Populacja krewetek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Populacja krewetek

Liczba wyświetleń: 1114·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 kwi 2026, 22:22 Populacja krewetek  (#1)  

(UWAGA BĘDZIE DŁUGO)

Witam,
kiedyś przeglądałem jakiś wątek tu na forum i ktoś w jakimś komentarzu rzucił ciekawą rzecz na temat krewetek, a mianowicie, że rodzi się u nich więcej samców niż samic i bez żadnej zewnętrznej ingerencji samce powoli zamęczą samice co doprowadzi do stopniowego wymierania całej populacji.

Jakoś utkwiło mi to w głowie i zastanawiam się czy to prawda, bo w internecie nie znalazłem tego typu informacji (no chyba że nie szukałem dość głęboko), a być może miałem okazję to zaobserwować w jednym ze swoich zbiorników.

Akwa trochę ponad 100l, w naturalnym stylu, dobrze filtrowane, dobrze dotlenione, parametry stałe, regularnie kontrolowane, nie zmieniane od dawna. Same spokojne, małe rybki (poza tym jest ich dosłownie może z 10) więc na krewetki nikt nie polował. CO2 jakby co też nie dodaję bo rosną tam w większości anubiasy.

Akcja zaczyna się jakieś 3-4 lata temu (nie pamiętam, może więcej). Kupiłem chyba około 6 szt. blue velvet. Nie ingerowałem zbyt wiele w życie krewetek z wyjątkiem ewentualnego dokarmiania ale pożywienia miały i tak pod dostatkiem.
Podzieliłbym ten czas na 4 okresy.
Pierwszy - po wpuszczeniu krewetki bardzo szybko się zaklimatyzowały i zaczęły się mnożyć na potęgę. Trwało to przez pierwszy może rok? Było ich chyba z kilkaset bo przy serwisie kubełka znalazłem nawet w środku ze 20 młodych. Wszystkie były ładnie wybarwione i zdrowe.
Drugi - na dość długo populacja się ustabilizowała i rzadko widywałem samicę z jajami ale się zdarzało. Liczba krewetek ani nie malała ani nie rosła. Wahała się na oko w podobnych granicach. Przestałem znajdować młode w filtrze.
Trzeci - krewetki z każdym pokoleniem były coraz bledsze, brzydsze kolorystycznie (ALE ZUPEŁNIE ZDROWE), samic z jajami praktycznie nie widziałem, same małe samce. Zdecydowanie zaczęło ich ubywać.
Czwarty - czyli obecnie, praktycznie krewetki wyginęły. Widuję jeszcze pojedyncze sztuki, ale jest ich dosłownie kilka, same niezybt ładnie ubarwione, niebiesko-przezroczyste samce.

Zaznaczę, że przez cały ten czas parametry były zachowane bez zmian, w zbiorniku nie pojawiły się żadne choroby, nie używałem żadnej chemii i krewetki miały stały dostęp do pokarmu. Plus krewetki amano też były w tym akwa i ich liczba prawie się nie zmieniła, a one wiadomo się nie mnożą.

ben357
Ranga: Początkujący

woronov Colchester

03 kwi 2026, 15:02   (#2)  

Zaciekawiłeś mnie. Trochę poszukałem, poczytałem i wygląda na to, że tak właśnie się stało jak napisałeś. Przewaga samców w populacji prowadzi do jej wyginiecia.

https://aquariumbreeder.com/male-to-fem ... rimp-tank/

https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.11 ... alCode=cjz

https://www.reddit.com/r/shrimptank/com ... i%20shrimp.

woronov
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Colchester

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 160740
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
YouTube

Hodowla krewetek Aqualife - wideorelacja

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1984
&t= Zapraszam do obejrzenia.
Zrzut ekranu 2024-04-14 o 14.20.36-min 2.png

Lampa dla krewetek

wilkwcieniu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2782
Cześć. Startuję z krewetkarium i potrzebuję Waszej wiedzy co do oświetlenia. Chciałbym low-costowe najlepiej na elastycznej nóżce. Wcale nie musi dawać perfekcyjnie białego światła. Pojemność 10l - sł...
CB819D8D-778B-4133-A0C2-165DA0290270.jpeg

Zdechnięcie paru krewetek blue velvet bez przyczyny.

daniel5 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 23247
Witam, jestem nowy na tym forum. W krótkim czasie zdechło mi parę krewetek blue velvet. Akwarium nowo zakładane woda stała z 3 tygodnie puste. Wpuściłem krewety pożyły normalnie z 10 dni. Po tym czasi...

Kontrola populacji Endlera ale nie krewetek

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2682
Dzień dobry, Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...

Pomoc w aranżacji kostki dla krewetek

arkosw w Szkło i meble · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7857
Witam. Na początku dodam, że wracam do akwarystyki po prawie 10latach :) Jestem na etapie zakładania kostki , z nastawieniem na rośliny i krewetki, rybek nie planuję podstawowe dane: -Kostka 40x40x...

Kontrola populacji krewetek

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8466
Strasznie mi się mnożą krewetki Neocardina w akwarium, z 10 początkowych mam teraz pełno takich małych 1cm, chciałbym jakoś ograniczyć ich przyrost. Pomyślałem o dodaniu jakichś rybek, które by zjadał...

Laik w dziedzinie krewetek, czyli jakie krewatki.

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4885
Witam. Jaki rodzaj krewetek wybrać do 30l dokładniej do 31, 5 litra. Z parametrów mojej kranówy wiem że moge hodować krewetki neocaridina(przepraszam jak źle napisałam). A i jaką gruboś szkła wybrać 4...

Lajik w dziedzinie krewetek, czyli co mam wybrać?

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5308
Witam. Chciałabym rozszerzyć swoją akwarystyke w krewetki. Nigdy ich nie miałam. Myślałam o kostce 30l. Filtracja:aquael versamax fzn- mini Oświetlenie:ta mała lampka aquael plant 6w Podłoże:aquashrim...

Ilość krewetek do kostki 30 L.

tysonpb w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5310
Witam, moja kostka 30 litów dojrzała i pora wpuścić krewetki. Zastanawiam się ile sztuk krewetek ( neocaridina) będzie odpowiednia na ten litraż, myślałem o zakupie 10-12 sztuk, czy będzie ok ? Zastan...

Statystyki

Ten temat przegląda 497 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 496 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.