Rodzaj glonów a niedobory/nadmiary konkretnych pierwiastków - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rodzaj glonów a niedobory/nadmiary konkretnych pierwiastków

Liczba wyświetleń: 2795·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Brakuje mi takiego zestawienia pokazującego nie tylko objawy niedoborów i nadmiarów na roślinkach (na stronie triamonda jest bardzo fajne zestawienie), ale równierz rodzaj glonów jakie występują w określonych przypadkach (na glony.republika.pl tego niestety brakuje). Myślę że wielu osobom by się to bardzo przydało w diagnozowaniu dojrzewających zbiorników. Ja jakoś maniakalnie tego nigdy nie poszukiwałem, ale też nigdy na podobne zestawienie nie trafiłem. Jeśli czegoś takiego w internecie nie ma po Polsku to fajnie by było gdyby ktoś podzielił się swoją wiedzą w tej materji.

Pozdrawiam i zgóry dziękuję za odpowiedzi.

BryChU

kalia Warszawa

27 sty 2006, 15:47   (#2)  

Nie ma takiego zestawienia poniewaz nie mozna jasno powiedziec: mam takie a takie glony wiec brakuje tego a tego. Zycie byloby wtedy zbyt proste :wink:
Podobne glony pojawiaja sie w roznych zbiornikach z roznym nawozeniem i ogolnie mozna powiedziec, ze zaburzone proporcje pierwiastkow, niedobor jakiegos skladnika i w zwiazku z tym zahamowany wzrost roslin prowadzi do nadmiernego rozwoju glonow. Roznym glonom sprzyja najprawdopodobniej kilka, nie jeden czynnik.
W jednym z moich akwa dlugo walczylam z dlugimi zielenicami nitkowatymi. Okazalo sie ze mialam niedobory P i po jego podaniu glonu stopniowo obumarly. Z kolei w drugim akwa dodanie K/Mg zalatwilo problem. IMHO nie ma jednej recepty z wyjatkiem polepszenia wzrostu roslin.
Anita

kalia
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

04 lut 2006, 23:06   (#3)  

Jednak jakieś prawidłowości są. Może trudne do uchwycenia, jeśli zajmujemy się akwarystyką jako hobby, ale część kolegów to profesjonaliści sądząc po wiedzy, jaką prezentują na forum. Mnie rośliny w akwarium zafascynowały od niedawna, ale niektóre spostrzeżenia narzucają się same jak choćby większe prawdopodobieństwo wystąpienia sinic w przenawożonym zbiorniku z niedostatkiem azotu lub glonów nitkowatych przy braku fosforu. Z tym fosforem nie jestem pewna, ale u mnie tak to wyglądało, po dodaniu fosforanu potasu wystarczyło tydzień żeby zniknęły, na pewno nie pomógł potas, bo podawany w innej formie pogarszał tylko sytuacje jeszcze bardziej. Chociaż na ich miejsce wskoczyły jakieś zielenice porastające szyby, ale glony nitkowate zniknęły. Być może to wnioski idące zbyt daleko, moje doświadczenie jest jeszcze mizerne, ale nie chce mi się wierzyć, że niektórzy z was nie zaobserwowali jakichś prawidłowości dotyczące chociażby większego prawdopodobieństwa wystąpienia glonów w pewnych sytuacjach.

ratafia
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Glony

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1213
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1454404
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12966
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3088
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2121
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2354
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
IMG_20230925_184351-01.jpeg

Pomoc w identyfikacji rodzaju glonów.

Milo85 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1406
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
WhatsApp Image 2023-06-13 at 17.58.39.jpeg

ławice glonów w stawie po wyrobisku piasku

GrzegorzF w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2680
Staw ma 4 lata. Pierwsze te glony pojawiły się rok temu. W tym roku to już połowa stawu o powierzchni 1 ha. Co to za glon? W tym roku zmienił się odcień wody na jasno zielony. Woda jast nadal prz...
314682182_851843225991618_8276408038469825193_n.jpg

Prośba o pomoc - niedobory w akwarium

piotrek szkoda w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5686
Witam, mam problem z glonami. Moglibyście mi pomóc? Glony to głównie zielenice punktowe, Oedogonium na liściach głównie hygrophili pinnatifida, trochę krasnorostów, które ostatnio potraktowałem wodą u...
IMG_20220818_192818_1.jpg

Atak glonów

Yoda40 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3986
Cześć. Przez ostatni czas mam atak glonów nie mogę sam sobie z tym poradzić , wymiana wody częściej niż zawsze. (Raz na tydzień) Świecenie 10h Po4. 1-1.5 No3 2 K myślę że jakieś 7 Nawożenie brak...

Statystyki

Ten temat przegląda 293 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 293 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.