Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Recenzja reduktora Ar/CO2 z rotametrem



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=68

Zapraszam do zamieszczania uwag nt. w/w sprzętu.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

23 lip 2005, 19:14 reduktor Ar/co2 z rotametrem  (#2)  

Nebyłem niedawno taki reduktor na Allegro i mogę śmiało potwierdzić co zostało napisane w recenzji. Solidne wykonanie, precyzyjnie działający zawór, rotametr kąpletnie zbędny w naszych zastosowaniach. Jedna tylko uwaga - ja instrukcję obsługi mam ! Gdyby ktoś bardzo chciał to służę skanem.

Pozdrawiam wszystkich !



sebac
 

23 lip 2005, 19:18   (#3)  

Czlonkowie Serwisu juz od jakiegos czasu upominali sie o instrukcje - to swietnie, ze zaczeto je dolaczac do sprzedawanych reduktorow :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

24 lip 2005, 09:16   (#4)  

Mam taki reduktor od 5 miesięcy i nie miałem z nim problemów.
Ma tylko jedna wadę a mianowicie ciężko jest na nim ustawić małe przepływy. Po prostu przy przepływie 2-3 b/s zaworek do precyzyjnej regulacji jest prawie całkowicie zakręcony.
Oczywiście rotomanometr do niczego się nie przydaje a więc można by z niego zrezygnować na rzecz lepszego zaworka precyzyjnego. Ale to raczej juz nie zależy od Radka.
Pozdr.
Edit: A co do regulacji tą śrubką to sprzedawca zabronił mi tam co kolwiek kręcić.



Tomasz Zawół
Zainteresowany tematem
 
Posty: 220
Dołączył: 29 lis 2004, 16:40

24 lip 2005, 10:22   (#5)  

Istnieje zapewne ryzyko rozregulowania wartosci maksymalnego cisnienia wyjsciowego - sruba jest przykrecana fabrycznie na odpowiednio wykalibrowana wielkosc - nieumiejetne nia poslugiwanie sie moze uszkodzic urzadzenie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

24 lip 2005, 10:39   (#6)  

Witam :)
Kupiłem taki reduktor pół roku temu i jest to jak narazie mój pierwszy reduktor :P Jestem z niego bardzo zadowolony, nie przeszkadza mi brak instrukcji :wink:

p.s
@szlafrok2 :arrow: ja kiedy chcę ustawić np. 1b/3s nie kręcę pokrętłem a jedynie uderzam palcem w wystające "górki" na pokrętle :lol:
"idziemy dalej by być bliżej..."

Avatar użytkownika

koplek
Stały bywalec
 
Posty: 445
Dołączył: 02 lis 2004, 14:03
Miasto: Pszczyna

24 lip 2005, 11:05   (#7)  

Piotr Czyrwik napisał(a):p.s
@szlafrok2 :arrow: ja kiedy chcę ustawić np. 1b/3s nie kręcę pokrętłem a jedynie uderzam palcem w wystające "górki" na pokrętle :lol:

Tylko ile ci schodzi z tym czasu :lol:
Nie to żeby aż tak strasznie mi to przeszkadzało. Reduktor trzyma ustalone ciśnienie przez bardzo długi czas więc nie trzeba go co chwilę ustawiać, ale przez jakiś okres miałem z tym małe problemy.



Tomasz Zawół
Zainteresowany tematem
 
Posty: 220
Dołączył: 29 lis 2004, 16:40

24 lip 2005, 11:13   (#8)  

Ja też mam ten reduktor. Mam podobne spostrzeżenia co i recenzent. Dodam tylko, że minimalny przepływ jaki udało mi się uzyskać to 1 bąbelek na 25 sekund.

Avatar użytkownika

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Stały bywalec
 
Posty: 364
Dołączył: 28 paź 2003, 13:03
Miasto: Wrocław

24 lip 2005, 11:32   (#9)  

Mam pytanie w temacie reduktora do Sz. kolegów.Do jakich rodzajów butli można zastosować ten reduktor? Myslałem o 5 kg butli Plantisa i właśnie o tym reduktorze, ale
czy gwint będzie ten sam,czy też trzeba będzie zastosować jakąś redukcję?
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Avatar użytkownika

Robcio
Stały bywalec
 
Posty: 369
Dołączył: 29 maja 2005, 07:56
Miasto: Łódź

24 lip 2005, 11:42   (#10)  

Jeżeli jest to butla wysokociśnieniowa na CO2 to będzie miała taki sam gwint jak i wszystkie (wymiary są zoptymalizowane a przynajmniej takie powinny być). Czyli będzie pasować.
Ale osobiście nie spotkałem się z tą butlą więc ciężko powiedzieć.



Tomasz Zawół
Zainteresowany tematem
 
Posty: 220
Dołączył: 29 lis 2004, 16:40

24 lip 2005, 11:44   (#11)  

Najprawdopodobniej ten sam (chyba ze Plantis wymyslil jakis dziwadlo) - generalnie reduktor ten nie pasuje jedynie do butli "spozywczych" - takie jak biale butle od piwa sprzedawane na allegro po 40zl.

Wystrzegajcie sie tez butli z regenerowanymi zaworami!
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

24 lip 2005, 12:16   (#12)  

Dziękuję za odpowiedzi.Chciałbym jeszcze spytać w jaki sposób podłączyć do reduktora hagenowską "drabinkę",ma ona dosyć wątły tworzywowy wężyk.Jakiej butli CO 2 używasz Piotrze?
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Avatar użytkownika

Robcio
Stały bywalec
 
Posty: 369
Dołączył: 29 maja 2005, 07:56
Miasto: Łódź

24 lip 2005, 12:23   (#13)  

Uzywam najzwyklejszej butli "spawalniczej". Co do wezykow - mozna je laczyc podobnie jak w przypadku tradycyjnych wezykow podlaczanych to "brzeczykow". Ponizej 1 babla na sekunde cisnienie gazu jest b.male i na pewno ich nie uszkodzi.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

24 lip 2005, 14:37   (#14)  

Piotr Czyrwik napisał(a):Witam :)
Kupiłem taki reduktor pół roku temu i jest to jak narazie mój pierwszy reduktor :P Jestem z niego bardzo zadowolony, nie przeszkadza mi brak instrukcji :wink:


:)) bo miedzy Bogiem a prawda budowa i uzytkowanie kazdego reduktora jest proste jak budowa cepa. jedyna rzecza o ktorej nalezy pamietac to fakt iz sruby regulacyjne (w przypadku redzia z rotametrem -pod nalepka) -dzialaja "w druga strone" tzn-krecac w lewo -zamykamy; krecac w prawo otwieramy.

Nie to żeby aż tak strasznie mi to przeszkadzało. Reduktor trzyma ustalone ciśnienie przez bardzo długi czas więc nie trzeba go co chwilę ustawiać, ale przez jakiś okres miałem z tym małe problemy.


fakt faktem-reduktor ten ma przy malych przeplywach dosc duzy skok.jednak wg mnie (imho) liczy sie stabilnosc podawania gazu - a ta jest nieoceniona. ustawianie 1 babla na 2,3 ,4 .5 sek nie zabieralo mi wiecej niz 2-3 minut

nalezy pamietac o bezwladnosci cisnienia gazu-tzn jesli zaczynamy "schodzic" z wyzszego przeplywu na nizszy to tzreba pamietac ze musi uplynac chwila czasu zejdzie nadzwyzka z poprzedniego ustawienia. to gaz:)) pod dosc wysokim cisnieniem a niwwoda w kranie:))

Robcio napisał(a):Dziękuję za odpowiedzi.Chciałbym jeszcze spytać w jaki sposób podłączyć do reduktora hagenowską "drabinkę",ma ona dosyć wątły tworzywowy wężyk.Jakiej butli CO 2 używasz Piotrze?


swego czasu jak uzywalem wl;asnie drabinki to mialem wezyk od niej po prostu naciegniety na krociec tegoz reduktora. latwo go nacignac gdyz ma srednice (wezyk) nieco wieksza od zwyklych wezykow akarystycznych. ale w razie problemow..:)0 od czego jest zapalniczka.
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

Avatar użytkownika

jabol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 06 sie 2003, 12:11

24 lip 2005, 15:36   (#15)  

Tylko ostroznie z ta zapalniczka przy zaworze butli :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11318
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

24 lip 2005, 20:59   (#16)  

Cześć Jabol.Gdzie w Łodzi zaopatrywałeś się w butlę?Za butlę Plantisa zaśpiewali mi w Pabemii 500 zł!A reduktor bez manometru (po prostu kawałek mosiądzu),też Plantis 150!Nie wspomnę już o cenach zestawów JBLa,bez legalizacji.
Pozdrawiam.
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Avatar użytkownika

Robcio
Stały bywalec
 
Posty: 369
Dołączył: 29 maja 2005, 07:56
Miasto: Łódź

25 lip 2005, 10:22   (#17)  

Robcio napisał(a):Dziękuję za odpowiedzi.Chciałbym jeszcze spytać w jaki sposób podłączyć do reduktora hagenowską "drabinkę",ma ona dosyć wątły tworzywowy wężyk.


To prawda wężyk dołączony w zestawie z drabinką jest beznadziejny. Ja kupiłem odpowiedni przezroczysty wężyk w Castoramie i sprawuje sie świetnie.

Avatar użytkownika

Maciejewski Maciek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 193
Dołączył: 01 lis 2004, 12:48
Miasto: Gorzów Wlkp.

25 lip 2005, 11:27   (#18)  

Maciejewski Maciek napisał(a):To prawda wężyk dołączony w zestawie z drabinką jest beznadziejny. Ja kupiłem odpowiedni przezroczysty wężyk w Castoramie i sprawuje sie świetnie.


????????/ pierwsze slysze-otoz wlasnie wezyk z drabinki -dzieki temu ze jego srednica jest ciut wieksza od zwyklych wezykow akwarystycznych - daje sie bez problemow naciagnac na krociec reduktora (bez zadnego podgrzewania itp)
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

Avatar użytkownika

jabol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 06 sie 2003, 12:11

25 lip 2005, 11:49   (#19)  

Jabol, ponawiam pytanie.Gdzie kupowałeś butlę?Nie rób tajemnjcy.Podziel się wiedzą.
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Avatar użytkownika

Robcio
Stały bywalec
 
Posty: 369
Dołączył: 29 maja 2005, 07:56
Miasto: Łódź

25 lip 2005, 11:56   (#20)  

Robcio napisał(a):Jabol, ponawiam pytanie.Gdzie kupowałeś butlę?Nie rób tajemnjcy.Podziel się wiedzą.


pierwsza swoja butle kupowalem od jednego goscia na gileldzie na starcie-juz go nie ma-3 lata temu-kosztowala...bagatela 150 zl
butle ktora obecnie uzytkuje - kupilem na allegro od szatana1985 - kiedy jeszcze byly w miare tanie

ewentualnie mozesz sprobowac w suponie albo w margazie w zgierzu
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

Avatar użytkownika

jabol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 06 sie 2003, 12:11

25 lip 2005, 17:22   (#21)  

Witam.

Czy do butli od pepsi będzie pasował ten reduktor? Butla jest spora waży 27,5 kg, gaz 10 kg tak napisane na butli. Ciśnienie maksymalne 50 bar. Opisane jest rownież że to gaz do żywności. Proszę o rady. Pozdrawiam. :oops:



kubel
 

01 sie 2005, 14:30   (#22)  

hej
rowniez mam ten reduktor i jestem z niego bardzo zadowolony, jest to moj 2 redziu i napewno przy nim zostane :)

a dla tych, ktorzy potrzebuja instrukcje do tego redzia przygotowalem mala pomoc :)
prosze bardzo:

http://www.toya.net.pl/~jacool/www/instrukcja.htm

pozdrawiam - Jacek Dębski

p.s.
jezeli komus sie nie otworzy ta strona (a napewno tak bedzie :/ ) to zapraszam na priva, wysle Wam instrukcje mailem

GG: 4168071
tlen: jacek69x2

albo poprostu podajcie tu swojego maila :)
Ostatnio edytowano 28 paź 2005, 20:46 przez JaCool, łącznie edytowano 1 raz



JaCool
Początkujący
 
Posty: 35
Dołączył: 16 lut 2004, 03:26
Miasto: Łódź

21 wrz 2005, 14:47   (#23)  

Witam szanownych akwarystów... :D

Chciałbym się dowiedzieć gdzie można nabyć butle z CO2. Od dłuższego czasu bawię się w bimbrownie lecz jest to strasznie niestabilne rozwiązanie i dosyć męczące...
Mieszkam w małym mieście więc w rachubę wchodzi niewiele pewnie punktów sprzedaży...

Dzięki z góry i pozdrawiam wszystkich
8)



Wisien
 

23 wrz 2005, 12:38   (#24)  

A czy jest w Łodzi jakiś sklep gdzie można kupić taki reduktor? (na ul.Łodzianka takich nie mają)

Avatar użytkownika

j24
Stały bywalec
 
Posty: 430
Dołączył: 29 maja 2005, 19:20
Miasto: Zgierz

23 wrz 2005, 12:43   (#25)  

nie ma nigdzie w calej Polsce bo jedyny importer ich nie ma. a nie ma ich u importera bo sie spoznia dostawa
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

Avatar użytkownika

jabol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 06 sie 2003, 12:11








Powiązane tematy
  • Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

    Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

    Wyświetlenia: 109979 | Odpowiedzi: 180 czytaj więcej...

  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1103 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Reaktor CO2 i filtr w jednym DIY

    Witam. Mam w planie taki mikser i filtr w jednym. Zastanawiam się czy ktoś robił coś takiego. Jakie macie panowie i panie zdanie. Filtr oczywiscie wewnetrzny.

    Wyświetlenia: 666 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czystość CO2 z butli

    Od kilka dni podaje co2 z butli na reaktor własnej roboty. To jest zwykła butelka PET założona na gąbkę i do niej wciśniety jest wężyk od co2. Gąbka jest na wlocie filtra wewnętrznego. Rozpuszczalność...

    Wyświetlenia: 720 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

    Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

    Wyświetlenia: 171172 | Odpowiedzi: 379 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 155 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.