nie krzyczcie jak już było
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
mam akwa 375L brutto. oświetlam 3x58W TLD840 ze względu na 5200 lumenów, ale nie wiem czy w widmie 4000K roślinkom jest dobrze. wcześniej miałem 18 i 20 watowe świetlówki 2xTLD965, aquarelle, fluora i zwykłe 4xPila i roślinkom było chyba przyjemniej. pytanko więc dotyczy czy widmo gra tu dla roślin jakąś rolę. myślałem nad wymianą rur na fluorę, 965 i albo pozostawienie 840 albo zmiana na coś innego ale nie wiem na co może aquarelle. pytam więc co jest lepsze czy W/L czy lumen/L czy może barwa??? czy np. brać tylko pod uwagę waty i barwę czy waty i lumeny a barwę darować sobie. pozdrawiam. MaciekM.
-

mikit
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Biała Podlaska
mikit napisał(a):mam akwa 375L brutto. oświetlam 3x58W TLD840 ze względu na 5200 lumenów, ale nie wiem czy w widmie 4000K roślinkom jest dobrze. wcześniej miałem 18 i 20 watowe świetlówki 2xTLD965, aquarelle, fluora i zwykłe 4xPila i roślinkom było chyba przyjemniej. pytanko więc dotyczy czy widmo gra tu dla roślin jakąś rolę. myślałem nad wymianą rur na fluorę, 965 i albo pozostawienie 840 albo zmiana na coś innego ale nie wiem na co może aquarelle. pytam więc co jest lepsze czy W/L czy lumen/L czy może barwa??? czy np. brać tylko pod uwagę waty i barwę czy waty i lumeny a barwę darować sobie. pozdrawiam. MaciekM.
W/l są najważniejsze aczykolwiek im więcej lumenów tym lepiej.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
enigma napisał(a):W/l są najważniejsze aczykolwiek im więcej lumenów tym lepiej.
Generalne waty na litry są wcale nie ważne. Takie określenie zostało z odleglejszych czasów gdy wszystkie świetlówki były w miar e takie same i nie było dostępu do katalogów. To tak jakby porównywać samochody tylko na podstawie pojemności silnika. Uaz z 2.5 litrowym silnikiem i jakaś Toyota z tą samą pojemnością - da się porównać? Po mojemu nie. Dlatego świetlówki powinny być porównywane na podstawie ilości światła w lm, widma i wydajności w lm/W. Moc ma tylko znaczenie przy tym ostatnim parametrze który określa nam skutki finansowe naszych poczynań.
Świetlówka 18W "normalna" w zależności od widma ma strumień światła do 1350lm, akwarystyczne i różne "fluora" mają często np. 550lm. I jak tu porównywać moce? Pomyślcie sami.
-
Los_sandalos
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dobra to czy ktoś z was jest mi w stanie doradzić jakie światełko nad akwa dać by dobrze roślinkom było. chodzi mi tu oczywiście o philipsa i osrama bo jakieś tam akwarystyczne typu hagen nie wchodzą w grę. teraz są TLD840, 5200L, 58W, temp. 4000K, nie pamiętam reszty. pozdrawiam. MaciekM.
-

mikit
●
Moim zedaniem 840 są własnie idalne dla roślin, u mnie przynajmniej ropśliny uwielbiaja to swiatło niestety zielenice też. Jeśli tylko nie przeszkadza Ci ta żółtośc w akwarium to wszytko jest dobrze. Aquarelka jest hmmmm sam nie wiem jak to powiedzieć, ma dużo koloru niebieskiego w udziale widma, przez co akwa wygląda znaczniej czyściej, kryształowo wrecz, ale u mnie rośliny nie przepadaja za tym światłem(długie międzywęźla, słaby wzrost). Jeśli jeszcze chcesz pokombinować to poszukaj TLD 850, 865 są tanie i bardzo dobre do akwariów roślinnych(5000 i 6500 K).
Pozdrawiam.
-

Arkadiusz77
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
idealne może i są bo jak patrzeć mają najwyższą luminację, ale właśnie czy temp. barwowa i stopień oddawania barw nie ma tu nic do rzeczy  poza tym jeżeli chodzi o TLD850 i 865 czy ma ktoś ich specyfikację tech. zgubiłem katalog i nie wiem co i jak u nich jest. pozatym kiedyś każdy mówił (lata temu) że fluora jest najlepsza dla roślin (mój ojciec kiedyś jak miał akwa to do niemiec jeździł po te rury bo u nas były niedostępne), a później słyszałem, że rury te powodują szybszy wzrost, ale glonów. chciałbym zmienić rury na jakieś które będą dobre dla roślin (wzrost i wygląd) i palety mi wybarwią (choć jeszcze w tym akwa ich nie ma więc nie wiem jak będa wyglądać). jutro jak będę miał czas skoczę do hurtowni i zobaczę ile kosztują 850 i 865 bo 9xx wiem że są najdroższe z philipsa.
-

mikit
●
dzięx. zaraz lookam. pozdrawiam. MaciekM.
-

mikit
●
Powiązane tematy
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Cześć,
Czy ma ktoś doświadczenie z tą lampą (Chihiros WRGB2 90) w kwestii świecenia nowego akwarium ?
Doczytałem gdzieś aby przez pierwsze 3 tyg. świecić w ustawieniu Red na 50%, Green na 40%, Blue n...
Cześć,
Mam belkę CHIHIROS LED Seria RGB RGB120, chciałbym dorzucić opcje świtu i zmierzchu, polecicie mi jakiś sterownik, albo rozwiązanie jak to zrobić? Od razu dodam że mam ten ich sterownik z pilo...
Witam,
Zakupiłem do swojej lampy Twinstar 1200s sterownik, z funkcją wschodu i zmierzchu.
Pytanie jak zaprogramować lampę? Rozumiem, żeby łącznie świecić 10h, czyli u mnie to jest od 10 do 20.
Ale c...
Mam kpl lampa na power LED i oryginalny 4-kanałowy sterownik ( 24 V ) połączone wtyczką DB-9. Chciałbym mieć możliwość podłączenia i sterowania tej lampy z TC421/420 ( więcej funkcji ), ale nie mam op...
Witam potrzebuje oświetlić zbiornik o wymiarach dł. 60cm, szer. 22cm i wys. 30cm. W baniaki jest zrobiona ścianka z pianki montażowej a poziom wody nie przekracza 15cm.
Myślałem o użyciu modułów Sam...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Witam w weekend staruje z zbiornikiem i zastanawiam się jak świecić ile i iloma świetlówkami . Akwarium 100x50x50 . Oświetlenie 4x39W . Na początku myślałem zaczać świecić po 5/6 h ale nie wiem iloma ...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Rośliny pospolite jak nurzaniec, kryptokoryna, żabienica itd. Miałem swego czasu belke 2 x24 wat T5 świetlówki. Rośliny ładnie mi na niej rosły(świetlówk...
|