Eheim350T(typ 2073) brak uszczelki ? - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim350T(typ 2073) brak uszczelki ?

Liczba wyświetleń: 4088·Odpowiedzi: 27
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
weder Gdynia
Rok temu kupiłem nowy filtr Eheim350T(typ 2073) Kupiony jako nowy w sklepie RA.
Filtr do dziś stał spakowany.Zakładam nowy zbiornik w którym chcę zastosować ten filtr.
Po zdemontowaniu pokrywy i dokonaniu oględzin zastanawiam się czy w tym miejscu nie powinno być uszczelki?

Jak to wygląda w waszych eheimach. W filtrach tetra w tym elemencie też jest rowek a w nim uszczelka.
Załączniki
eheim.JPG
eheim1.JPG

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

zeciak87 Rogowo (kuj-pom)
Z ciekawości sprawdziłem u siebie
Ja mam model 2080 ( lecz budowa jest podobna w tej serii ) i u mnie tam uszczelka jest wiec i Ty powinieneś ja tam mieć.
Napisz do sklepu co w takiej sytuacji czy doślą ci ta uszczelkę czy masz wysłać filtr na reklamacje

zeciak87
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rogowo (kuj-pom)

W 2073 i 2075 u mnie nie ma uszczelek.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Filtr pewnie jest na gwarancji ale nie uśmiecha mi się wysyłanie całego filtra dla uszczelki.Na opakowaniu jest naklejka, dystrybucja firma Badis. Ciekawe czy ta firma posiada w sprzedaży taką uszczelkę.
Może można za parę złotych taką uszczelkę kupić.Nie chce mi się już teraz udowadniać,że uszczelki nie było.

Może wiecie kto jest w stanie konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie bo widzę,że kolega ma 2073 i uszczelki nie posiada.Tylko pytanie w jakim celu jest rowek?A kolega posiada 2073 termofiltr ?

Wielkie dzięki za odpowiedź.

weder

maslo_82 Poznań
Ja też nie mam tam uszczelki w 2073.

maslo_82

Miasto: Poznań

tao
Mój E.. 2073 ma około roku i ma w tym miejscu uszczelkę (cienki oring).

tao
Ranga: Znający temat

onem Wysoka
W 2075 nie miałem. W jbl e 900i wywalilem bo utrudniała dostęp do wirnika

onem
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wysoka

Filipesku Gdansk
Czesc.Sluchaj kazde wyciecia ktore sa w filtrach pompach czy nawet sterownikach nie sa bez byle powodu.W zawodzie w ktorym pracyje 19 lat a jest to nadzor nad budowami systemow kazdego rodzaju wszystkie podzespoly sa produkowane przez oddzielne firmy I sa dostarczane do fabryk ktore produkuje dany produkt.Jednak montaz oringow nastepuje recznie a ludzka reka I oko popelnia czasem bledy.Najlepszym wyjsciem jest nie czekac I nie szukac zadnej pomocy u dystrtbutora filtra tylko znajdz dostawce lub firme ktora sprzedaje oringi.W tym przypadku musisz pomiezyc suwmiarka srednice jak I grubosc a material to zwykla guma.Kupisz ja za grosze.Napewno powinna tam byc!!! Pozdro

Filipesku

Miasto: Gdansk

weder Gdynia
Będę próbował nawiązać jakiś kontakt z przedstawicielem i zadam pytanie.
Bo z tego co czytam to 50/50.Jest i nie ma.

Pytanie czy ta uszczelka jest konieczna do poprawnej pracy?

weder

zeciak87 Rogowo (kuj-pom)
Ciekawe :idea:
Wbijając na znanym portalu aukcyjnym części do filtra 2073 to wyskakuje komplet uszczelek i ta właśnie tam jest :D

zeciak87

Miasto: Rogowo (kuj-pom)

Filipesku Gdansk
Sluszne pytanie:-) to co widze ze sa tylko dwa zabki ktore uchwytuja caly wirnik wraz z pionikiem do glownej obudowy .Drgania sa zawsze przy tego typu rozwiazaniach a oring daje ci nie tylko pelna stabilizacje jak I rowniez brak drgan pracy wirnika plus szczelne zamkniecie na otworze a zabki tylko sa dodatkowym zamknieciem.Mozesz zrezygnowac ale moze nastapic z czasem uszkodzenie platow wirnika a I nawet zablokowanie ich wewnatrz.Sam wiesz ze lepiej dmuchac na zimne:-) pozdro

Filipesku

weder Gdynia
Słuszna uwaga z tym drganiem. Ośka jest osadzona w gumie ale co z tego jak cały górny element będzie na nie narażony.

weder

tao
weder napisał(a): z tego co czytam to 50/50.Jest i nie ma.

Osobiście jak zakupiłem filtr sam byłem w szoku,że firma tak dba o detale i uszczelnia nawet denko wirnika.
Może zróbmy tak,ja opisze swoje spostrzeżenia z pracy filtra Eheim 2073 z tą uszczelką a inni posiadacze tego modelu opiszą swoją opinię.
Od samego początku przygody z filtrem występuje u mnie dziwne zjawisko, nie mam syfu w filtrze(brak widocznych śladów poprawnej biologi w kuble).
Zabrudzeniu ulega jedynie bała watolina i gąbka prefiltra,poza tym po wyjęciu koszy woda czyściutka.
Nie jest to powód do dumy,zwłaszcza gdy ma się problemy z glonem,jakim chyba nie muszę pisać.
Pomimo wielu prób i testów z wymianą wkładów na nowe ,zmianą przepływu a także zwiększania obsady itd.filtr nadal nie chce się brudzić(piszę o tym specyficznym brązowym syfie na dnie kubła).
Pisałem nawet w tej sprawie do serwisu E... ,niestety bez odpowiedzi(zostałem po prostu olany,tak sądzę).
Trzy tygodnie temu wystartowałem z nowym akwarium na tym filtrze i postanowiłem oprócz generalnego czyszczenia-dezynfekcji,sprawdzić przy okazji przepływ filtra w pełni uzbrojonego (oryginalne wkłady ,reaktor narurowy itd.)
Przy pełnym przepływie mój filtr wypijał 6l wody w przeciągu 30s(12lx60m=720l/h)taki uzyskałem rzeczywisty przepływ filtra(wielokrotnie test powtarzałem,za każdym razem to samo = 6 l/30s).

Temat ten, być może rozwiązuje mój problem i na pewno za jakiś czas przetestuję wersję bez uszczelki(po prostu ją zdejmę aby przekonać się czy biologia będzie się osadzać na dnie kubła).
Ostatnio edytowano 08 kwi 2014, 21:23 przez tao, łącznie edytowano 1 raz

tao

Filipesku Gdansk

Filipesku

maslo_82 Poznań
tao napisał(a):
weder napisał(a): z tego co czytam to 50/50.Jest i nie ma.

Osobiście jak zakupiłem filtr sam byłem w szoku,że firma tak dba o detale i uszczelnia nawet denko wirnika.
Może zróbmy tak,ja opisze swoje spostrzeżenia z pracy filtra Eheim 2073 z tą uszczelką a inni posiadacze tego modelu opiszą swoją opinię.
Od samego początku przygody z filtrem występuje u mnie dziwne zjawisko, nie mam syfu w filtrze(brak widocznych śladów poprawnej biologi w kuble).
Zabrudzeniu ulega jedynie bała watolina i gąbka prefiltra,poza tym po wyjęciu koszy woda czyściutka.
Nie jest to powód do dumy,zwłaszcza gdy ma się problemy z glonem,jakim chyba nie muszę pisać.
Pomimo wielu prób i testów z wymianą wkładów na nowe ,zmianą przepływu a także zwiększania obsady itd.filtr nadal nie chce się brudzić(piszę o tym specyficznym brązowym syfie na dnie kubła).
Pisałem nawet w tej sprawie do serwisu E... ,niestety bez odpowiedzi(zostałem po prostu olany,tak sądzę).
Trzy tygodnie temu wystartowałem z nowym akwarium na tym filtrze i postanowiłem oprócz generalnego czyszczenia-dezynfekcji,sprawdzić przy okazji przepływ filtra w pełni uzbrojonego (oryginalne wkłady ,reaktor narurowy itd.)
Przy pełnym przepływie mój filtr wypijał 6l wody w przeciągu 30s(12lx60m=720l/h)taki uzyskałem rzeczywisty przepływ filtra(wielokrotnie test powtarzałem,za każdym razem to samo = 6 l/30s).

Temat ten, być może rozwiązuje mój problem i na pewno za jakiś czas przetestuję wersję bez uszczelki(po prostu ją zdejmę aby przekonać się czy biologia będzie się osadzać na dnie kubła).

Jest taki drobny szkopuł, mianowicie ten filtr nigdy nie będzie miał syfu w kuble, ponieważ posiada prefiltr i w przeciwieństwie do innych filtrów, ten prefiltr działa.

maslo_82

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tao
maslo_82 napisał(a):Jest taki drobny szkopuł, mianowicie ten filtr nigdy nie będzie miał syfu w kuble, ponieważ posiada prefiltr i w przeciwieństwie do innych filtrów, ten prefiltr działa.

Sporo czasu w sieci poświeciłem temu zagadnieniu i powiem po prostu, zobacz na ten film http://www.youtube.com/watch?v=dm-SvTw5Obc
Jeżeli nie masz czasu na cały film to ustaw czas 10:15
O takim syfie pisałem .

tao

weder Gdynia
Tao miałem podobnie w tetra 700 wiesz co pomogło wywaliłem wszystkie gąbki pomiędzy koszami.Teraz w koszach mam tylko ceramikę i jedną gąbkę i wkładkę ala z waty na górze. Po tym zabiegu jest wszystko ok.

weder

tao
weder napisał(a):Tao miałem podobnie w tetra 700 wiesz co pomogło wywaliłem wszystkie gąbki pomiędzy koszami.Teraz w koszach mam tylko ceramikę i jedną gąbkę i wkładkę ala z waty na górze. Po tym zabiegu jest wszystko ok.

Chyba dawno nie otwierałeś swojego E..2073.
Gdzie ty widzisz tam gąbki?,jedyna gąbka to prefiltr a w ostatnim koszu jest 2cm biala watolina.
Jedyną zmianę jaką wprowadziłem we wkładach to mam zamiast Eheim mech pro włożyłem Eheim mech(ceramika).
Ta zmiana niweluje moją frustrację przy wyjmowaniu koszy a zwłaszcza tego ostatniego z mech pro.

tao

weder Gdynia
Faktycznie gąbek tam nie ma.
A eheima mam zamiar dopiero uruchomić w nowym szkle jak pisałem na początku.
W tetra ex700 jest ich nawalone bez liku i wywaliłem je.
No właśnie zastanawiam się czy można wywalić te plastikowe wkłady pocięte rurki i dać zwykły mech z ceramiki jaki obecnie mam wszędzie na dole w kubełkach.Zastanawiam się czy to ma znaczenie dla termofiltra bo to pierwszy kosz nad grzałką.

weder

Sprawdziłem w swoim 2075 i tam też nie ma uszczelki.

markoni
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Brak prądu Ups

Martino w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8349
Cześć. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś podtrzyma energii w razie braku zasilania. Średnio znam się do takich urządzeniach. Czego wy używacie Do zapewnienia ciągłego zasilania w swoich zbiornikach...
Image1676385883.801088.jpg

Brak prądu a filtr kubełkowy

llukasik26 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2681
Witam, niestety na dniach planowane jest wyłączenie prądu na około 8h - posiadam filtr kubełkowy Fluval 207. Jakieś porady? Zalecenia? Uduszenie bakterii w po prostu wyłączonym filtrze jest jak w bank...
YouTube

Eheim Professionel 3 2073 vs Unimax 500

Nemo79 w Filtracja · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 10710
Przeczytałem już sporo na forum i ma dylemat: zamierzam w niedługim czasie założyć nowy zbiornik baniak będzie miał 180 - 220 litrów, poproszę doświadczonych forumowiczów o radę czy kupić : 1. unimax...

Juwel Rio 125 brak prądu

jaro37 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2002
Witam Akwarium Juwel Rio 125 pracujące od 4 lat (wszystko fabryczne). Obsada to 14 brzanek (mszyste, purpurowe), 3 zbrojniki niebieskie, 2 kirysy + 1 kosiarka. Aktualnie planowane jest dłuższe wyłącze...

Unimax 250 Uszczelki

bendek1x w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1911
Witam, zakupiłem filtr używany unimax 250, chce powymieniać wszystkie możliwe uszczelki by mieć spokój na x czasu. Od razu mowie ze nie interesuje mnie zestaw uszczelek aquael bo i tak tam nie ma wszy...

Eheim 2073, 2075 czy 2215

raf8028 w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4198
Witam wszystkich Po kilkunastu latach postanowiłem znów założyć akwarium. Pokrywę z oświetleniem będę robił sam, mam problem jednak z doborem filtra. Wybór padł na firmę EHEIM, nie mogę jednak zdecydo...

Eheim 2073/2075

damdaz w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4578
Witam, planuję wymianę filtra do 160l roślinnego. Wybór padł na eheim 2073. Zwróciłem uwagę na to, że od 2075 różni się wielkoscią kubełka i ilością wkładów, a głowica, wirnik i zawory są takie same. ...

JBL e410 Problem - Brak obiegu wody

marcinch w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1254
Witajcie , Problem polega prawdopodobnie na złym działaniu pompki otóż w momencie naciśnięcia pompki pompka nie pobiera wody z akwarium przez waz out. Poziom wody rośnie w wężu troszeczkę i tak w ko...

Filtr RO - brak wody z odpadu

pi3cho82 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 566
Witam, Dwa tygodnie temu wymieniłem prefiltry w najprostszym z filtrów RO. Po uruchomieniu wszystko działało dobrze, udało mi się zebrać ponad 150L wody RO, a dziś zauważyłem, że z węża nie wydobywa s...

JBL e901.Brak uszczelki

ksysiek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1086
Witam. Kupiłem kilka miesięcy temu filtr e901 nowy. Nie zwracałem na to uwagi,ale ostatnio jak czyściłem filtr to zauważyłem,że brakuje uszczelki pod samą głowicą. Czy filtracja jest prawidłowa w tym ...

Statystyki

Ten temat przegląda 187 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 187 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.