Butla CO2 a bezpieczeństwo
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy trzymanie butli z CO2 w sypialni jest bezpieczne. Czy w przypadku jej nieszczelności grozi mieszkańcom jakieś niebezpieczeństwo.
-
Marek_Plawgo
●
Teoretycznie tak... bo CO2 jest cięższe od powietrza. Ale praktycznie jeśli chodzi o drobne nieszczelności to nic się nie stanie ale... jeśli będziesz miał bardzo bardzo dużą butlę i puści zawór bezpieczeństwa to wtedy całe CO2 znajdzie się w sypialni i do tego nie bedzie przewiewu itp. - prawdopodobieństwo bardziej niż minimalne ale nie zerowe ...
Prawidłowo nabita butla z legalizacją i umieszczona we właściwych warunkach zmiejsza szanse puszczenia zaworu bezpieczeństwa do zera... Tak się składa że dużo gram w paintball i w praktyce tylko raz widziałem jak poszedł zawór bezpieczeństwa w butli 0,6 l CO2 - ale była nabita ponad normę i trzymana na ponad 30 stopniowym słońcu - w sypialni Ci to raczej nie grozi
EDIT: Ale w przypadku gdy wyleci zawór bezpieczeństwa ( nie słyszałem żeby komuś w domu się coś takiego przytrafiło) bedzie tyle hałasu że nawet w środku nocy każda żywa istota to usłyszy 
-
Jan Poświata
●
To zależy od kubatury sypialni oraz wielkości butli. Z tego co pamiętam w butli 1,5kg mieści się około 700 litrów gazu. Teraz oblicz pojemność sypialni i sprawdź jakim procentem tej objętości jest 700 (dla butli 1,5kg - dla większych musisz sam się dowiedzieć). Podejrzewam, że nie będzie to więcej niż 0,1%. Stężenie szkodliwe CO2 w atmosferze to 0,5% wdychane przez 8 godzin. Stężenie toksyczne, to 5%.
Wniosek: przy średnich rozmiarów sypialni wypuszczenie całej zawartości butli 1,5kg spowoduje, że w pokoju będzie duszno, ale nic nikomu się nie stanie.
PS. Czy ktoś mógłby potwierdzić ile gazu jest w 1,5kg?
Edit: zapomniałem napisać, że samorzutne rozszczelnienie lub puszczenie zaworu butli jest tak rzadkie jak rozklejenie się akwarium. Jeśli nie rzadsze. Częściej puszczają reduktory, a wtedy masz Treblinkę w akwarium :/
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pokój ma 4,5 na 2,5 oraz wysokość 3,5 metra. Więc łączna kubatura pomieszczenia powinna wynosić niecałe 40000 litrów. Wiec przyjmując, że w butli jest około 800 litrów (też tak gdzieś czytałem) to stężenie po wypuszczeniu całego gazu powinno wynieść 1,75% przyjmując jednak, że CO2 jest 1.5 raza cięższe od powietrza w górnej część sypialni nie będzie tak wysokiego stężenia. Przyjmując, że śpimy na wysokości nawet 60 cm kubatura tej przestrzeni wyniesie zaledwie 6750 litrów a co za tym idzie stężenie wzrośnie do 10%.Wiec różnica między normalnym stężeniem (0.03) jest więcej niż kolosalna. Chyba nie pomyliłem się w swoich obliczeniach.
Czy zjawisko rozszelniania się butli są rzadkie? I co oznacza "częściej" puszczają reduktory? Np.: co trzeci zakupiony  ?
Czy z takiej butli może się ulotnić cały gaz w ciągu jednej nocy?
-
Marek_Plawgo
●
Wow, uwielbiam wysokie mieszkania
Ale ja myślę, że zakładanie, że cały CO2 zgromadzi się tuż przy ziemi to jawne czarnowidztwo. Zachodzi przecież konwekcja i dyfuzja. Do tego oddychacie w czasie snu, co też miesza powietrze. A co z rozszczelnionymi oknami? Dlatego wliczyłbym całą objętość pokoju i przyjął, że w bardzo nieprawdopodobnym przypadku rozszczelnienia układu (a musiałoby być to rozszczelnienie nagłe, czyli bardzo głośne, o wielkiej sile budzącej  ) stężenie CO2 wzrośnie do 1.75% i rano najwyżej obudzicie się z bólem głowy.
Nie uwierzę, że CO2 zgromadzi się jako warstwa przy podłodze. Nie przy normalnych ruchach powietrza - spójrz na firanki. Poruszają się, prawda? Czyli powietrze się miesza.
Czy jest na forum fizyk?
Co do częstości "puszczania" zaworów bezpieczeństwa, to nigdy nie słyszałem o takim przypadku. Co do awaryjności reduktorów, to sprawa raczej dotyczy rozregulowania. Na przykład niechlujnie ustawiony reduktor spawalniczy potrafi ludziom wypuścić zawartość butli w ciągu tygodnia. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo występują nieszczelności układu typu kiepskie łączenia wężyków, etc. Ale tu także można mówić o pechu i są to rzadkie przypadki. Na pewno nie co trzeci reduktor. Może co trzysetny plus niedbalstwo użytkownika.
Śpij spokojnie
PS. Tak bardziej na luzie, gdyby CO2 zupełnie nie mieszał się z powietrzem, to 800 litrów utworzyłoby przy podłodze Twojej sypialni warstwę grubości 7cm  Takie chłodzenie stóp 
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Ale w przypadku gdy wyleci zawór bezpieczeństwa ( nie słyszałem żeby komuś w domu się coś takiego przytrafiło) bedzie tyle hałasu że nawet w środku nocy każda żywa istota to usłyszy
czy taka eksplozja (bo nie wiem jak to inaczej ująć) jest niebezpieczna? (np tak jak w przypadku butli z propan-butanem).
-
Marek_Plawgo
●
Naprawdę nie wiem czego się obawiacie.Bezpiecznik zadziała tylko w wypadku ostrego traktownia butli(rzucanie) lub dużej róznicy temperatur.
-
blassi
●
Marek_Plawgo napisał(a):Ale w przypadku gdy wyleci zawór bezpieczeństwa ( nie słyszałem żeby komuś w domu się coś takiego przytrafiło) bedzie tyle hałasu że nawet w środku nocy każda żywa istota to usłyszy
czy taka eksplozja (bo nie wiem jak to inaczej ująć) jest niebezpieczna? (np tak jak w przypadku butli z propan-butanem).
Oj zdarzyło się
Faktycznie dużo szumu i ostre kołatanie serca  Z mojej winy i trochę serwisu, poza tym nic się nie stało, ale mam nauczkę. Pisałem o tym kiedyś, poczytajcie

-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|