Sinice w 1400L Jak wytępić w takim baniaku? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sinice w 1400L Jak wytępić w takim baniaku?

Liczba wyświetleń: 1935·Odpowiedzi: 5
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich serdecznie i liczę na współpracę
Bardzo potrzbuję pomocy,zaatakowały zbiornik sinice po dodaniu lamp HQI.

Zbiornik jak w tematcie 1400L
Obsada ok 380 neonów innesa,czerwonych
Krewetki Amano narazie 20 i 1 Red Cherry :D
10 Malutkich Skalarów
Ph - 7...do 7,4 jakoś... ( nie cierpie tych kolorowych odczynników,nigdy nie jestem pewien)

Oświetlenie 4x 24 W i 4x39W - T5 Grolux i Aquastar pół na pół
Oświetlenie HQI - 3 x 150W

Po dodaniu tych 3 Lamp HQI pojawił się glonek zwany - sinicami. Zaatakował żwir,rośliny,korzenie,w miejscach mniej rozjaśnionych(np. pod korzeniami) cisza i spokój.
Oświetlenie jest umieszczone ok.15-20cm nad taflą wody,jeszcze zmierze dla dokładności.
W tym momencie nie mierzyłem NO2 ani NO3(muszę dokupić testy)
CIężko będzie wygrać z tym badziewiem w takim zbiorniku... dlatego też potrzebuję profesjonalnej pomocy.
Jeszcze takie pytanie,czy duża ilość krewetek podradziła by sobie z sinicami?

Bartex87
Ranga: Początkujący

11 mar 2011, 22:36   (#2)  

nie traktuj krewetek jako sposobu na poradzenie sobie z glonami bo w takim zbiorniku musiałbyś mieć "armie" i podejrzewam, że spektakularnych elektów by nie było. Pojemność zbiornika robi wrażenie. Mógłbyś wstawić fotkę tego kolosa ;) z chęcią obejrzymy

jak będziesz miał testy i zbadasz no3 oraz po4 to będziemy mogli coś więcej pomoc.

jakie wcześniej miałeś oświetlenie? HQI puściłeś od razu na całą parę czy wprowadzałeś stopniowo(wydłużanie czasu oświetlenia o godzinę tygodniowo)

stosujesz co2, jakieś nawozy ? woda kran czy RO ?
heh może głupie pytanie z tym RO bo byś musiał chyba tydzień wodę napuszczać do podmiany :)

im więcej powiesz o swoim zbiorniku tym łatwiej będzie nam zadziałać

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

12 mar 2011, 10:48   (#3)  

[quote="djwow"]Dziękuje za odpowiedź,fotki jeszcze nie mam,ale napewno wstawię :)

Postaram się mieć testy na początku tygodnia,więc co już będę mógł działać...

Co do oświetlenia to zastosowałem je lekko myślnie - NA PEŁNĄ PARĘ.
Wcześniej były świetlówki same 4x24 i 4x39 T5.

Co2 jeszcze nie ruszyło po REmake-u akwarium,narazie światło jest wyłączone,nie wiem na jak długo tak zostawić by rośliny nie padły...
Nawozy- zakupiłem z Aquabotanici ponieważ na taki litraż tylko takie są chyba najbardziej wydajne z tego co patrzałem na aktualnym rynku akwarystycznym.Jedno pczyśnięcie 1ml/100L ,MAKRO,MICRO,POTAS i również aquasafe z tego jest,później jeszcze żelazo bedzie. Narazie można powiedzieć że nic nie wlałem po mega ataku sinic...Nie chciałem pobudzić ich jeszcze bardziej.

Woda niestety kranówa,może się to zmieni...ale sam jak pisałeś-RO lał bym tydzień przed,chociaż na podmianki po 300L :D to przy ciut lepszym sprzęcie dużo szybciej;)

Zastanawiam się nad sterownikiem ELEMAC do tego akwa,by stale kontrolował PH na poziomie 6,5 po przez CO2. By Co2 dobrze się rozpuszczało zadbałem o zakup REAKTORA na jednych z aukcji allegro... Ponoć 100% rozpuszczalności i spełnia najlepszą rolę dyfuzora-to słowa przytoczone z różnych źródeł- NIE MOJE.

Roślinki leżą na substracie Aqua Substrate 2.Reszta jest wyłożona żwirem,który stał się "ŻYWYM DNEM"-porośnięty w kilka dni (nie cała powierzchcnia) sinicami,roślinki również zostały opanowane.... :/

Wracam do tych testów... Wiem,że dzięki nim będzie więcej wiadomo,ale jeszcze tak z 2 dni.Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie tematem,pozdrawiam !!!

Bartex87

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AdamW Gdynia

12 mar 2011, 11:44   (#4)  

Dodałeś tyle światła bez skorygowania nawożenia? Pewnie co2 jest dużo za mało, azot w deficycie - i to pewnie bardzo, co przyczyniło się do sinic. W takim baniaku to nie zazdroszczę. Tylko wybieranie ''badziewia'' rurką, zaciemnienie a następnie nawozy pełną parą przy co2 na max uratują Cię - no chyba, że skorzystasz z erytromycyny ale to tylko walka byłaby tymczasowa - walcz z przyczyną....

Przy takim litrażu polecam przejście na EI - i to bardzo polecam :)
Obrazek
Ostatnio edytowano 12 mar 2011, 11:47 przez AdamW, łącznie edytowano 1 raz

AdamW
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdynia

12 mar 2011, 16:28   (#5)  

dokładnie to co kolega wyżej...

mało światła miałeś bo 200w na 1400l + nawożenie bez co2 musiało dać taki a nie inny efekt.

a co do opłacalności nawozów to kolega poczytaj o suchych solach EI
zakup takie i samemu będziesz mógł robić nawozy takie jak potrzebujesz... przy takim litrażu sprawa o tyle fajna, że będziesz mógł nawóz urobić na raz bez obawy że się zestarzeje :D

dość spory wydatek będziesz miał na sam prąd więc suche sole powinny być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie.
Pozdrawiam

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

15 mar 2011, 15:50 Sinice 1400  (#6)  

Muszę poczytać o tych suchych solach,niestety dopiero dziś zasiadam przed komputerkiem ,więc potrzebuję trochę czasu. Pod koniec tygodnia napiszę jak sobię radzę. Dziękuje jeszcze raz za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam!

Bartex87

Powrót do Glony

Powiązane tematy

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3101
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
20241201_211540.jpg

Identyfikacja + jak się pozbyć

Piotr10393 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5706
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
IMG_20240822_155338.jpg

Jak się tego pozbyć

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5879
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
20240209_193844.jpg

Co to za glony i jak je zwalczyć oraz ocena parametrów wody

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3818
Dzień dobry koleżanki i koledzy, Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
20221209_133241[1].jpg

Jak wygrać z glonami?

opalik w Glony · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 16440
Witam, od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
IMG_4217.jpg

Plaga okrzemek - jak pomóc roślinom

dreando w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7061
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż: - W drugim tygodniu zmieni...
P_20220828_113045.jpg

Sinice

coolfon1988 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 15071
Walkę z sinicami toczę już z 3 lata w każdej aranżacji czyli tak z 3 razy w ciągu 3 lat . Problem mam od czasu gdy się przeprowadziłem i zmieniłem akwarium na większe 100x50x50 od tej pory sobie nie r...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1820
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23591
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Jak wywołać zielony zakwit?

AquaMolitor w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3242
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit? Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 275 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 275 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.