Zabezpieczenie przed wyskakiwaniem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zabezpieczenie przed wyskakiwaniem

Liczba wyświetleń: 1703·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Bruner Tczew
Ma ktoś doświadczenie z tego typu zabezpieczeniem przed wyskakiwaniem ryb w odkrytym akwarium? Sprawdza się to? Często wyskoki nie są wynikiem celowego skoku gdzieś ze środka tafli, ale np spłoszenia ryby i ucieczki do góry "po szybie" - uciekając ryba dociera do szyby, i wzdłuż niej płynie do góry, jeśli mamy wody pod samą krawędź, to katastrofa prawie pewna. Pewnie takich szczupieńczyków czy proporczykowców potrafiących wycelować w szparę w pokrywie to nie powstrzyma, ale na "zwykłe", mniej skoczne ryby (jakieś neony, razbory, zwinniki, bystrzyki, kiryski itp) chyba wystarczy? Chodzi mi po głowie całkowicie odkryte akwarium, bez żadnego zabezpieczenia się raczej nie odważę a szyby nakrywkowej nie chcę więc kombinuję z czymś takim, ale raczej w formie szklanej, 3-5cm ramki, albo przyklejonej, albo położonej na małych, metalowych uchwytach do szyb nakrywkowych. Co myślicie?
Załączniki
1.jpg

Bruner
Ranga: Początkujący

Miasto: Tczew

BATERIA Poznań
Ja widziałem kiedyś chyba na kanale na YT u Zenona że proponował morskie nakrywać moskitierą okienną, zamówioną pod wymiar akwarium :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Słyszałem od kilku osób że z czasem pod wpływem wilgoci siatki i moskitiery się zapadają.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Totik Kryspinów
W akwarystyce morskiej czasami spotyka się akwaria z taką opaską wzdłuż górnej krawędzi - coś jak wzmocnienia tylko dookoła i przy samej krawędzi. Podobno to działa, niestety troszkę utrudnia dostęp do akwarium i wygląda średnio. Innym sposobem jest też oświetlenie nocne, bo często ryby wyskakują w nocy jak nagle coś je wystraszy. Ale to takie półśrodki, pełne zabezpieczenie to albo siatka albo pokrywa.
Wydaje mi się że dobrym zabezpieczeniem są też rośliny pływające na powierzchni.

Bruner napisał(a):Pewnie takich szczupieńczyków czy proporczykowców potrafiących wycelować w szparę w pokrywie to nie powstrzyma...

Miałem proporczykowce i szczupieńczyki i akurat one mi nigdy nie wyskakiwały. Proporczyki to takie trochę ślamazary :)

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Tak sobie myślę, że albo rybka, albo akwarium...
Albo otwarte, ze wszystkimi tego faktu konsekwencjami, albo akwarium z pokrywą.
Cokolwiek pomiędzy burzy estetykę.
To jest oczywiście moje zdanie i nie ma obowiązku go podzielać 8)

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Jak mają goście przyjść to zdejmuję żeby ładnie wyglądało. Jak na razie od zamontowania nic nie wyskoczyło tylko odbijają się i wpadają z powrotem. Drukowane kawałki po 22.5 cm.

TenOdTego
Ranga: Aktywny użytkownik

specjaljst Reda
Miałem ten sam problem ze 4 lata temu. Akwarium 80l z Razborami espei 10szt, po ich wprowadzeniu 2 dni było dobrze, potem 3 dnia 5 wyskoczyło i to nie od razu tylko jakoś pojedyńczo i nawet ze 2szt odratowałem. Zrobiłem osłonę z kawałka moskitiery i osłon narożników do mebli. I tak jak siatka namoknie to wpada do akwarium, musi być dobrze naciągnięta a najlepiej ją przykleić.

specjaljst
Ranga: Początkujący

Miasto: Reda

Hej
Znalazłem taki filmik. Ciekawe rozwiązanie.

Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Opcje są dwie obie z siatką jedna na bogato druga nie :) .

Możesz kupić gotowe skwarki na wymiar liczą sobie za to jak za złoto .

Siatki są mocowane na taśmę magnetyczna jedna przyklejasz do akwarium druga jest do siatki .

To samo możesz zrobić sam w z siatką do elewacji lub każda inna ,taśma magnetyczna do kupienia na allegro .

akwaAmator

Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 775
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
Image1719904217.949210.jpg

Zabezpieczenie filtra kubełkowego nieużywanego

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4689
Dzień dobry, Planuje zlikwidować w akwarium filtr fluval 207. Będzie stać dłuższy czas nieużywany. W jaki sposób zabezpieczyć go na ten czas może kilku lat? Czym posmarować uszczelki aby nie sparcia...
IMG_20210730_214508.jpg

Strach przed podłożem aktywnym

Wheat w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6296
Cześć wszystkim Pisze to was z prośbą o pomoc bo mam już mały mętlik w głowie. Chciałbym założyć pierwsze akwarium na podłożu aktywnym bez Co2. Generalnie: Akwarium: 54l 60x30x30cm Oświetlenie: Nun...
YouTube

Mineralizacja RO w akwarium czy przed podmianą wody

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 51912
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1498
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Dodatkowe zabezpieczenie kubełka

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3880
Czołem. Widziałem na YT film, na którym akwarysta trzymał swoje kubełki w wiadrach, jako dodatkowe zabezpieczenie przed niedużym wyciekiem. Myślicie, że coś takiego ma sens? Oczywiście takie wiadro mu...

Testy wody przed podmianą czy po podmianie

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3289
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

Pozostałości pytań przed odpaleniem

Letys w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3585
Hej, witajcie! Po n latach zdradzania słodkowodnych baniaczków z tymi morskimi, postanowiłem postawić kosteczkę z bojownikiem (prawdopodobnie). Pozostało mi kilka pytań, na które nie znalazłem jednozn...

Ochrona dna akwarium przed uszkodzeniem

kinlej1 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4061
Cześć, Czy mogę użyć piankę, którą użyłem pod akwarium do zabezpieczenia dna wewnątrz? Kupiłem w roslinyakwariowe i Został mi spory kawałek... Proszę o radę. Dziękuję

jeszcze przed startem...

promotes w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2760
No właśnie... planowałem dziś zabierać się za wrzucanie kamieni i "niestety" bardziej dokładnie rzuciłem okiem na poziomicę... Szafka Juwel SBX RIO 300/350 + akwarium Diversa 120x50x50 szkł...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570974
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.