Dzień dobry,
Poniżej przedstawiam
roślinne terrarium szklane, którego projekt i wykonanie zrealizowałem na zlecenie poradni psychologicznej Centrum Psychoterapii INFINITAS na warszawskiej Woli.
Gablota terrarium otrzymała
wymiary L69 x W43 x H100cm i została w całości wykonana ze szkła typu FLOAT grubości #8mm. W projekcie zastosowałem dwa stelaże pod oraz nad zbiornikiem terrarium - do dalszego montażu zabudowy meblowej.
Pod terrarium szklane użyłem klasycznego stelaża o profilu kwadratowym 40mm z blatem z sklejki liściastej 18mm oraz pianką polietylenową XPE grubości 5mm. Nad gablotę dostarczyłem lżejszy stelaż o profilu 20mm mocowany do sufitu. Natomiast z uwagi na poziomy podciąg sufitowy kolidujący z pionem terrarium ten stelaż musiałem wykonać nieco nietypowy, tj. bez górnych poziomych podłużnic. Pomiędzy tym stelażem a górną krawędzią szklanej gabloty zostawiłem 2,5cm dylatacji. Obie komory związane z pionem terrarium szklanego otrzymały oczywiście maskującą zabudowę meblową. Boki mocowane do stelaża na stałe, natomiast fronty mocowane na magnesy neodymowe. Wszystkie boki wyciągnięte na zakładkę po 5cm dolnej i górnej krawędzi gabloty.
W opisywanym lokalu brak było możliwości kucia ścian czy posadzki i doprowadzenia mediów hydraulicznych, tj. zimnej wody oraz odpływu kanalizacji. Zatem w tym przypadku nie było opcji na zintegrowanie produkcji wody do zraszania, a więc jest to
terrarium półautomatyczne. W dolnej komorze pod terrarium zainstalowałem dwa osobne zbiorniki na wodę czystą do zraszania oraz wodę brudną będącą retencją nadmiaru z dna terrarium. W dnie tego terrarium szklanego jest otwór uzbrojony w szczelny przelot klejonego PVC-U o średnicy DN-25, natomiast pod terrarium rurka przelewu jest skierowana do zbiornika wody brudnej o pojemności 10-litrów. Zbiornik wody czystej ma taką samą pojemność. W wersji terrarium półautomatycznego Użytkownik jest zobligowany do uzupełniania zapasu zbiornika wody czystej. I tak jest w tym przypadku, że Klientka samodzielnie uzupełnia bufor wody do zraszania. Stosunek wody świeżej do odpadowej brudnej oceniam na 2:1. Czyli na zużycie 10-litrów wody czystej terrarium oddaje 5 litrów wody brudnej.
Jestem wielkim fanem
wentylacji wymuszonej w zamkniętych szklanych terrariach, którą uznaję za najbardziej skuteczną dla zapewnienia optymalnych do wzrostu roślin warunków. A wykorzystanie w układzie higrostatu otwiera dodatkową perspektywę zadania i utrzymania pożądanej wilgotności całego habitatu. Jednak, aby uzyskać wysoką efektywność konieczne jest odpowiednie zaprojektowanie gabloty terrarium dla trybu wentylacji kanałowej. Chodzi o to, aby ukierunkować strumień dostarczanego świeżego powietrza oraz zapewnić mu możliwie najdłuższą drogę nasycania zanim opuści terrarium. W szklanym stropie gabloty przewidziałem 2 otwory pod przelot szczelny DN-25. Natomiast uchylny front terrarium otrzymał nisko przy
podłożu kolejne 2 otwory średnicy 36mm wraz z kratkami wentylacyjnymi wydruku 3D własnego projektu.
Nad gablotą tego terrarium szklanego w strefie oświetlenia każdy z wlotów jest wyposażony w osobny nieduży mechaniczny wentylator typu blower. Wspólny zasilacz obu wentylatorów jest wpięty do kontrolera wilgotności i temperatury
ANDROMEDA COMPUTERS CALYPSO X CONTROLLER w gniazdo higrostatu. Wartość progową higrostatu ustawiłem na 85% z gradientem 1% oraz w trybie chłodzenia. Drugie gniazdo temperatury wykorzystuję do sterowania wentylacją komory oświetlenia nad zbiornikiem. Obudowa meblowa została wyposażona w dwa większe wentylatory Panasonic, a ich zadaniem jest dostarczanie powietrza o temperaturze pokojowej i wypychanie ogrzanego wokół lampy terrarium. Celem tego dodatkowego układu jest schłodzenia komory i zapewnienia niższej temperatury do wymiany powietrza w terrarium.
Jako oświetlenie terrarium szklanego przyjąłem lampę
SKYLIGHT PRI-55 INTENSE w obsługą Wi-Fi, szerokim zakresem barw światła oraz trybem świt-zmierzch. Celem rozproszenia światła zastosowałem blendę z plexi o przepuszczalności 75% na całym stropie szklanego terrarium. Zapobiega ona rażeniu oczu przy obserwacji habitatu z bliska. W ramach systemu zraszania zastosowałem pompę
filtracji osmotycznej (100gpd) oraz 6 dysz firmy
MISTKING. Cztery z nich są ustawione w drugim szeregu i skierowane bezpośrednio na tylną ściankę, natomiast do zraszania frontalnego używam jedynie dwóch dysz z przodu gabloty.
Do budowy hardscape wykorzystałem
korzenie Mopani. Pierwszy raz zastosowałem to drewno w budowanym terrarium i muszę przyznać, że jest świetne. Zbita struktura z pewnością zapewni długie lata bezpiecznej eksploatacji aranżacji. Natomiast korzenie same w sobie są eleganckie. Mają regularne, ale harmonijne kształty i absolutnie nie są nudne. Są za to ciężkie i dosyć trudne w obróbce. Do budowy i mocowania korzeni użyłem klasycznie silikonu
LAKMA, a na ściankę niskoprężną piankę, silikon oraz substrat kokosowy. Na podłoże do terrarium wykorzystałem keramzyt o dwóch gradacjach, przy czym dodałem niewielką ilość materiału kompostowanego, a dodatkowo także około 500ml substratu akwarystycznego
ICHIBAN DARK SOIL.
Opisywane terrarium szklane zostało domem następujących roślin:
Anthurium david portilla dreams
Philodendron insigne Purple
Philodendron fibrosum
Calathea loeseneri
Anthurium crystallinum
Costus sanguineus mini
Murdannia Bright Star (zakupiona w OBI i szybko została gościem w kilku projektach)
Neoregelia neo narzis
Neoregelia chiquita linda
Ornithocephalus myrticola
Pleurothallis allenii
Restrepia sp.
Restrepia aristulifera
Paphiopedilum spicerianum
Stelis tarantula
Dracula tubeana
Dracula alcithoe
Bulbophyllum frostii
Anathallis rabei
oraz klasyczne już w moich terrariach
Bolbitis heteroclita, Bolbitis cuspidate, Bolbitis buea, Pteridophyta x kiat.
Z pełną relację oraz dalsze losy projektu możecie Państwo śledzić pod adresem:
https://www.natureinhouse.com/ozdobne-terrarium-szklane-w-poczekalni-lobby/W przypadku zainteresowania tym, podobnym lub innymi projektami habitatów roślinnych zapraszam do osobistego kontaktu.
Z poważaniem,
STOKER Marek Marzoch
NATUREINHOUSE.COM