Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Jak uzyskać CO2 domowym sposobem?



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Słyszałam, że CO2 można uzyskać mieszając cukier wode i drożdże? :?: Jeśli ktoś z Was wie jak to zrobić proszę o instrukcje. :)



Gina85
 

25 sie 2006, 14:12   (#2)  

Wejdź w "Szukaj na forum" (u góry ekranu po lewej stronie) i wpisz "bimbrownia"



wirek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 168
Dołączył: 15 kwi 2004, 13:11
Miasto: Wrocław

08 wrz 2006, 00:29   (#3)  

To sie nazywa bimber rocznik 1410:
Składniki:
0.5cm pasek drożdży
łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki cukru
4 szklanki wody (temp. ok 25'C)

To razem mieszasz i wlewasz do butelki wypełniając ją w 3/4 objętości.
Budowe bimbrowni znajdziesz na tym forum.

Pozdrawiam



matystm
 

09 wrz 2006, 12:19   (#4)  

Ja osobiście produkuje CO2 z octu i sody oczyszczonej i mam taką ala butlę ciśnieniową :)



kyzak
Zainteresowany tematem
 
Posty: 207
Dołączył: 03 maja 2006, 11:23
Miasto: Kościan

05 lut 2007, 18:56   (#5)  

Cukier w reakcji alkoholowej zamienia sie w procenty przy jednoczesnym wydzielaniu dwutlenku węgla .Tak więc drożdze woda i cukier .Cukier szybko zostaje prtzerobiony przez mocne drożdze piekarskie a drożdże winne są delikatniejsze .Przesycenie następuje przy kilkunastu procentach alkoholu i mamy winko .Drożdze obumierają i można to pić jak sie wyklaruje .Jeśli ktos lubi . :shock: To tak jak produkcja wina .Bimber sie destyluje .
POZDRAWIAM



SKUK
 

06 lut 2007, 23:04   (#6)  

matystm napisał(a):0.5cm pasek drożdży


chyba miałeś na myśli łyżeczkę drożdży :wink:

Avatar użytkownika

Armek
Znający temat
 
Posty: 1341
Dołączył: 03 wrz 2003, 14:16

07 lut 2007, 19:19   (#7)  

Nie, mialem na mysli 0.5cm pasek drozdzy. Bo ja biore zwykle drozdze piekarskie a nie jakies tam w proszku. Wyobraz sobie kostke drozdzy, odcinasz nozem kawalek o grubosci 0.5cm i to jest 0.5cm pasek :-]
Oczywiscie miesci sie on na lyzke wiec nie wiem co za roznica czy to lyzka czy pasek i po co robic z tego takie ceregiele. No chyba ze ktos pisze odpowiedz tylko po to zeby miec wiecej postow na koncie :-/



matystm
 

07 lut 2007, 23:48   (#8)  

bardzo śmieszne...właśnie miałem na myśli drożdże piekarskie a nie jakieś tam w proszku...i jakoś nie mogę sobie wyobrazić kostki drożdży o grubości 0,5 cm...a łyżeczka drożdży piekarskich to robótka jak z plasteliną, ugniatasz je, prosta sprawa...jak dajesz komuś rady to konkretne a nie domyślne...no chyba, że chcesz mieć więcej postów na koncie...

Avatar użytkownika

Armek
Znający temat
 
Posty: 1341
Dołączył: 03 wrz 2003, 14:16

08 lut 2007, 14:38   (#9)  

Szkoda drążyć temat, chcialem tylko sprostowac, ze nigdzie nie napisalem o 0.5cm kostce drożdży tylko o kawałku grubości 0,5cm. Dodam jeszcze, że kostka to popularny sześcian, ponieważ drożdże piekarskie maja formę sześcianu (bynajmniej przy zakupie), to jeżeli odkroimy od tego sześcianu kawałek, to rownież bedzie on sześcianem, a więc kostką. I jeszcze jedno- kostka z definicji to niekoniecznie szescian o podstawie kwadratowej :-].
No ale jeżeli ktoś ma problem z wyobrażeniem sobie takich rzeczy, to mówi się trudno, nikt nie jest doskonały.
Nic więcej nie pisze w tym poście, prosze tylko o dokladne czytanie ze zrozumieniem (uczą tego nawet od kilku lat w szkołach, bo wcześniej ponoć nie uczyli)



matystm
 

08 lut 2007, 17:13   (#10)  

odcinasz nozem kawalek o grubosci 0.5cm i to jest 0.5cm pasek


A ja tylko dodam, ze nie powinno sie drozdzy kroic nozem.



Zyon
 

08 lut 2007, 19:40   (#11)  

matystm napisał(a):nigdzie nie napisalem o 0.5cm kostce drożdży tylko o kawałku grubości 0,5cm. Dodam jeszcze, że kostka to popularny sześcian, ponieważ drożdże piekarskie maja formę sześcianu (bynajmniej przy zakupie), to jeżeli odkroimy od tego sześcianu kawałek, to rownież bedzie on sześcianem, a więc kostką. I jeszcze jedno- kostka z definicji to niekoniecznie szescian o podstawie kwadratowej :-]. itd. itp.


pasek...kawałek...kostka...pogubiłeś się kolego w tych drożdżach...a ''zagubieni'' tutaj to Ci, którzy zadają pytania a nie tacy co doradzają

Sześcian (właściwie sześcian foremny, in. heksaedr) to wielościan foremny o sześciu bokach w kształcie identycznych kwadratów. Posiada 12 krawędzi i 8 wierzchołków.

znasz taką definicję sześcianu? jeżeli odkroisz z sześcianu kawałek i będzie to drugi sześcian to gratuluję zdolności :D
co do definicji kostki to są faktycznie różne...kostka do gry, kostka jako część anatomiczna, kostka boolowska, kostka chodnikowa, Rubika itd. :wink:

żeby przeczytać coś ze zrozumieniem to najpierw trzeba to coś zrozumiale napisać :wink:

pozdrawiam

EOT
Ostatnio edytowano 08 lut 2007, 23:44 przez Armek, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Armek
Znający temat
 
Posty: 1341
Dołączył: 03 wrz 2003, 14:16

08 lut 2007, 19:44   (#12)  

Zyon napisał(a):A ja tylko dodam, ze nie powinno sie drozdzy kroic nozem.


możesz to rozwinąć?

Avatar użytkownika

Armek
Znający temat
 
Posty: 1341
Dołączył: 03 wrz 2003, 14:16

13 lut 2007, 18:11   (#13)  

może nie można kroić nożem bo się robią gorzkie jak sałata, jej tez nie kroimy nożem tylko szarpiemy :lol:
A od czego mamy rączki - szarpmy drożdże :D:D:D



Gość
 

14 lut 2007, 12:56   (#14)  

no nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim, zeby drozdzy nie mozna bylo nozem kroic... jak robilem wlasna bimbownie to kroilem drozdze nozem...



kozmoo
 

14 lut 2007, 13:46 CO2  (#15)  

:( WITAM JA TEZ MIALEM TE BIMROWNIE Z DROZDZY<ALE ZA MALO DNI TRZYMA OK TRZECH>WIEC ZMIENILEM NA PROCES FERMENTACJI WINIGRONOWEJ>TZN>KUPILEM CO2HAGENA WRAZ Z WKLADAMI>[/list]



adam1_aa
 

14 lut 2007, 14:06 Re: CO2  (#16)  

adam1_aa napisał(a)::( WITAM JA TEZ MIALEM TE BIMROWNIE Z DROZDZY<ALE ZA MALO DNI TRZYMA OK TRZECH>WIEC ZMIENILEM NA PROCES FERMENTACJI WINIGRONOWEJ>TZN>KUPILEM CO2HAGENA WRAZ Z WKLADAMI>[/list]


Hej - czemu krzyczysz?
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/regulamin.php
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

Avatar użytkownika

diki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 685
Dołączył: 10 paź 2003, 13:28

08 mar 2007, 13:06   (#17)  

Monty-chomiczkó napisał(a):może nie można kroić nożem bo się robią gorzkie jak sałata, jej tez nie kroimy nożem tylko szarpiemy :lol:
A od czego mamy rączki - szarpmy drożdże :D:D:D



Dawno sie tak nie ubawiłem jak to przeczytałem i odrazu mi sie pomyślało > Hasło dla każdego bimbrownika: Szarpmy dożdze



Siedem
 

03 sty 2008, 19:48   (#18)  

kyzak napisał(a):Ja osobiście produkuje CO2 z octu i sody oczyszczonej i mam taką ala butlę ciśnieniową :)


mam pytanie malutkie czy mógłbys przedstawić z czego i jak to wygłąda ta ala butla ciśnieniowa pozdrowionka



akp44
 

09 sty 2008, 00:36   (#19)  

Do budowy bimbrowni będą prztrzebne następujące elemety:

* 2 plastikowe butle (A i B) po wodzie mineralnej z kapslami A' i B'(polecam standardowe bo są szczelniejsze)

* jakieś 2m wężyka do pompki (brzęczka)

* pusty wkład po długopisie żelowym (można próbować bez) pocięty na 2 około 4cm i jedna z 6cm rureczki (takie by dało się na nie naciągnąć szczelnie wężyk)

* mała tutka silikonu akwarystycznego lub poxipol

Teraz do roboty:1. wypalamy gwoździem lub gorącą igłą dziurki w kapslach w Kapslu A' jedną w środku, w kapslu B' 2 tak by zmieściły się w nich rureczki.
2. przekładamy rureczki ta by na zewnątrz wystawały około 2cm z tym że kapslu B' będzie rurka krótsza i dłuższa która także ma wystawać do wewnątrz. Wklejamy je poxipolem lub silikonem (lub samym poxipolem a potem doszczelniamy silikonem nie żałując jednego i drugiego (uważać by nie zapaćkać gwintu kapsla)
3. po wyschnięciu Kapselka A' nakręcamy na butle A i naciągami na rurkę wężyk około 20cm tak by sięgał do drugiej butli i tam łączył się z dłuższą rurką. kolejny wężyk mocujemy do tejże dłuższej tak by nalazł sie w połowie wnętrza butelki lob nawet głębiej. Od ostatniej rurki Kapsla B' z butli B idzie wężyk do akwa z CO2
i gotowe
Butla: A - na zacier
B - na czysta wodę (wężyk zanurzony)

Przepis na zacier:
2 szklanki cukru, 5 g drożdży, 1 litr letniej wody (temp. pokojowa) z reszta mama jak piecze ciasto to powie jaką wodę dać ;p


Uwaga !!!
Zakładajcie za bimbrownią zawsze ZAWÓR ZWROTNY !!! Nieszczelność w bimbrowni może doprowadzić do zalania mieszkania. Zwłaszcza pod Waszą nieobecność.
Załączniki
bimbrownia.jpg



Daksowy
 

09 sty 2008, 00:47   (#20)  

Daksowy napisał(a):Uwaga !!!
Zakładajcie za bimbrownią zawsze ZAWÓR ZWROTNY !!! Nieszczelność w bimbrowni może doprowadzić do zalania mieszkania.



A to ciekawe,a w jaki sposób?Nawet jeżeli woda się cofnie to co najwyżej wypełni butelki.



tombo77
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 08 sty 2007, 01:11

09 sty 2008, 01:00   (#21)  

tombo77 napisał(a):
Daksowy napisał(a):Uwaga !!!
Zakładajcie za bimbrownią zawsze ZAWÓR ZWROTNY !!! Nieszczelność w bimbrowni może doprowadzić do zalania mieszkania.



A to ciekawe,a w jaki sposób?Nawet jeżeli woda się cofnie to co najwyżej wypełni butelki.



I po co sie czepiasz, może a nie musi się cofnąć. A jak sie cofnie, klej lub silikon puści to masz zalany pokój, taki zaworek kosztuje zaledwie 2pln dzięki któremu możesz spać spokojnie.



Daksowy
 

09 sty 2008, 01:04   (#22)  

Jakbym chciał sie czepiać to powiedziałbym że bawisz się w górnika i odświeżasz stare posty po za tym jak zrobić bimbrownie było już na tym forum kilka razy i do tego jest jeszcze link na stronie głównej więc to co napisałeś nie było niczym nowym.



tombo77
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 08 sty 2007, 01:11

22 sty 2008, 19:57   (#23)  

Czy ktoś może mi objaśnić sens, montowania jak montowania, ale napełniania tej drugiej butelki wodą?



Folke
Początkujący
 
Posty: 23
Dołączył: 22 sty 2008, 18:19
Miasto: Warszawa

13 mar 2008, 23:44   (#24)  

witam a jak bym chcial zalozyc bimbrownik do akwa 112l to jak i ile mam dozowac co2?? prosze odp!!



michalfleszer
 

14 mar 2008, 03:16   (#25)  




Łukasz Buczek
 








Powiązane tematy
  • Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

    Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

    Wyświetlenia: 109842 | Odpowiedzi: 180 czytaj więcej...

  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1075 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Reaktor CO2 i filtr w jednym DIY

    Witam. Mam w planie taki mikser i filtr w jednym. Zastanawiam się czy ktoś robił coś takiego. Jakie macie panowie i panie zdanie. Filtr oczywiscie wewnetrzny.

    Wyświetlenia: 644 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czystość CO2 z butli

    Od kilka dni podaje co2 z butli na reaktor własnej roboty. To jest zwykła butelka PET założona na gąbkę i do niej wciśniety jest wężyk od co2. Gąbka jest na wlocie filtra wewnętrznego. Rozpuszczalność...

    Wyświetlenia: 702 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

    Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

    Wyświetlenia: 170845 | Odpowiedzi: 379 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 147 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.