Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Problem z zaworkiem ACL



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat

03 mar 2013, 13:21 Problem z zaworkiem ACL  (#1)  

Kupiłem w dość znanym sklepie w sieci elektrozawór CO2 firmy ACL.
Od samego początku mam problem z głośną pracą tego elektrozaworu.Aby poziom hałasu był akceptowalny muszę nieraz kilkadziesiąt razy wyłączać i włączać elektrozawór,czasem nawet i to nie daje efektów.Na pewno cewka jest poprawnie zamontowana i nie ma mowy o zbyt luźniej śrubce,mocującej cewkę.Używałem wcześniej innej firmy elektrozawór ,jednak poprzednik innej firmy spalił się dlatego tym razem wybór padł na ACL.
Zastanawia mnie dlaczego moj elektrozawór nie ma oznaczeń cewki (Logo firmy) jedyna informacja to symbol obok śrubki mocującej cewkę 43 12.Po drugiej stronie cewki w jednym rogu cyfra 8,oraz oznaczenie o zasilaniu 230V-50Hz.
Czy zaistniała jakaś pomyłka a może porostu zostałem oszukany.
Jak wyglądają wasze elektrozawory,czy ma ktoś taki jak ja opis.
Tak wygląda mój ACL.?
Załączniki
mój ACl.jpg
mój ACL 2.jpg
ACL opakowanie.jpg
ACL opakowanie2.jpg
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

03 mar 2013, 13:58   (#2)  

Na zdjęciu mój ACL 2.jpg odkręć tą nakrętkę, zdejmij czarny korpus.
Na tą rurkę nawiń trochę taśmy teflonowej i wciśnij korpus żeby wchodził z oporem.
Sprawdź i napisz czy pomogło.

Avatar użytkownika

eshaton
Poznaje temat
 
Posty: 53
Dołączył: 17 gru 2010, 22:54
Miasto: KIELCE

03 mar 2013, 14:31   (#3)  

eshaton napisał(a):Na zdjęciu mój ACL 2.jpg odkręć tą nakrętkę, zdejmij czarny korpus.
Na tą rurkę nawiń trochę taśmy teflonowej i wciśnij korpus żeby wchodził z oporem.
Sprawdź i napisz czy pomogło.

Nic nie pomaga,jeśli jest to naprawdę niewielka,niezauważalna poprawa. :cry:
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

03 mar 2013, 15:51   (#4)  

Od początku masz go przy zaworku ? próbowałeś przy reduktorze ?
ja mam reduktor-elektro-nypel-camozii-złączka, tak jak skręcili w RA i nie sprawia problemów. Koło śruby nie ma żadnych numerów jest pusta tabliczka. Na pewno jest 3.5W. Innych oznaczeń nie ma tylko ACL, tak jak na 1 zdjęciu

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

03 mar 2013, 17:07   (#5)  

Tak,mam od początku przy zaworku,dlatego ze wcześniejszy nie pasował inaczej a nie chciało mi się przewijać nypelków.Przed chwila zmieniłem ustawienie,czy jest poprawa nie wiem sam.Na pewno nie jest to o co mi chodziło,ale poobserwuje parę dni.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

03 mar 2013, 19:12   (#6)  

Ja też nie mam żadnych znaków firmy, ale myślę że to to samo tylko zmienili może na wersję bez malowania bo taniej. I tak pewnie jak wszystko z Chin. Jednak mój działa super. A masz go na sztywno? Ja odkąd mam na sztywno to nie przepuszcza gazu, nie strzela przy włączeniu wodą z licznika, nie nagrzewa się prawie wcale. Jest ogromna różnica między tym połączeniem a na szybko złączki. :)

Avatar użytkownika

Haczyk94
Stały bywalec
 
Posty: 423
Dołączył: 27 mar 2012, 16:00
Miasto: okolice Wrocławia

03 mar 2013, 19:45   (#7)  

Haczyk94 napisał(a):Ja też nie mam żadnych znaków firmy, ale myślę że to to samo tylko zmienili może na wersję bez malowania bo taniej. I tak pewnie jak wszystko z Chin. Jednak mój działa super. A masz go na sztywno? Ja odkąd mam na sztywno to nie przepuszcza gazu, nie strzela przy włączeniu wodą z licznika, nie nagrzewa się prawie wcale. Jest ogromna różnica między tym połączeniem a na szybko złączki. :)

Zawsze miałem na sztywno podłączone ,obecnie po po modernizacji zestawu wygląda to tak.
Załączniki
Moj zestaw po zmianie.jpg
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

03 mar 2013, 19:54   (#8)  

Mam dokładnie taki sam zestaw, jedynie po wymianie butli się rozregulowuje. Przy odkręcaniu zaworu głównego, po wymianie na zamkniętym elektrozaworze strasznie piszczy, dlatego otwieram butle na włączonym. Jak wszystko ustawie to przestaje, i wszystko współpracuje. Cewki nie dokręcałem mocno, jest luźna przy 1,5 bar, gaz się zatrzymuje bardzo szybko. Delikatnie strzela, przy włączeniu i wyłączeniu, było tak od samego początku. Przekręcenie cewki, tez nie jest za dobre. Lepiej teraz działa ?

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

03 mar 2013, 20:11   (#9)  

Qubson
Sugerujesz podniesienie ciśnienia roboczego?
Moje ciśnienie widać na zdjęciu.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

03 mar 2013, 20:20   (#10)  

Ja mam takie jak zawór jest zamknięty, a jak pracuje to mam 10. :)

Avatar użytkownika

Haczyk94
Stały bywalec
 
Posty: 423
Dołączył: 27 mar 2012, 16:00
Miasto: okolice Wrocławia

03 mar 2013, 21:29   (#11)  

ciśnienia nie podnoś, tak jak masz jest najlepiej, trzymaj na 10-15. Haczyk94 Pisałeś coś o zmianie wersji, możliwe by było ze to jakiś starszy model ?
Spróbuj poluzować ta śrubę, żeby nie była za bardzo dokręcona. Cewka powinna się wyrobić i przestać hałasować, jak nie to pewnie jakaś wada produkcyjna. Ja mam go ustawionego bardziej na płasko, ale to chyba jest bez znaczenia.

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

03 mar 2013, 23:01   (#12)  

Może reklamuj.
U mnie brzęczał ten elektrozawór i oprócz taśmy teflonowej zastosowałem taki myk:
Odkręcasz zaworek precyzyjny, oliwa w sprayu i trochę napsikałem tam w środku na tłoczek. Wyczyściłem pałeczką do uszu+ spirytus.Od 1,5roku chodzi idealnie.

Avatar użytkownika

eshaton
Poznaje temat
 
Posty: 53
Dołączył: 17 gru 2010, 22:54
Miasto: KIELCE

04 mar 2013, 00:28   (#13)  

Qubson napisał(a):ciśnienia nie podnoś, tak jak masz jest najlepiej, trzymaj na 10-15. Haczyk94 Pisałeś coś o zmianie wersji, możliwe by było ze to jakiś starszy model ?
Spróbuj poluzować ta śrubę, żeby nie była za bardzo dokręcona. Cewka powinna się wyrobić i przestać hałasować, jak nie to pewnie jakaś wada produkcyjna. Ja mam go ustawionego bardziej na płasko, ale to chyba jest bez znaczenia.


Chodziło mi że np. RA ma zdjęcie w sklepie z logiem ACL, a teraz są sprzedawane bez. Może zmiana fabryki, producenta czy kraju produkcji. W każdym razie nazwa pewnie tylko Włoska. Po prostu uspokajałem Tao że teraz ACL są bez loga. :D

Avatar użytkownika

Haczyk94
Stały bywalec
 
Posty: 423
Dołączył: 27 mar 2012, 16:00
Miasto: okolice Wrocławia

04 mar 2013, 08:22   (#14)  

Haczyk94 napisał(a):
Chodziło mi że np. RA ma zdjęcie w sklepie z logiem ACL, a teraz są sprzedawane bez. Może zmiana fabryki, producenta czy kraju produkcji. W każdym razie nazwa pewnie tylko Włoska. Po prostu uspokajałem Tao że teraz ACL są bez loga. :D

Ja to rozumiem i dzięki za taka informacje.
Jednak trafiając na taki egzemplarz jak ja w oparciu o artykuł : http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... d1ee464035
trudno mieć inne myśli.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 18:35   (#15)  

Dziś już mogę powiedzieć ,że po zamianie miejscami zaworka precyzyjnego z elektrozaworem (tak jak na ostatnim zdjęciu),oraz zwiększeniu ciśnienia nieznacznie, hałas ustał.
Wszystko jest tak jak powinno być,czyli nie słychać elektrozaworu. :)
Dzięki za pomoc.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 18:43   (#16)  

Prawidłowa kolejność z poradnika CO2 na Serwisie:

Obrazek
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11303
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

10 mar 2013, 18:47   (#17)  

Piotr Baszucki napisał(a):Prawidłowa kolejność z poradnika CO2 na Serwisie:

Obrazek

Dzięki.
Warto by uzupełnić tą informacje o ciśnienie robocze zalecane przez serwis dla tego elektrozaworu.
Gdyż myślę że głównym powodem hałasu w moim przypadku, to zerowe ciśnienie na starcie elektrozaworu wprawiało go w buczenie hałas.
Oczywiście to moje wytłumaczenie w tej sytuacji.
Ostatnio edytowano 10 mar 2013, 18:50 przez tao, łącznie edytowano 1 raz
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 18:48   (#18)  

Dokładnie, złoty środek. Nie strzela wodą, nie nagrzewa się wcale, nie hałasuje. :)

Avatar użytkownika

Haczyk94
Stały bywalec
 
Posty: 423
Dołączył: 27 mar 2012, 16:00
Miasto: okolice Wrocławia

10 mar 2013, 19:16   (#19)  

tao napisał(a):Warto by uzupełnić tą informacje o ciśnienie robocze zalecane przez serwis dla tego elektrozaworu.
Gdyż myślę że głównym powodem hałasu w moim przypadku, to zerowe ciśnienie na starcie elektrozaworu wprawiało go w buczenie hałas.
Oczywiście to moje wytłumaczenie w tej sytuacji.


Co oznacza dla Ciebie ciśnienie robocze i w jaki sposób chciałbyś je mierzyć?
Pytam dla pewności, ponieważ ilu akwarystów tyle interpretacji.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11303
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

10 mar 2013, 19:24   (#20)  

Piotr Baszucki napisał(a):
tao napisał(a):Warto by uzupełnić tą informacje o ciśnienie robocze zalecane przez serwis dla tego elektrozaworu.
Gdyż myślę że głównym powodem hałasu w moim przypadku, to zerowe ciśnienie na starcie elektrozaworu wprawiało go w buczenie hałas.
Oczywiście to moje wytłumaczenie w tej sytuacji.


Co oznacza dla Ciebie ciśnienie robocze i w jaki sposób chciałbyś je mierzyć?
Pytam dla pewności, ponieważ ilu akwarystów tyle interpretacji.

Ciśnienie robocze to wyjściowe ciśnienie z reduktora na elektrozawór ,każdy ustawia jak mu pasuje odpowiada .Jak widać nie zawsze dobrze to robimy.
Wcześniej używałem innego elektrozaworu i ani odwrotny montaż (wymuszony z konstrukcji elektrozaworu nie pozwalał inaczej zamontować) ,ani niższe ciśnienie nie przeszkadzało w normalnej pracy.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 20:00   (#21)  

Jak możesz mieć zerowe ciśnienie na starcie ?

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

10 mar 2013, 20:39   (#22)  

Qubson napisał(a):Jak możesz mieć zerowe ciśnienie na starcie ?

Faktycznie pomyliłem się.
Mając za reduktorem zaworek precyzyjny i dopiero elektrozawór.
Oczywiście nie można mówić o zerowym ciśnieniu statycznym w tej sytuacji.
Jednak w momencie otwarcia elektrozaworu ciśnienie dynamiczne spada radykalnie, niemal do zera.
Dla wyjaśnienia używam reaktora z filtra narurowego.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 21:51   (#23)  

Spróbuj wsadzić wąż co2 do np. butelki. Zakręć reduktor i odkręć do połowy zaworek camozzi . Odkręcaj reduktor na otwartym elektrozaworze i dokręcaj pomału camozzi. Baw się pokrętłem od reduktora tak żeby ustawiło się na 6 l/min. Potem ustaw sobie tak co2 b/s zaworkiem jak chcesz mieć w reaktorze. Jak podepniesz wężyk do reaktora to ciśnienie spadnie, wystarczy ze je wyrównasz pokrętłem do tego co w butelce jak będzie taka potrzeba. Przynajmniej na drabince i AM 1000 działa.
Od pół roku jadę na camozzi i ciśnienie na otwartym jest ok 6 l/min a po zamknięciu reduktor skacze do 8 l/ min. Otwiera się i znowu jest ok 6 l/min i tak bez przerwy. Ustawiałem właśnie tak na "sucho" w butelce. Jeżeli to nie jest kwestia ustawienia całego systemu, to albo jest konkretny przeciek albo coś z reduktorem. Ot tak sobie spadku ciśnienia do zera nie powinno być.

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale








Powiązane tematy
  • JBL proflora direct 16/22 problem

    Witam, czy ktoś używa wspomnianego w temacie dyfuzora i może coś powiedzieć o nieszczelności na uszczelce spieku? Dopiero zamontowałem dyfuzor i niepokoi mnie ta nieszczelność mimo że posmarowałem usz...

    Wyświetlenia: 204 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Problem z reduktorem

    Cześć Zakupiłem zestaw co2, po około 2 tygodniach reduktor zaczął przepuszczać przy gwincie lewego zegara, wysłałem do naprawy. Po powrocie z naprawy poskładałem wszystko i przy pierwszym otwarciu zaw...

    Wyświetlenia: 249 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Problem JBL m502

    Witam.Dostałem w prezencie używany zestaw JBL ProFlora najprawdopodobniej m502.Reduktor wraz z zaworem magnetycznym, dwa manometry+ butla. Po podłączeniu reduktora i odkręceniu pokrętła CO2 wydobywa s...

    Wyświetlenia: 209 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Problem z dozowaniem CO2

    Witam, Mam nowa butlę CO2 ale stary system podawania dwutlenku węgla czyli reduktor z 2 manometriami, zaworek precyzyjny Camozzi ale nie mam elektrozaworu (reszta standardowo - wężyk, spiek ceramiczny...

    Wyświetlenia: 2600 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

  • Problem z reduktorem CO2

    Witam kolegów i koleżanki, mam taki problem z moją butlą CO2, a mianowicie po napełnieniu butli i podłączeniu całego zestawu do akwa przystąpiłem do próby puszczenia CO2. Tak jak się to robi reduktor ...

    Wyświetlenia: 779 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 106 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.