Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Dyfuzor przepływowy ze sklepu roślinyakwariowe.pl - opinie.



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Ponieważ odmawia posłuszeństwa mi dyfuzor szklany RA , zamierzam wymienić go na nowy z lini professional, jednak zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dopłacić i kupić to?:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9073.html

Prosiłbym o opinie na jego temat, czy jest warty swej ceny i czy będzie wydajniejszy od dyfuzora szklanego RA professional.

Avatar użytkownika

sk91
Stały bywalec
 
Posty: 440
Dołączył: 20 cze 2010, 15:04
Miasto: Włocławek

23 gru 2010, 11:36   (#2)  

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9793.html - to samo w tańszej wersji.
Już było wiele razy pisane o reaktorach tego typu i są ogólnie chwalone przez akwarystów. Ja obecnie czekam na przesyłkę z w/w urządzeniem.

Avatar użytkownika

MikołajW
Znający temat
 
Posty: 1357
Dołączył: 14 paź 2008, 21:47
Miasto: Bydgoszcz

23 gru 2010, 12:53   (#3)  

Widzę, że RA robi reklamę konkurencyjnej firmie AQUARIO (filmik). :D



Gość
 

23 gru 2010, 13:11   (#4)  

Proponuje wykonac samemu rekator co2 z filtra narurowego koszt ok 60zl (zalezy jakich czesci uzyjesz) i gwarantuje ze super wydajny ;) - zaden szklany raczej mu nie dorowna



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

23 gru 2010, 14:01   (#5)  

Reaktor o którym mówi MikołajW niestety po tygodniu zniosłem do piwnicy.
Pomijając słabą jakość (nakładając węże na końcówki z reaktora jedna została mi w ręce a nie użyłem specjalnie dużej siły, tworzywo słabe, pęka i trzeba uważać przy zakładaniu - także, żeby nie zerwać gwintu) chciałbym ponadto dodać, że bez dodatku biobali lub innego materiału rozpuszczanie jest bardzo wolne ..... gaz zbiera się w górnej części a wlot i wylot z filtra są w dolnej więc mieszanie gazu z wodą jest słabe. Po kilku godzinach dozowania (tylko jeden bąbel na sekunde) zbiera się w górnej części tyle gazu, że Co2 zajmuje 2/3 reaktora wypierając wodę.
O ile rozpuszczanie tak jak mówię można poprawić dodając na przykład biobale do reaktora to powodem dla którego musiałem z niego zrezygnować jest to, że ciśnienie jakie się w nim wytwarzało spowodowało w ciągu tygodnia dwukrotny wyciek na uszczelce filtra.
Domyślam się, że Filtr (JBL cristal profi 700) nie był w stanie "przepchać" wody przez reaktor, ciśnienie rosło i schodziło na uszczelce. Raczej nie podejrzewam o problem filtra który działał przed i działa po bez zarzutów

Wiele tematów na forum mówi o reaktorach na bazie filtra przepływowego i wydaje mi się, że jego budowa nie spowoduje podobnego problemu który ja miałem gdyż i wlot i wylot jest w jego górnej części, także reaktor proponowany przez RA powinien zadziałać.

Ogólnie rzecz biorąc reaktor to dobra rzecz i na pewno jeszcze coś kiedyś wykombinuję, ale weźcie pod uwagę moje marudzenie, żeby nie zalać sobie mieszkania :D

Avatar użytkownika

Slay
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 19 mar 2009, 23:50

23 gru 2010, 14:30   (#6)  

Slay napisał(a):Reaktor o którym mówi MikołajW niestety po tygodniu zniosłem do piwnicy.
Pomijając słabą jakość (nakładając węże na końcówki z reaktora jedna została mi w ręce a nie użyłem specjalnie dużej siły, tworzywo słabe, pęka i trzeba uważać przy zakładaniu - także, żeby nie zerwać gwintu) chciałbym ponadto dodać, że bez dodatku biobali lub innego materiału rozpuszczanie jest bardzo wolne ..... gaz zbiera się w górnej części a wlot i wylot z filtra są w dolnej więc mieszanie gazu z wodą jest słabe. Po kilku godzinach dozowania (tylko jeden bąbel na sekunde) zbiera się w górnej części tyle gazu, że Co2 zajmuje 2/3 reaktora wypierając wodę.
O ile rozpuszczanie tak jak mówię można poprawić dodając na przykład biobale do reaktora to powodem dla którego musiałem z niego zrezygnować jest to, że ciśnienie jakie się w nim wytwarzało spowodowało w ciągu tygodnia dwukrotny wyciek na uszczelce filtra.
Domyślam się, że Filtr (JBL cristal profi 700) nie był w stanie "przepchać" wody przez reaktor, ciśnienie rosło i schodziło na uszczelce. Raczej nie podejrzewam o problem filtra który działał przed i działa po bez zarzutów

Wiele tematów na forum mówi o reaktorach na bazie filtra przepływowego i wydaje mi się, że jego budowa nie spowoduje podobnego problemu który ja miałem gdyż i wlot i wylot jest w jego górnej części, także reaktor proponowany przez RA powinien zadziałać.

Ogólnie rzecz biorąc reaktor to dobra rzecz i na pewno jeszcze coś kiedyś wykombinuję, ale weźcie pod uwagę moje marudzenie, żeby nie zalać sobie mieszkania :D


To faktycznie istotna uwaga, tym bardziej, że jeszcze mam czas na zmianę zamówienia. Poczekam jeszcze na opinie reaktora, do którego link zamieścił sk91, czyli: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9073.html - tym bardziej, że chcę go używać do stosunkowo małego filtra - Hydor Prime 10.

Avatar użytkownika

MikołajW
Znający temat
 
Posty: 1357
Dołączył: 14 paź 2008, 21:47
Miasto: Bydgoszcz

23 gru 2010, 19:09   (#7)  

No właśnie mi też zależy na opinii o tym reaktorze. Może ktoś z ekipy roślinyakwariowe.pl by coś o nim powiedział?

Avatar użytkownika

sk91
Stały bywalec
 
Posty: 440
Dołączył: 20 cze 2010, 15:04
Miasto: Włocławek

27 gru 2010, 18:07   (#8)  

Witam

Także jestem zainteresowana tym reaktorem, wobec czego przypominam temat i proszę osoby, które go posiadają o opinię.



kasiam
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 06 lis 2010, 23:56
Miasto: Żary

27 gru 2010, 19:25   (#9)  

Ja również odradzam zakup tego reaktora o którym mówi MikołajW. Tworzywo z którego jest wykonany to jakaś porażka, mnie również odpadła końcówka ledwo co ją złapałem. Pomyślałem, że była już pęknięta skoro tak łatwo odpadła. Zareklamowałem sprzęt , przysłano mi nowy w którym sytuacja powtórzyła się i naprawdę nie użyłem dużej siły. Przymocowałem inną końcówkę zalałem reaktor i okazało się że cieknie z zaworka odpowietrzającego, dałem sobie spokój z tym sprzętem i radzę wam to samo.



Diud
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 05 kwi 2010, 17:26
Miasto: śląsk








Powiązane tematy
  • Dyfuzor do filtra zewnętrznego co2? Identyfikacja

    Podejrzewam że jest to dyfuzor, tylko za bardzo nie wiem gdzie dokładnie się to montuje (wewnątrz akwarium czy poza) i po co jest to sitko... ma wejście na mały wężyk, 2 wejścia/wyjścia na węże 12/16...

    Wyświetlenia: 1136 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • 112L dyfuzor czy reaktor ?

    Hej, Jak w temacie. Przymierzam się do kupna zestawu co2 i zastanawiam się który z powyższych wybrać. Gdzieś przeczytałem, że reaktor raczej jest wskazany przy dużych przepływach w filtrze, co przy m...

    Wyświetlenia: 3885 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...

  • Dyfuzor przepływowy ?

    W nowym akwarium chcę się pozbyć dyfuzora szklanego na rzecz dyfuzor przepływowego poza akwarium. Rozważam samoróbkę opartą na korpusie narurowym jak na zdjęciu poniżej korpusy_grupa.jpg lub gotowe ...

    Wyświetlenia: 3759 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...

  • Napowietrzanie przez dyfuzor do Co2 - czy można

    Dozuję Co2 z butli tylko w porze dziennej i jako że jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "technikaliów" widocznych w akwarium chciałem zapytać czy można przez ten sam dyfuzor napowiet...

    Wyświetlenia: 2343 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Zaworek - histora ze sklepu

    Byłem oto świadkiem następującej scenki: Klient pyta w sklepie o zaworek, który jest sprzedawany jako przeznaczony do CO2. Sprzedawca odpowiada: nie, nie, do napowietrzania owszem, ale do CO2 się nie ...

    Wyświetlenia: 1526 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 68 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.