prosba do fachowcow od pokryw z pcv - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

prosba do fachowcow od pokryw z pcv

Liczba wyświetleń: 1243·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
witam
właśnie robie taką pokrywe do akwa 240l profil
http://www.akwa.pc-net.pl/foto.php?gale ... wa/pokrywa
i mam kilka pytanek technicznych

1. jak widac mam akwa profilowane i najtrudniej zrobić przód i przykrycie
łuk mam juz wyciety chociaz musialem sztukowac bo inaczej zachowuje sie na ziemi a inaczej na akwa
i teraz mam problem jak to uszczelnic tzn zeby od gory nie bylo widac pilowanej krawedzi ( krzywej) tylko np jakas tasma przyklejona do gornej plyty i zachodzaca na przedni profil - nie znalazlem nic takiego

2. mam tez problem z wystajacymi wkretami - płyta ma 6mm a wkrety min 10mm

3. zastanawiam sie czy czyms nie wyszpachlowac miejsc klejenia i sztukowania przed pomalowaniem - jakiej szpachli uzyc?

4. a najwazniejsze to chyba elektryka
jak widac przewody wyprowadzilem do tylu w 4 miejscach, są podklejona do gornej płyty i wychodzxą na panel tylni gdzie beda elektroniczne stateczniki. tylko zauwazylem ze jak podnosze plyte gorna to przewody sie naciagaja , czyli musze zostawic wystajkacy zapas z tylu jakies 2cm przewodu - czy macie inne rozwiazanie

5. i kwestia podnoszenia płyty górnej - zeby mi nie spadła na głowe jak bede np odmulał akwa :)))

6. a jak najlepiej rozwiazac kwestie karmienia, chyba kolejna dziura bo calej plyty ze swietlowkami nie ma sensu dzwigac kilka razy dziennie :))

dzieki za wszelkie uwagi
Akwa 240l - dyskowce. 112l - malawi
Internetowy sklep akwarystyczny - http://www.akwamaniak.pl
Forum miłosników krewetek karłowatych - http://www.krewetkomaniacy.pl

Rafal111
Ranga: Poznaje temat

WItam!!!
- szpachla - nie wiem czy dobry pomysł, ale może się sprawdzi. Będziesz lakierował pokrywę z zewnątrz ? (ja mam białą od środka + czarny lakier do zderzaków na zewnątrz). Jeżeli tak, to może da się uzyskać za pomocą szpachli i lakieru ładny efekt.
- wkręty - ja wszystko ponitowałem - szybko, prosto, bez rdzy (aluminiowe nity), a jak coś mi wystaje, to od wewnątrz (tam dodatkowo wszystkie elementy alominiowe zatopiłem w białym termokleju)
- co do miejsc klejenia - u mnie nie używałem kleju, Całość konstrukcji trzymie się na aluminiowych kątownikach + nity. Użyłem białego termokleju w celu usczelnienia całości. Aluminiowy kątownik wokoło całej konstrukcji kieruje skraplającą się wode spowroetem do baniaka.
- elektryka - zapas przewodów zostaw, jak będzie za bardzo naciągnięte, to szybciej będa się kable w tym miejscu zużywać. Mam andzieje, ze zastosowałeś linkę a nie drut w kablach, bo inaczej dosyć szybko się połamią.
- karmienie - chyba najwygodniesza będize dodatkowa klapka. Prawdopodobnie każde uniesienie całości będzie się wiązało z kapaniem skroplonej wody z górnej płyty (no chyba że oświetlenie będzie dosyć mocne i wysuszy krople). Sprawdź, czy nie będzie gdzieś ciekło na stateczniki itp.
Pełne uznanie, za pokrywę do akwarium profilowanego. Ja bym się chyba nie szarpnął na to :)))
Pozdrowinia.

mariuszek

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

akwa.png

Prośba o poradę z doborem oświetlenia

Konrad2022 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2356
Drodzy, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie, bo chyba utknąłem w martwym punkcie. Zbiornik Aquael Optiwhite o wysokości 50 cm (realnie od podłoża do powierzchni wody jest jakieś 40 cm). Początkowo...
PXL_20230622_163836757.jpg

Oświetlenie DIY power LED prośba o pomoc w doborze barw.

Sebosska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 14737
Hej, chce stworzyć oświetlenie DIY na dwóch profilach aluminiowych 118x16 do akwarium o wymiarach 120x50x60 Łączna moc oświetlenia, to 126w, 3 rzedy diod na każdym profilu po 21 oświetlenie, będzie st...
pokrywa (1).jpg

Belka power led do 50x30x35 prośba o pomoc

tomczas w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5364
Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jako że moja belka na alu paskach led już zaczyna pomału kończyć żywot, postanowiłem przejść na power ledy. Niestety nie będę ukrywał że w tym temacie jestem trosz...
IMG_20210929_203816.jpg

Lampa Power Led DIY - prośba o poradę.

ALEKS_D_RAVEN w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9494
Witam Przymierzam się do budowy belki led na następujący 1W 350mA diodach: Royal Blue 450nm Green 525nm Deep Red 660nm Diody będą umieszczone na radiatorach pcb . A wszystko zmontowane na alumin...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3419
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Budowa lamp LED do nietypowego zasosowania - prośba o poradę

MrV w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3274
Witam! Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...

Prośba o radę RAZOR czy Kessil

marcin_gargi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3625
Witam, kochani proszę was o radę / pomoc przy doborze odpowiednich parametrów oświetlenia. Posiadam zbiornik 120x40x50 ale planuję wymianę na 120x50x50 i pytanie dotyczy już tych parametrów zbiornika....

LED - prośba o poradę

Pita w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2778
Drodzy, do tej pory byłem tradycjonalistą i używałem wyłącznie świetlówek. Chciałbym przejść na oświetlenie LED. Interesuje mnie lampa w rozsądnej cenie a nie mam wystarczającej wiedzy na temat LED. P...

Prośba o pomoc.

Konrad85 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5291
Witam. Drugie Podejście do LT. Jestem tu nowy więc nie rozdeptajcie mnie na wejściu. Mam problem z oświetleniem zbiornika. (uprzedzając odpowiedzi "było poszukaj" - wiem szukalem, znalazłe...

Prośba o pomoc w doborze diod LED

kipero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2755
Panie i Panowie, Mistrzowie w swoim fachu, przeczytałem co mogłem na temat doboru diod do belki i postanowiłem założyć ten wątek. Część z tematów jest już stara, a trendy i diody pewnie ewoluują. Moje...

Statystyki

Ten temat przegląda 839 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 839 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.