atak glonów w nowym akwa 45L LT - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

atak glonów w nowym akwa 45L LT

Liczba wyświetleń: 2116·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,3/4 tygodnie temu zrestartowałem akwarium.. Tym razem n ziemi LT, stosowałem sie do zasad wskazanych przez A. Walstad.. Moja obsada roslinna to:
-Kabomba
-3 rodzaje mchów(jawajski i inne)
-microsium?!
- i jeszcze jakas szerokolistna
Obrazek

oswietlałem pierwszy tydzien 5godzin
kolejny 6godzin
obecnie oswietlam od 7 - 7.45 i potem od 16 do 23 , swietlówka kompaktowa 20W sylwania 6500K, nie stosuje żadnych nawozów, w akwarium non stop chodzi ustawiony na minimum filterek z deszczownią.

A teraz moi wrogowie:
Na przednie szybie pojawia sie coś w rodzaju pyłu a w dodatku coś co przypomina troche włoski na ludzkiej ręceok 5/7mm długsci przylegające do szyby koloru tego samego co pył soczyście zielony.

Wsrod mchów pojawiło sie cos w rodzaju waty tworząc z gałązek mchu cos w rodzaju puszystych kitek,soczyście zielonej barwy. Gdzieniegdzie wyrastają tez długie(3/4cm) nitki o ciemnozielonej barwie jest ich niewiele.

Na klueczce gałęzatki tez rosnie takie paskudztwo ten misiowy/kitkowy glonik..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

parametry Wody:
no3 - 0
no2 - 0
ghpomiedzy 14-21 d
kh 10
ph 7,6

Obsada
3kiryski
1malutki zbrojnik
1krewetka crystal red(3inne padly:((( )
slimak helena

Prosze o pomoc:(

omc

24 cze 2009, 20:57   (#2)  

No3 nie moze byc 0!
Skad rosliny maja czerpac azot?

Poczytaj o nawozeniu...i parametrach wody.
Tez mialem ten problem... niestety te glony zostaly zrestartowane ;)

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... c&start=30

Pozdrawiam
Fosforan.[/url]

Fosforan

24 cze 2009, 23:43   (#3)  

W LT ala Diana rośliny powinny czerpać azot z powietrza atmosferycznego i DOC..Tyle teoria.
Mogę powiedzieć conieco o moich praktycznych doświadczeniach z glonami w LT. W głównej mierze wysypały mi nie tyle glony co sinice. Wydaje mi się, żep rzyczyną było zerowe NO3 w stosunku do większej wrtości fosforu. Początkowo próbowałam podawać potas, gdyż był w moim akwarium pierwiastkiem krytycznym, jednak to nie wystarczyło.
Po zaciemnieniu akwarium na 5 dni i podniesieniu NO3 do poziomu ok 10 sinice prawie zniknęły, za to pojawiły się glony niktowate ale niewiele.

Reasumując: ciężko jest utrzymać akwarium w 100% LT. Czasem trzeba wybrać mniejsze zło. Na początku zakładania zbiorników LT często pojawiają się problemy z potasem. Dlatego uważam, że warto spróbować delikatnie uzupełnić braki np.solami. W Twoim wypadku KNO3 powinno być ok.

Atria_C

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 cze 2009, 17:07   (#4)  

dzieki za odpowiedz:) macie racje, ale ja nie chce dodawać niczego do tego akwarium!zawziałem sie LT to LT. Poki co wpusciłem slimaczka, krewetki i małego 2 cm zbrojnika. Na chwilę obecną mam wrazenie ze mech w mchach zanika powolutku, napewno nie ma tych długich nitek brazowawych/brunatnych zostaje pył na szybie i takiecos ala wata.. Jest tego jednak troche mniej niz było... Mam nadziej, że w miare czasu sie to ustabilizuje, bede pisał na bieżaco.
Pozdrawiam

omc

Powrót do Glony

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1311
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20306
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1457720
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 13003
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9078
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2124
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6670
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2358
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
IMG_20230925_184351-01.jpeg

Pomoc w identyfikacji rodzaju glonów.

Milo85 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1409
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
IMG_1257.jpeg

Problem z glonami w nowym akwarium

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 19623
Witam wszystkich forumowiczów, Chciałbym się podzielić problemem zielono-brązowej wody w akwarium. Zbiornik jest nowy 200 L ale założony 2 miesiące temu. Lampa led chrono 100w - dawkowanie 6h dzienni...

Statystyki

Ten temat przegląda 222 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570959
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 222 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.