Odkurzanie trawnika z Glossostigmy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Odkurzanie trawnika z Glossostigmy

Liczba wyświetleń: 6134·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Kiedy udało mi się wychodować porządny trawnik z Glossostigmy przyszły pewne problemy. Zaczął rosnąć dość szybko i musiałem go strzyc nożyczkami. W końcu zrobił się z niego "korzuch" czyli dość gruba warstwa pod którą dostrzegłem sporo krasnorostów i różnych syfów. Nie miałem pojęcia jak czyścić żwir pod takim "korzuchem". Jak to robicie w swoich zbiornikach ?

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław
kekon7 napisał(a):Kiedy udało mi się wychodować porządny trawnik z Glossostigmy przyszły pewne problemy. Zaczął rosnąć dość szybko i musiałem go strzyc nożyczkami. W końcu zrobił się z niego "korzuch" czyli dość gruba warstwa pod którą dostrzegłem sporo krasnorostów i różnych syfów. Nie miałem pojęcia jak czyścić żwir pod takim "korzuchem". Jak to robicie w swoich zbiornikach ?

W pewnym momencie nie obejdzie się bez ponownego rozsadzenia glosi. Z tego co mi wiadomo to większość ludzi robi to co jakiś czas.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Wymiana przerośniętego trawnika w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 8489
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2012/sierpien-2012/wymiana-trawnika.jpg Trawnik w akwarium to jeden z elementów, które przynoszą nam wiele satysfakcji i dumy. Przychodzi je...
YouTube

Hodowla trawnika na siatce

Krzysztof100 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1481
Witam. Chciałem was zapytać czy ktoś widział taki "patent" czy może sam robił trawnik z np. małego heńka na siatce, ja widziałem na YT, ale nie wiem czy na dłuższą metę to zdaje egzamin ......
YouTube

przycinanie Glossostigmy

tkiser w Rośliny · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 15171
Witam, mam pytanie, czy Glossostigme się przycina? Czy należy przecinać pnącza z których wyrastają nowe sadzonki, by zagęścić trawnik? Czy przy tej roślinie istnieją jakieś specyficzne metody pielę...

Przycinka Trawnika

BATERIA w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3778
Cześć, mam dość nietypowe pytanie. Czy są jakieś negatywne skutki nie przycinania trawnika zrobionego w całości z Eleocharis sp. mini. Pytam gdyż przycinka według moich standardów powinna być w zeszłą...

Oświetlenie dla trawnika

jacekp1 w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5346
Witam, Mam akwarium 112l gotowe do aranżacji i startu. Jestem w stanie odpalić 9000 lumenów jeśli włączę wszystkie LED. Niestety nie dają one zbyt wiele czerwonego. Mam nowy, dobrej jakości zestaw co2...

Doświetlenie Parvuli/Trawnika

kichu66 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3106
Kto zna się na oświetleniu LED? Problem: Bardzo słaby rozrost trawnika Zastanawiam się nad dodaniem światła: Aquael Leddy Slim 36W PLANT 100-120cm Jakie macie doświadczenia z trawnikiem i lampą A...

Ile watów dla glossostigmy?

stas1 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 2701
M am 48w/L glosia rośnie w górę nie płoży się:( tylko tu jest pytanie czy rośnie w górę bo na razie świecę po 7godz (jestem po restarcie) czy po prostu nawet jak będę świecił 10 godz to i tak światła ...

Zakładanie trawnika z Ricci fluitans (wgłębki wodnej)

aldred w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5901
Witam. Chciałbym opisać sposób w jaki utworzyłem mały trawniczek z Ricci fluitans (wgłębki wodnej) http://lh6.google.co.uk/ffftus/R25d-Xg-OQI/AAAAAAAABGI/SMHW8JYupMU/s288/2007_1222j...

Problemy z trawniczkiem z glossostigmy...

Zobek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 10189
Chodzi o przeszkody jakie mogą powstać przy próbie stworzenia trawnika z glossostigmy i sposoby ich ominięcia :D . Chcę stworzyć taki trawnik w akwarium, ale kiryski mi go rozwalają :( . Czy da się te...

Ciecie trawnika

jurek b. w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9612
Tak se patrze na gaszcz 15-centymetrowego tenellusa i mysle... Jak sie zachowuje taka trawa po cieciu jak na trawniku? Bylo o przycinaniu roslin w sensie gora/dol, ale o uprawie trawnika nikt sie nie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 347 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 346 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.