Sterownik akwariowy - v3.0 NoweEnergie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sterownik akwariowy - v3.0 NoweEnergie

Liczba wyświetleń: 969·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam

Własnie zrobiłem sobie sterownik akwariowy jak w tytule.

Co on robi ?

- sterowanie oświetleniem - włączenie i wyłączenie o ustalonej porze,
- kontrola temperatury wody w zbiorniku i jej prezentacja na wyświetlaczu LCD,
- sygnalizacja dźwiękowa w chwili przekroczenia temperatury 29 °C,
- sterowanie grzałką celem utrzymania zadanej temperatury w zbiorniku,
- sterowanie podajnikiem karmy,
- sterowanie napowietrzaczem.

Chciałem podzielić się linkiem do materiałów, gdyby ktoś chciał coś takiego sobie zrobić ;

http://noweenergie.org/index.php?0/Article/25

Nie jest to jakaś rewelacja, bo brakuje mu parę rzeczy ale dla nie wymagających w zupełności wystarczy to co jest.

Sterownik testuje od 24 godzin, co prawda na stole , ale działa.

xpamer
Ranga: Początkujący

weder Gdynia
Co do temperatury to większość ludzi stosuje grzałkę z termostatem które są dziś bardzo dokładne i nie powiększają gabarytu grzałki. Karmniki mają własne zegary sterujące. Oświetlenie podłączam pod zegar za 12 zł. Napowietrzacz tu praktycznie nikt nieużywa. Ale pewnie można podłączyć elektrozawór od Co2. Doceniam umiejętności wykonania tego sterownika ale jak dla mnie to to samo mam kupując zegary sterujące.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Oczywiście że tak. Wszystko co powiedziałeś to prawda. To co napisałem, to raczej ciekawostka dla majsterkowiczów.

xpamer
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamiast samochodem można jeździć rowerem ,a zamiast e-mail używać kartek pocztowych:)Żaden sterownik kupiony nie da tej frajdy co zrobiony samodzielnie.Nie wspominając o funkcjonalności.

grzeniu 73
Ranga: Znający temat

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

aqct3-1.png

Sterownik Skylight WiFi - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1766
aqct3-1.png Skylight wypuścił długo oczekiwany sterownik Wifi. Po długim okresie testów trafił on na rynek, w cenie identycznej jak poprzednia "manualna" wersja. Link do opisu w sklepie: ...
YouTube

Jak ustawić sterownik lampy?

DamianKr w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5047
Witam, Zakupiłem do swojej lampy Twinstar 1200s sterownik, z funkcją wschodu i zmierzchu. Pytanie jak zaprogramować lampę? Rozumiem, żeby łącznie świecić 10h, czyli u mnie to jest od 10 do 20. Ale c...
20220404_232757.jpg

Skylight Hyperspot L - sterownik i ustawienia

DamianS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 9025
Witam, Zakupiłem sterownik do mojej lampy ale nie za bardzo wiem jak go ustawić. Czytam w instrukcji że w trybie auto osobno ustawiam siłę kanału ciepłego i zimnego. Generalnie dzisiaj będę zalewał sw...
20220207_132719.jpg

Sterownik HeliaLux SmartControl - przeróbka

prezes_jelonek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5062
Witam szanowne grono. Jak w temacie, czy ktoś z Was próbował już przerobić ten sterownik pod Power LED... Moja lampa obecnie jest sterowana przez TC-421 ale nie jestem z tego sterownika zadowolony (ja...
DSCN2299.JPG

Jak rozkminic sterownik oswietlenia?

j666 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7050
Mam kpl lampa na power LED i oryginalny 4-kanałowy sterownik ( 24 V ) połączone wtyczką DB-9. Chciałbym mieć możliwość podłączenia i sterowania tej lampy z TC421/420 ( więcej funkcji ), ale nie mam op...
image_2022-01-27_092056.png

Sterownik TC421

Razieloo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9986
Witam czy ktoś w forumowiczów miał styczność z w/w sterownikiem ? Jak wiadomo wcześniejsza wersja jest dosyć populara.
processed (83).jpeg

Sterownik Commander 1 do lamp Chihiros

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4386
W krajowej dystrybucji pojawiły się nowe sterowniki do lamp Chihiros. Moduł Commander 1 pozwala na regulację pracy belek za pośrednictwem smartfona z zainstalowaną aplikacją mobilną. Zobacz opis w s...
YouTube

Chihiros - sterownik oświetlenia

Brajanero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 19697
Witam ,poszukując sterownika do chihiros natrafiłem na chihiros aquatic studio commander 1 ,dostępne na alli . Używał ktoś może tego cuda ? :D

Sterownik tc402 Pled

Arturp w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1904
Witam mam pytanie czy ktoś może posiada gotowe ustawienia cyklu dobowego dla 3 kanałów do tego sterownika posiadam belkę led 3 kanały biała czerwona i niebieska barwa. Z góry dziękuję.

Sterownik LedDimmerPro

astar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4974
Czy miał ktoś do czynienia z takim sterownikiem do led: leddimmerpro.jpg Cztery kanały, podtrzymanie pamięci, proste programowanie, 24 miesiące gwarancji i polska produkcja. Miałem zastosować TC-420...

Statystyki

Ten temat przegląda 361 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 361 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.