Collar Aqualighter 1 80 cm vs 48W T5 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Collar Aqualighter 1 80 cm vs 48W T5

Liczba wyświetleń: 569·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Planuję zakup lampy LED Aqualighter 1 80cm do akwarium 112 l. Zastanawiam się co da więcej światła, wyżej wymieniona lampa czy lampa na świetlówkach 48W T5, którą obecnie posiadam.

Wysłane z Samsung Galaxy S6
Zobacz w sklepie roslinyakwariowe.pl: oświetlenie do akwarium, lampy LED nad akwarium

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Chodzi Ci o "więcej światła" w lumenach czy barwę bardziej odpowiednią pod kątem fotosyntezy roślin?

Bo można oświetlić akwarium diodami, które mają kiepskie spektrum a także i z drugiej strony - można oświetlić baniaczek świetlówkami stricte pod rośliny i użyć ich mniej (ale na drugim końcu kija będzie zawsze odbiór wizualny/estetyczny takiego rozwiązania.

Przy pierwszej opcji musiałbyś sprawdzić na opakowaniach świetlówek ile mają lumenów i porównać tę ilość do lampy LED w odniesieniu do ilości pobieranej mocy aby sprawdzić czy ew. oszczędność ma sens.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Posiadam lampę z dwoma świetlówkami Sylvania Aquastar 24 W która ma niby około 1100 lumenów oraz Sylvania Luxline Plus 865 24 W tylko teraz już zgłupiałem bo na waszej stronie przy Luxline w opisie widnieje "Duży strumień świetlny od 1850 lm do 5000 lm" to jak z tymi lumenami myślałem, że świetlówki mają stała wartość.

Wysłane z Samsung Galaxy S6

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Masz podobny problem albo chcesz coś dodać? Załóż konto w minutę i odpowiedz w tym wątku. Zalogowani mogą też obserwować wątki i dostawać powiadomienia o nowych odpowiedziach.
Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

aqualighter-nano2.jpg

Lampy Aqualighter Slim

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1834
aqualighter-nano2.jpg Miło nam poinformować o dołączeniu do oferty kolejej rodziny lamp LED dedykowanych akwarystyce roślinnej. Modele Slim różnią się od poprzedników smukłą budową oraz wygodnym pil...

Budowa belki led 1W 52W lub 48W rozmieszczenie ledów

Akwarium Amatorskie w Oświetlenie · Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 31216
Witam Chcę zbudować belkę led do zbiornika 90X35X45 =141litrów którą zamocuje w obudowie (pokrywie)i mam pytanie. Do specjalistów w tym temacie. mam trzy układy belek jedna 52W druga 48W oby dwie na l...

Belka LED 48W 80x16

FullObcyk w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6831
Witam Wszystkich! Prezentuję belkę Led 48W złożoną z komponentów zakupionych na portalu aukcyjnym praktycznie u jednego użytkownika. Elementy: - profil aluminiowy dł. 80 cm szer. 16cm - pleksi przycię...

Aqualighter 1 - ile mam światła?

RafalOS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1846
Cześć Mam akwa 60x30x30 (54l). Aktualnie odejmując wypełnienie będzie nie wiecej niż 45l. Używam lamy Aqualigter 1 60cm (18W). Jak przeliczyć ilośc W na litr przy tej lampie LED? Czy mam wystarczając...

AquaLighter 2 30cm

Ciupakus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 710
Ktoś posiada? Jakieś opinie? Duża różnica z wersją 1?

Lampa LED Sanrise Plant F002L-90 48W

dawnyświeżak w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 975
Witam. Chciałem zapytać czy ktoś z was ma bądź miał do czynienia z lampą LED Sanrise Plant F002L-90 48W Planowałem zakup tej lampy ale okazało się, że sklep rośliny akwariowe dostał informację, że l...

Collar Aqualighter warto nie warto???

fliperus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 833
Prośba o opinię nt. lamp Collar Aqualighter. Biorę konkretnie pod uwagę modele 1 i 2 długość 60cm do akwarium 60x30x36. Bardzo mało opinii nt. temat tych lamp w internecie. pozdrawiam.

Lampka led DIY 48W z regulacją

Rafik25 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2986
Lampeczka która została ostatnio złożona. Diody power led 1W na chipie epiled/epistar Moc całkowita 48W z czego 20 diod 6500K, 20 diod 8500K, 4 diody deep red, 4 diody royal blue. Lampeczka posiada r...

Czy warto kupić lampę Aqualighter 1

kazujama w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1294
Zastanawiam się czy warto kupić lampę LED Collar Aqualighter 1. Ktoś używał i ma jakąś opinie na temat tej lampy ? Głównie w 112l akwarium mam Anubiasy, Kryptokoryny, Microsorium a z roślin bardziej w...

Test lampy LED Aqualighter 1

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 20276
aqualighter-1.jpg Tym razem pod lupę wzieliśmy sztandarowy model lamp Aqualighter, którą testujemy w w akwarium roślinnym naszej krakowskiej galerii. Zobaczmy zatem jak zachowują się rośliny sadzonę...

Statystyki

Ten temat przegląda 450 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571156
 •  Liczba wątków: 48850
 •  Użytkownicy: 36964

•  Najnowszy użytkownik: kazur_kazur

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 450 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.