dobrze zniosły kuracje. Padł tylko lotos czerwony. Teraz polepszam warunki. Kupiłem filtr ro. Do filtra wewnętrznego dodałem kubełek z gąbką, ehfilav i 50 ml purigenem. Test na No3 będzie w akwarystyce roślinnej niezbędny. Glony i sinice znikły czyli pewnie są martwe. Trzeba będzie teraz co kilka dni podmieniać 30 procent wody.
-
Przemek2dl
●
Powiązane tematy
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ro...
Akwarium 182l, w zamierzeniu roślinne, wystartowało 2 listopada na podłożu Tropica Soil i wg intrukcji Tropica.
Prowadziło się bezproblemowo od samego początku, aż do 1,5 tygodnia temu kiedy pojawił s...
Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice.
Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Dzień dobry,
Macie sprawdzony sposób na wyhodowanie zielonej wody, taki który sprawdza się zawsze lub prawie zawsze?
Cześć,
Ok. 3 miesiące temu zadomowiły się u mnie glony nitkowate i nie chcą opuścić mojego zbiornika :)
Opis akwarium:
Data założenia: maj 2022
200 l - 101 x 41 x 56
filtr: Aquael Ultramax 1500 - ma...
|
|