|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam pomoże ktoś co może dziać się z tymi liśćmi żabienica amazońskiej? Moje parametry Akwarium 180l netto brutto ok155l Oświetlenie 75 RGB LED happet aqualed CO2 z butli komputer pH pH 6.75 Woda ro + mineralizator Gh8 Kh4 Ca 40 Mg 15 N ok 0.6-0.7 P ok 0.8 K 15 Fe ok o.3 akwarium wystartowało 2 tygodnie temu żabienica amazońska dostała takich żółtych obrzeży liści i młode liście bardzo jasne
- Załączniki
-
-
-
Robcio12
●
- Ranga: Poznaje temat
Kolego, rośliny, które posadziłeś pochodzą zapewne z uprawy emersyjnej, w której miały idealne pod każdym względem warunki. W akwarium muszą się przestawić na życie pod wodą w warunkach zdecydowanie odbiegających od tych, w których wcześniej rosły. Po tym liściu widać, że był częściowo zanurzony, a częściowo wystawał ponad powierzchnię wody i tam zaczął usychać. Kolor, a nawet forma (kształt) liści różnią się w zależności, czy rośliny rosą pod wodą, czy nad. Poniżej artykuły z serwisu, warto przeczytać: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ro ... rmami.htmlhttps://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ak ... arium.html
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
FoCuS_PL napisał(a):Kolego, rośliny, które posadziłeś pochodzą zapewne z uprawy emersyjnej, w której miały idealne pod każdym względem warunki. W akwarium muszą się przestawić na życie pod wodą w warunkach zdecydowanie odbiegających od tych, w których wcześniej rosły. Po tym liściu widać, że był częściowo zanurzony, a częściowo wystawał ponad powierzchnię wody i tam zaczął usychać. Kolor, a nawet forma (kształt) liści różnią się w zależności, czy rośliny rosą pod wodą, czy nad. Poniżej artykuły z serwisu, warto przeczytać: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ro ... rmami.htmlhttps://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ak ... arium.html
Raczej to niemożliwe ponieważ kupiłem te Amazonki od hodowcy który ma je w akwarium . Aczkolwiek 100 procent też bym nie dał Oprócz tego inne liście starsze na końcówkach zewnętrznych stron też pozolkly
-
Robcio12
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To wsadź ze dwie kapsułki nawozowe pod korzenie . Po drugie roślina potrzebuje trochę czasu aby się przystosować Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
w połowie roku przeszedłem z kranówki na RO w ramach walki z wysokim Si, którego nijak nie szło zbić do jakiegoś akceptowalnego poziomu (okrzemki pokrywały wszystko).
Okrzemki zwalczyłem, ale padają m...
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
Witam czego to może być niedobór ?
Oświetlenie 80w LED RGB
Gh 7
Kh 3
CO2
pH 6.7
Fe 0.2
Azot 0.5- 0.8
Fosfor ok 1
Potas 23
Ca 42
Mg 16
Mikro nie podaje
Walczę z wysypem glonów głównie zielenić gda wi...
Po raz kolejny muszę zasięgnąć Waszej porady.
Powoli wyprowadzam moje akwarium do zdrowego stanu, pozbyłem się krasnorostów i innych glonów (jak na razie). Mam wody okolo 220l.
Parametry z wczoraj za...
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
witam ostatnio mam problem z roślinnością kto pomoże zdiagnozować czego tu brakuje i drugie ppytanko na przodzie zbiornika przy szybie a dokładnie na niej pod podłożem taki śliski nalot sie robi brązo...
|
|