Napowietrzenie a brak CO2?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Napowietrzenie a brak CO2??

Liczba wyświetleń: 970·Odpowiedzi: 3
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
alibabat Ruda Śląska

06 kwi 2010, 13:00 Napowietrzenie a brak CO2??  (#1)  

Witam,
Jestem nowy więc prosze o cierpliwośc :?
Zastanawiam sie czy jeżeli pompka napowietrzająca działa non stop a jest brak CO2 to czy wpływa to na porost, rozwój roślin? Moje akwarium to 64l
Może mam skrócic czas napowietrzania tak jak jest to z CO2 (wyczytałemj). Nie wiem, dlatego pisze. Dotychczas nie zastanawiałem sie na tym. :oops:
POZDRAWIAM

alibabat
Ranga: Początkujący

Miasto: Ruda Śląska

michal.bloch88 Wrocław

06 kwi 2010, 13:29   (#2)  

Jesli nie masz CO2, a masz jakikolwiek ruch powierzchni wody, to napowietrzanie jest zbyteczne - chyba, że roślinek brak, albo bardzo skąpo, to żeby Ci się nie podusiły rybki...

michal.bloch88

Miasto: Wrocław

alibabat Ruda Śląska

06 kwi 2010, 13:39   (#3)  

ok dzieki, cos juz znalazłem na ten temat... az głupio mi jest :roll:
ruch wody mam dzieki filtrowi z deszczówką a popke zostawiałem od teraz włączoną bo zakupiłem długi wąż z otworami co dało mi efekt "sciany babli powietrza" ale teraz widzę, że ważniejszy efekt dekoracyjny- biologiczny niż fizyczny. Mam kilka roślin, które powoli padają. Ale juz działam w ta strone.
Pozdrawiam
PS początki nie są łatwe :wink:

alibabat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
alibabat Ruda Śląska

06 kwi 2010, 13:51   (#4)  

Przy okazji wklejam to co wygrzebałem w archiwum na ten temat...
Dla nowych początkujących :wink:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... rzanie+co2

alibabat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Brak prądu Ups

Martino w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8310
Cześć. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś podtrzyma energii w razie braku zasilania. Średnio znam się do takich urządzeniach. Czego wy używacie Do zapewnienia ciągłego zasilania w swoich zbiornikach...
Image1676385883.801088.jpg

Brak prądu a filtr kubełkowy

llukasik26 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2670
Witam, niestety na dniach planowane jest wyłączenie prądu na około 8h - posiadam filtr kubełkowy Fluval 207. Jakieś porady? Zalecenia? Uduszenie bakterii w po prostu wyłączonym filtrze jest jak w bank...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3854
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Juwel Rio 125 brak prądu

jaro37 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1995
Witam Akwarium Juwel Rio 125 pracujące od 4 lat (wszystko fabryczne). Obsada to 14 brzanek (mszyste, purpurowe), 3 zbrojniki niebieskie, 2 kirysy + 1 kosiarka. Aktualnie planowane jest dłuższe wyłącze...

Reaktor przepływowy co2 12/16

Pikacz196196 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1491
Witajcie. Jaki reaktor polecacie do filtra Tetra EX 800 Plus? Chodzi o narurowy/przelotowy do akwarium 160 litrów? Mam butle co2 i szklany dyfuzor ale z racji tego, że mam w mieszkaniu małe dzieci t...

JBL e410 Problem - Brak obiegu wody

marcinch w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1254
Witajcie , Problem polega prawdopodobnie na złym działaniu pompki otóż w momencie naciśnięcia pompki pompka nie pobiera wody z akwarium przez waz out. Poziom wody rośnie w wężu troszeczkę i tak w ko...

Filtr RO - brak wody z odpadu

pi3cho82 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 561
Witam, Dwa tygodnie temu wymieniłem prefiltry w najprostszym z filtrów RO. Po uruchomieniu wszystko działało dobrze, udało mi się zebrać ponad 150L wody RO, a dziś zauważyłem, że z węża nie wydobywa s...

Awaria filtra a CO2

kolarztn1 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7374
Mam pytanie do osób którym przydarzyła się taka sytuacja, kiedy filtr przestał pracować a co2 było nadal podawane .Dodam, że mam co2 podłączone na wyjściu oczywiście .Czy jest wtedy jakiś problem, czy...

Jbl e1501 + reaktor co2

natraf1985 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1708
Witam, mam problem z filtrem e1501 podłączonym do termoreaktora co2 diy. Z wylotu filtra wydostają się nierozpuszczone bąbelki co2. Wcześniej reaktor był podłączony do hydora ext. 250 i nie było takie...

Czy lampa UV naprawde krystalizuje wodę czy jest sens w co2?

Bartek007 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1126
Witam mam zamiar kupic lampe uv i zestaw co2 i mam do was takie pytanie , czy lampa uv naprawde ladnie krystalizyje wodę i co waszym zdaniem kupic jako pierwsze ? zestaw co2 czy lampe uv ? co jest bar...

Statystyki

Ten temat przegląda 296 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 296 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.