Dyfuzor przepływowy ze sklepu roślinyakwariowe.pl - opinie.
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Ponieważ odmawia posłuszeństwa mi dyfuzor szklany RA , zamierzam wymienić go na nowy z lini professional, jednak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dopłacić i kupić to?:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9073.html
Prosiłbym o opinie na jego temat, czy jest warty swej ceny i czy będzie wydajniejszy od dyfuzora szklanego RA professional.
-

sk91
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Włocławek
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9793.html - to samo w tańszej wersji.
Już było wiele razy pisane o reaktorach tego typu i są ogólnie chwalone przez akwarystów. Ja obecnie czekam na przesyłkę z w/w urządzeniem.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Widzę, że RA robi reklamę konkurencyjnej firmie AQUARIO (filmik). 
-
Gość
●
mani
Siemianowice Śląskie
Proponuje wykonac samemu rekator co2 z filtra narurowego koszt ok 60zl (zalezy jakich czesci uzyjesz) i gwarantuje ze super wydajny  - zaden szklany raczej mu nie dorowna
-
mani
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Reaktor o którym mówi MikołajW niestety po tygodniu zniosłem do piwnicy.
Pomijając słabą jakość (nakładając węże na końcówki z reaktora jedna została mi w ręce a nie użyłem specjalnie dużej siły, tworzywo słabe, pęka i trzeba uważać przy zakładaniu - także, żeby nie zerwać gwintu) chciałbym ponadto dodać, że bez dodatku biobali lub innego materiału rozpuszczanie jest bardzo wolne ..... gaz zbiera się w górnej części a wlot i wylot z filtra są w dolnej więc mieszanie gazu z wodą jest słabe. Po kilku godzinach dozowania (tylko jeden bąbel na sekunde) zbiera się w górnej części tyle gazu, że Co2 zajmuje 2/3 reaktora wypierając wodę.
O ile rozpuszczanie tak jak mówię można poprawić dodając na przykład biobale do reaktora to powodem dla którego musiałem z niego zrezygnować jest to, że ciśnienie jakie się w nim wytwarzało spowodowało w ciągu tygodnia dwukrotny wyciek na uszczelce filtra.
Domyślam się, że Filtr (JBL cristal profi 700) nie był w stanie "przepchać" wody przez reaktor, ciśnienie rosło i schodziło na uszczelce. Raczej nie podejrzewam o problem filtra który działał przed i działa po bez zarzutów
Wiele tematów na forum mówi o reaktorach na bazie filtra przepływowego i wydaje mi się, że jego budowa nie spowoduje podobnego problemu który ja miałem gdyż i wlot i wylot jest w jego górnej części, także reaktor proponowany przez RA powinien zadziałać.
Ogólnie rzecz biorąc reaktor to dobra rzecz i na pewno jeszcze coś kiedyś wykombinuję, ale weźcie pod uwagę moje marudzenie, żeby nie zalać sobie mieszkania 
-

Slay
●
- Ranga: Poznaje temat
Slay napisał(a):Reaktor o którym mówi MikołajW niestety po tygodniu zniosłem do piwnicy. Pomijając słabą jakość (nakładając węże na końcówki z reaktora jedna została mi w ręce a nie użyłem specjalnie dużej siły, tworzywo słabe, pęka i trzeba uważać przy zakładaniu - także, żeby nie zerwać gwintu) chciałbym ponadto dodać, że bez dodatku biobali lub innego materiału rozpuszczanie jest bardzo wolne ..... gaz zbiera się w górnej części a wlot i wylot z filtra są w dolnej więc mieszanie gazu z wodą jest słabe. Po kilku godzinach dozowania (tylko jeden bąbel na sekunde) zbiera się w górnej części tyle gazu, że Co2 zajmuje 2/3 reaktora wypierając wodę. O ile rozpuszczanie tak jak mówię można poprawić dodając na przykład biobale do reaktora to powodem dla którego musiałem z niego zrezygnować jest to, że ciśnienie jakie się w nim wytwarzało spowodowało w ciągu tygodnia dwukrotny wyciek na uszczelce filtra. Domyślam się, że Filtr (JBL cristal profi 700) nie był w stanie "przepchać" wody przez reaktor, ciśnienie rosło i schodziło na uszczelce. Raczej nie podejrzewam o problem filtra który działał przed i działa po bez zarzutów Wiele tematów na forum mówi o reaktorach na bazie filtra przepływowego i wydaje mi się, że jego budowa nie spowoduje podobnego problemu który ja miałem gdyż i wlot i wylot jest w jego górnej części, także reaktor proponowany przez RA powinien zadziałać. Ogólnie rzecz biorąc reaktor to dobra rzecz i na pewno jeszcze coś kiedyś wykombinuję, ale weźcie pod uwagę moje marudzenie, żeby nie zalać sobie mieszkania 
To faktycznie istotna uwaga, tym bardziej, że jeszcze mam czas na zmianę zamówienia. Poczekam jeszcze na opinie reaktora, do którego link zamieścił sk91, czyli: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9073.html - tym bardziej, że chcę go używać do stosunkowo małego filtra - Hydor Prime 10.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No właśnie mi też zależy na opinii o tym reaktorze. Może ktoś z ekipy roślinyakwariowe.pl by coś o nim powiedział?
-

sk91
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Włocławek
Witam
Także jestem zainteresowana tym reaktorem, wobec czego przypominam temat i proszę osoby, które go posiadają o opinię.
-
kasiam
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Żary
Ja również odradzam zakup tego reaktora o którym mówi MikołajW. Tworzywo z którego jest wykonany to jakaś porażka, mnie również odpadła końcówka ledwo co ją złapałem. Pomyślałem, że była już pęknięta skoro tak łatwo odpadła. Zareklamowałem sprzęt , przysłano mi nowy w którym sytuacja powtórzyła się i naprawdę nie użyłem dużej siły. Przymocowałem inną końcówkę zalałem reaktor i okazało się że cieknie z zaworka odpowietrzającego, dałem sobie spokój z tym sprzętem i radzę wam to samo.
-
Diud
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: śląsk
Powiązane tematy
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??
dyf1.jpg
JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych...
Czyt...
Nowość z wbudowanym licznikiem bąbelków.
Podejrzewam że jest to dyfuzor, tylko za bardzo nie wiem gdzie dokładnie się to montuje (wewnątrz akwarium czy poza) i po co jest to sitko... ma wejście na mały wężyk, 2 wejścia/wyjścia na węże 12/16....
Dzień dobry, mam szkalny dyfuzor z białym spiekiem, i czy w środku dyfuzora musi być woda? Moczę ten dyfuzor 2 dni a do środka nie dostała się ani kropelka.
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...
Używam u siebie w akwarium dyfuzora CO2, który kupiłem bardzo dawno temu w sklepie RA. Był on produkcji RA i jest całkiem spoko bo daje bardzo ładną mgiełkę z gazu. Niestety ma jedną wadę - strasznie ...
Jestem w trakcie powrotu do akwarystyki po kilku latach przerwy i wyjezdzie z Polski. Chcialbym zapytac jaki jest obecnie najbardziej optymalny sposob dozowania CO2?
Kilka lat temu probowalem pierwsz...
Mój nowy dyfuzor Tropica CO2 Diffuser 3-in-1 moczony przez kilka dni w wodzie, świeżo zainstalowany w akwarium i lecą z niego tylko takie duże bąble. Sprzedali mi jakiś wybrakowany egzemplarz?
|
|