jak walczyć z compsopogon
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witajcie,
takie cholerstwo trafiło do mojego zbiornika i pytam jak się tego pozbyć !!!
Pozdrawiam Roballo 
-
Roballo
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Czeladź
Generalnie trzeba działac kompleksowo:
- usuwać mechanicznie co się da, w tym wyciąc najbardziej zaatakowane liście
- jeśli glon jest np. na korzeniach to mozesz nanieść na niego bezposrednio Easy Carbo
- zastosuj jakiś środek na glony, ja używalem Femanga Algen Stop ale są tez inne
- ustabilizuj podawanie CO2, staraj się podawac go najwiecej jak się da bez szkody dla zwierząt
- zwróć uwagę na nawożenie mikro, może być wskazane czasowe jego ograniczenie
No i napisz coś więcej o zbiorniku...
pozdr
jdrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Witaj Jędrek,
co do szczegółów to wygląda to tak:
1. podłoże Amazonia
2. co2
3. 4x54W
4. 2 filtry ( duże )
5. rybki - dyski / apisto
6. zbiornik około 450l
Pozdrawiam Roballo 
-
Roballo
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Czeladź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Dołączam się do tematu po starcie 450-tki cholerstwo zaatakowało mi rośliny, dodam że stosuję EC, co2, K2SO4,Tytanit(raz w miesiącu przy podmianie), Fe . Nawożenie co2 bardzo intensywne (reaktor), Ph 6.8-7.0, Kh 7-9, reszty nie robiłem.
-

obione81
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Głogów
-
obione81 napisał(a):Dołączam się do tematu po starcie 450-tki cholerstwo zaatakowało mi rośliny, dodam że stosuję EC, co2, K2SO4,Tytanit(raz w miesiącu przy podmianie), Fe . Nawożenie co2 bardzo intensywne (reaktor), Ph 6.8-7.0, Kh 7-9, reszty nie robiłem.
Jeżeli miałeś restart z kompleksowym czyszczeniem filtra lub był dojrzały ale długi czas wyłączony to bakterie muszą się odrodzić na nowo i zbiornik musi się ustabilizować.
-
speed_k
●
- Ranga: Stały bywalec
obione81 napisał(a): Nawożenie co2 bardzo intensywne (reaktor), Ph 6.8-7.0, Kh 7-9, reszty nie robiłem.
To chyba mało wiarygodne wyniki.KH nie może mieć takiej rozbieżności. obione81 napisał(a):Dołączam się do tematu po starcie 450-tki cholerstwo zaatakowało mi rośliny, dodam że stosuję EC, co2, K2SO4,Tytanit(raz w miesiącu przy podmianie), Fe .
Podmieniasz tak rzadko wodę to nic dziwnego,że masz problem.
Nawożenie samym potasem ?. To zdecydowanie za mało dla roślin zwłaszcza przy podawaniu Co2.
Bez względu na styl akwarium podając raz na miesiąc mikro powodujesz gwałtowny wzrost stężenia Fe w akwarium w efekcie masz pewnie wysyp nitek.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Witam,
od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:
- W drugim tygodniu zmieni...
Fajnie przygotowane opracowanie Zenona, warto obejrzeć.
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie.
Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit?
Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...
|