Problem z CO2 Zassany wężyk na liczniku bąbelków?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam jak w temacie. Jestem nowym użytkownikiem CO2... Problem polega na tym mam ten zestaw CO2 http://allegro.pl/maxi-kompletny-zestaw ... 14629.html
Problem pojawił się na tym, że chciałem dolać wody do licznika bąbelków.
Wężyk z licznika bąbelków w ogóle nie chciał zejść... a przecież wczoraj to zrobiłem i nie było problemu. Od razu powiem że próbowałem to zrobić (rozłączenie wężyka od licznika) z otwartym przepływem CO2 jak i z zamkniętym.
Finał był taki że licznik Pękł przy czym się skaleczyłem.
Poza tym pomimo tego że był zaworek przeciw zwrotny cofnęła się odrobina wody.
Teraz nie mogę zdjąć żadnego wężyka tzn nie moge odłączyć wężyka od zaworka przeciw zwrotnego a nie chce żeby taka sytuacja się znów powtórzyła...
Teraz muszę iść do sklepu i kupić kolejny licznik bąbelków.
Pytanie czy przydarzyła się komuś taka sytuacja, że zassały mu się wężyki tak że nie można ich było rozłączyć?
CO mam zrobić....
usunięto nieautoryzowaną reklamę
-
Nostromo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
spróbuj rozciąć wzdłuż wężyk przy samym zaworku lub liczniku na długości jakiś 5mm. Skrócisz w ten sposób wężyk ale bez problemu ściągniesz.
-

Maver
●
- Miasto: Wieliczka
Licznik przestał istnieć i zakończył swój żywot gdyż pękł.
zakupię taki sam i go podłącze w brakujące miejsce.
Problem w tym jak na przyszłość ściągać taki licznik?
bo ucinać po kawałku wężyka przy dolewaniu wody to trochę bez sensu... szkoda podmieniać wężyk cały czas.
Drugie pytanie czemu w ogóle to aż tak się zasysa?
-
Nostromo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nic się tam nie zasysa - dojdziesz do wprawy i tyle. nie trzeba go wciskać nie wiadomo ile na licznik - u mnie to ledwo 0,5cm - 1cm max - i jak go ściągam - muszę wpierw rozgrzać wężyk w ręce - i potem nacisk paznokcia na brzeg wężyka i schodzi - ale wiem o czym piszesz 
-
cezare
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Oglądaliśmy tutaj film jak złożyć zestaw co2 i widać tam było jak nałożenie tego wężyka na licznik było dziecinnie łatwe a u nas nałożenie tego wężyka było bardzo ciężko i 0,5 cm nałożenie na licznik to naprawde maxymalnie ile się dało nałożyć.
Próbowałem ruszać kręcić i nic...
No może ma pan rację z tym że to brak wprawy.
Nie pozostaje mi nic innego jak zakupić jutro nowy licznik i zacząć znów karmić roślinki.
Pozdrawiam.
-
Nostromo
●
Witam. Jak na kobietę mało delikatna jesteś
Ok do rzeczy, a więc potrzebna będzie wazelina, suszarka do włosów. Bierzemy licznik bąbelków (dyfuzor, zaworek przeciw zwrotny) smarujemy wazeliną, nagrzewamy wężyk suszarką i zaciskamy, wciskamy itp... Jak chcemy ściągnąć to powinno zejść bez problemu jak nie to podgrzewamy suszarką i samo schodzi. po paru razach wąż PU sam się dostosowuje i nie ma problemu.
Sorry za bełkot pijany jestem. 
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Też tak spróbuje:)
Ps. Jestem mężczyzną:P
Tylko pisze za mnie i moją narzeczoną w liczbie mnogiej:)
PozdrawiaMY;]
Czekamy obecnie na nowy licznik bąbelków.
Dziękujemy za rady:)
-
Nostromo
●
hej podgrzej wężyk zapalniczka i wejdzie ile chcesz a jak go będziesz zdejmował to tak jak kolega pisał rozetnij wężyk i po sprawie
-
Foolszklo
●
- Miasto: WARSZAWA
Możesz też ok.5cm nad licznikiem bąbelków na wężyku założyć szybko-złączkę, wtedy do nalewania wody tylko ją rozpinasz i strzykawką nalewasz wody,podczas eksploatacji naprawdę się opłaca takie rozwiązanie.
-

karlos2
●
- Miasto: katowice
życzę Wam żeby to był największy problem przy zakładaniu zbiornika i na całym starcie  a ja właśnie jadę z podmianką 60%  ( jak co piątek przy EI )
-
cezare
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Od niedawna mam swoją pierwszą butle z CO2 w 200l akwarium. Jest tam wiele wymagających roślin. Licznik bąbelków mam ustawiony na ok 6 bąbelków na sekunde bez elektrozaworu, nie ma przyduchy ,rośliny ...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|