Rosliny rosna jak na drozdzach. Co tydzien musze wyrzucac male wiaderko roslin z przycinki. Ryby i krewetki maja sie dobrze. Naworze pelna gama PGP wg zalecen. Oswietlenie 3x24W przez jakies 9h. Co2 podawane 24/7 - babel co sekunde przy 100% rozpuszczaniu.
I za cholere nie moge sie pozbyc licznych zielenic nitkowatych (+ jeszcze jakies takie o grubszych "łodyżkach") + w paru miejscach mam nieprzyjemnosc zaobserwowac sinice Oscillatoria - ostatnio porosly mi i obkleily 2 kepki mchu.
Z tego co wiem parametry sa dobre choc nie wzorcowe dlatego nie potrafie za cholere wpasc na to co moze powodowac taki rozrost glonow. Nie mam jeszcze jakiejsc tragedii ale po paru miesiacach kombinowania jestem juz naprawde zniechecony i potrzebuje jakiejs pomocy...
Rozumie ze do podmian dajesz czyste RO. Na poczatek ferro bym ograniczyl i czekal na reakcje, po 2 - 3 tygodniach powinno sie poprawic. Zastanawiaja mnie tylko sinice. U mnie zawsze sie pojawialy jak mialem bardzo nisko NO3, ale u Ciebie jest okolo 20. Moze zwiekszenie K cos by poradzilo, uprzedzajac twoje pytanie mozesz to zrobic K2CO3, K2SO4 - rozpuszczajac je w wodzie RO w odpowiednich proporcjach, albo kupic PA aquapotas. Z tym potasem to jednak bym poczekal na wyniki zmniejszenia ferro. Dodatkowo dawke mikro mozesz podzielic na 3 czesci i do podmiany dac 2/3 a reszte albo po 3 dniach, albo podzielic na reszte dni ktore zostana do podmiany. Unikniesz w ten sposob wysokich stezen mikro, co glony lubia wykozystywac.
W sumie glupia sprawa. Bo zapomnialem napisac ze zelazo dodaje juz w zmiejszonych dawkach.
Przy dzisiejszej podmiance odkrylem co moze byc powodem wzmozonego rozrostu glonow. Moje 2 wielkie, stare ampularie zdaje sie odeszly do krainy wiecznych łowow.. A ze to byly osobniki wyjatkowo niesmiale i nie lubiace sie pokazywac myslalem, ze po prostu siedza w jakims gaszczu.... A one/ona (jestem na razie pewien co do zgonu 1 sztuki) sie rozkladaly i truly w akwa...
Ogranicze nawozenie i zobacze jakie beda efekty...
sgruszkiewicz w Glony· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3214
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
kajnia w Glony· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5942
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Akwarysta240 w Glony· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3862
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Amarok w Glony· Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 26793
Witam!
Niestety kolejny raz przegrywam z glonami, akwarium (125 L) mam już 6 miesięcy. To jest można powiedzieć mały restart, ponieważ wcześniej glonów było mniej ale zdecydowałem się wywalić całą st...
opalik w Glony· Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 16662
Witam,
od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
dreando w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7214
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:
- W drugim tygodniu zmieni...
Zybi76 w Glony· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23916
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
AquaMolitor w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3267
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie.
Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit?
Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...
Statystyki
Ten temat przegląda 253 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 253 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej