Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na
podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił się u mnie Compsopogon, ale tylko w kilku miejscach i się nie rozprzestrzeniał, a że akwa jeszcze się stabilizowało to wziąłem temat na przeczekanie co w przypadku również obecnych zielenic punktowych i Oedogonium zadziałało, bo się wycofały prawie całkiem. Niestety Compsopogon się nie wycofał a wręcz mam wrażenie, że go przybywa (na razie powoli) - w niedzielę usunąłem mechanicznie co się dało, a wczoraj wieczorem (środa) po powrocie na nowo już całkiem pokaźne okazy. W niedzielę po podmianie uzupełniłem NO3 do zwyczajowego poziomu (nawożenie w poniższym opisie) a w poniedziałek rano przed wyjazdem na dwa dni podałem podwójną dawkę dzienną nawozu.
Parametry w akwarium od początku lipca stabilne. I teraz pytanie jakie kroki w pierwszej kolejności - ograniczenie nawożenia NO3 i/lub micro, ostrzykiwanie carbo, wlewanie podwójnej/potrójnej dawki carbo, zastosować polecany w wielu wątkach Algin Pond?
Zbiornik: Aquael 60x30x30, szkło flow, pokrywa Aquael. Poj. netto ok. 45L.
Oświetlenie: Aquael Leddy Tube 10W 9000K Plant + Aquael Leddy Tube Day & Night 10W.
Podłoże: Yokuchi Jibban Soil + piasek kwarcowy.
System CO2: Butla Sodastream + reduktor Aqua Art + licznik bąbelków + elektrozawór + dyfuzor Neo Special S.
Filtr: Sunsun HW-604B a w nim gąbka o dużej przepuszczalności jako prefiltr -> Qualdrop prime pore -> Aquael Bioceramax -> Aquael Zeomax Plus (nie był wymieniany od początku grudnia, więc już raczej jako biolog - tak czy inaczej przy najbliższym płukaniu mediów zamienię na ceramikę) -> gąbka o najmniejszej przepuszczalności.
Rośliny:
Eleocharis sp. Mini
Christmas moss Vesicularia montagnei
Bucephalandra sp. Kedagang
Anubias??? (to zielone po lewej przed skałkami)
Alternanthera reineckii mini
Alternanthera reineckii purple
Hygrophila Corymbosa compact
Cryptocoryne x willisii
Limnophila Sessiliflora
Bacopa Monnieri
Bacopa caroliniana
Rotala rotundifolia "Singapore Blood Red"
Obsada:
Glonojad syjamski x1
Kirysek Julii x4
Neon czerwony x2 (pozostałość po pierwotnej osadzie, z której większość położyła ospa)
Tetra Mix (Żałobniczka barwiona) x6
Gupik samiec x3
Krewetka Amano x10
Parametry chemiczne - wyniki testów kropelkowych Zoolek przed cotygodniową podmianą:
- GH 7
- KH 3
- pH 6,3
- NO3 lekko powyżej 5 (przy podmianie dobijam do 10 i później codzienne dawki 2,5 mg/l)
- NO2 0
- PO4 <0,25
- K 20-25
- Fe <0,1
- Ca 35
- Mg 9
- CO2 (indykator JBL - kolor żółknąca zieleń - zdjęcie poniżej)
Nawożenie:
Woda RO + AquaForest Remineralizer.
Od 15.06. AquaForest N Boost - uzupełniam do 10 po podmianie i później codzienne dawki 2,5 mg/l
Od 29.06. Zoolek Aquaflora Micro raz w tygodniu - przez 4 tygodnie 1/3 dawki, od 27.07. 1/2 dawki przez miesiąc, od 17.08. 3/4 dawki.
Podmiana raz w tygodniu 16l wody + czyszczenie + ewentualna przycinka tego co mocno urosło.
Bez preparatów antyglonowych / leków / lampy UV.
Ryby karmione 1x dziennie ilością taką, aby zjadły wszystko max 2 min (sypane małymi porcjami, aby niewiele opadło na dno i dopiero kolejna porcja). Nie ma możliwości, aby ktoś dodatkowo nakarmił.