jkkk3 napisał(a):witam
Rafał_85 ale tu chodzi o świetlówki T5 a nie T8
ja w łasnie też zamieżam zakupić oswietlenie T5 i prosze o radę do akwa 100-40-50
Widziałem świetlówki 39W 90 cm
Ja mam u siebie w 200l 4x39W T5 philipsa, dwie 865, dwie 840 i dwa odbłyśniki. Dokładniej:
a.) 4 x 39W T5 świetlówki philips'a od tyłu:
840 | 865 | 840 | 865
Master 'TL'5 HO/840:
- duży strumień świetlny ~3500 lumenów w temp 35`C
- wydajność świetlna ~89,7 lm/W
- oddawanie barw CRI = 85
Master 'TL'5 HO/865:
- duży strumień świetlny ~3350 lumenów w temp 35`C
- wydajność świetlna ~85,9 lm/W
- oddawanie barw CRI = 85
b.) dwa odbłyśniki pod świetlówkami 865.
Oswietlenie sprawuje się bardzo dobrze, znacząco powiększyło się bąbelkowanie, zwiększyło się tempo wzrostu, intensywniejsze wybarwienie, szczególnie zauważalne na p.windelow ( z ciemno zielonego zrobiło się wreszcie jasno zielone hehe), ale też musiałem zmienić ilość nawozu - makro i mikroelementy przetwarzane są przez roślinki znacznie szybciej. Po kilku tygodniach obfitego wzrostu nagła zmiana oświetlenia i szybkie "zjadanie" nawozu spowodowało początkowo wybuch glonów w akwa, później sinic. Nie pomyślałem, że aż tak bardzo się to zmieni grr... Przez pewien okres czasu musiałem dokładniej i częściej monitorować akwa (testy), aż wreszcie znalazłem nową złotą dawkę nawozu, makroelementów i wszystko wraca do normy

Roślinki rosną, ale też dozuję CO2 i nawóz własnej roboty

. natomiast , jeżeli chodzi o walory estetyczne - widmo świetlówek dobrze się uzupełnia w akwa kolorystycznie oraz pod względem jasności - odpowiada mi. Wcześniej miałem 3x30W T8 -> flora-glo, gro-lux i daylight ).