Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

Liczba wyświetleń: 6672·Odpowiedzi: 9
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami zakończyła się kilka miesięcy temu wycięciem ich przez kraby Mekhong, które rozmnożyły sie na potęgę. Były niedobory, których nie potrafiłem sam opanować i glony.

Aquael 120L na podłożu Aquael Advanced Soil (od 1.5 roku). Filtr Aquael Ultramax 1000. Początkowo na odstanej kranówce, od kilku miesięcy na RO + mineralizator Yokuchi Ishiko Plant Mineral + Yokuchi Gen BG (mikro). Zakładam, że podłoże jest już jałowe. Mineralizowałem do GH ~10 ze względu na kraby Mekhong. Zmieniłem obsadę (kraby sprzedałem), przearanżowałem baniak i zasadziłem tydzień temu nowe roślinki, bez zmiany podłoża. W międzyczasie przez kilka miesięcy akwarium było w trybie zawieszenia, mieszkańcy mieli się dobrze, ale wodę podmieniałem maks raz w miesiącu, bez kontroli parametrów.

Aktualnie mam:

Roślinki
Mały kamień z Pelia moss ok 25cm2 (Kubeczek Holandia Ø 8 cm)
Staurogyne Porto Vehlo (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)
Hyptis laciniata (Košarica Nizozemska Ø 5,5 cm)
Bacopa monniera (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)
Pogostemon erectus (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)
Bacopa caroliniana (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)
Ammania sp. Bonsai (IN-VITRO Ø 7 cm)
Pogostemon helferi (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)ł
Lobelia cardinalis mini (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)
Alternanthera reineckii Mini (Koszyk Holandia Ø 5,5 cm)

Ammania sp. Bonsai - zostały 2 małe sadzonki z in vitro, reszta padła.
Staurogyne Porto Vehlo - początkowo zasadziłem wszystkie, ale zdałem sobie sprawę, że było tego za dużo i przerzedziłem 3 dni temu.

Fauna:
15 neonów czerwonych
3 bojowniki (2 samiczki)
parka zagrzebek rachowa
kilka otosków
3 przylgi chińskie
4 karliki szponiaste
4 tylomelanie
1 Neritina zebra
kilka krewetek amano
kilkanaście neocaridina blue velvet
1 krewetka gabońska
1 krewetka filtrująca

Światło mam 4x Aquael Leddy Tube Day & Night 2.0, ale załączałem 3 na 9 godzin (10-19), co daje ok 3700 lumen. Sugerowałem się kalkulatorem https://roslinyakwariowe.pl/kalkula ... arium.html dla roślin o umiarkowanych wymaganiach.
CO2 dozuję 11 godzin (8-19), przy czym nadal dostosowuję ilość bąbelków, żeby dopasować do optymalnego przedziału z tabeli KH/PH.
Wodę sprawdzam testami kropelkowymi z JBL. Nawozy Seachem. Mineralizator stosowałem jak przy krabach (niepotrzebnie), więc GH dochodziło do 10.

Pierwszego dnia po posadzeniu sprawdziłem parametry (po podmiance poprzedniego dnia):
PH 7.2
GH 9
KH 3
PO4 0.2-0.4 (problem z kolorami)
K >15 (mocno poza zakresem)
Mg > 10 (poza zakresem)
Ca 50-60
Fe 0 (niewykrywalne)
NO2 0.05
NO3 3

Dolałem wyliczoną dawkę nawozów wg schematu producenta tak by podnieść do:
PO4 1
NO3 20
Fe 0.5

Następnego dnia zmierzone rano:
PH 7.1-7.2
KH 2
NO3 5
PO4 0.1
FE 0

Po zwiększeniu czasu oświetlenia akwarium, jeszcze przed sadzeniem roślin, zaczął już się pojawiać delikatny zielony pyłek na szybie. Niestety błędnie stwierdziłem, że nawozami ustawię sobie odpowiednie poziomy składników i wzrost roślin zagłodzi glona. Nie wyczyściłem szyb, bo pyłu nie było dużo i otoski były wdzięczne. Po wprowadzeniu nawozów i przy większym oświetleniu glon szybko się rozrósł i pojawiły się “mięciutkie” nitki, jakby dywanik. Starałem się zbliżyć do NPK 10:1:20, nie znając dokładnego poziomu K (był sporo poza zakresem). Podbijałem więc najpierw N do ok 15 i PO4 do 1, później do 15 i 1.5. Zauważyłem, że po zwiększeniu dawki nawozu z fosforem rośliny zaczęły mocniej bąblować (a może to moje przewidzenia). Fosfor codziennie rano jest już na poziomie 0.1, NO3 generalnie spadało do 5. K cały czas wysoko, poza zakresem. Do tego codziennie lałem żelazo, tak by podbijać je do 0.5.
2 dni temu wieczorem wyczyściłem ściany akwarium, podmieniłem 30% wody na RO z parametrami KH ~0.5 GH 2 PH 6.4 K < 2. Rano parametry były na poziomie KH 2, GH 7, PH 6.8, Ca 45-50, Mg ~10 (>10), PO4 0.1, K spadło, nadal poza zakresem, ale już niewiele ponad 15. Nie za bardzo rozumiem skąd w akwa było takie wysokie K, nie mierzyłem tego wcześniej w wodzie do podmianki, ale z ostatnio sprawdzonej porcji nie wynika, żeby to była kwestia mineralizatora. Przy GH 10, K też powinno być ~10. Zmniejszyłem oświetlenie na 8 godzin, lekko zredukowałem dawkowanie CO2. Rośliny nadal bąblują. Odniosłem wrażenie, że już następnego dnia po podmianie rośliny były w lepszej formie, liście, które wcześniej opadały ku dołowi, były bardziej wyciągnięte i skierowane w górę. Przebarwienia / wyblaknięcia, jakby mniej intensywne. Możliwe, że to tylko efekt czystych ścian akwarium :D

Myślę, że popełniłem kilka błędów:
- niewyczyszczone akwarium przed sadzeniem roślin
- słaba filtracja (po wyczyszczeniu filtra przepustowość wzrosła)
- zbyt wysokie GH i K
- mikro lałem tylko do podmian, bez zalecanej przez producenta dziennej dawki
- po kilku dniach zorientowałem się, że wyliczony poziom po podaniu nawozu niekoniecznie zgadza się ze stanem w akwarium (NO3 było wyższe niż planowałem)

Mój plan jest taki:
- zmienić mineralizacje, tak by osiągnąć GH 6, KH 0-1
- zmniejszyć oświetlenie do 2 lamp (ok 2.5k lumenów) na 8 godzin
- zbić potas do 15 i utrzymywać go na takim poziomie
- mikro podawać codziennie zgodnie z zaleceniami producenta (trochę to jest na oko, bo mam nawóz yokuchi z dozownikiem dawka podana jako klik, a mi się dozownik zepsuł - kiedyś sprawdziłem ile ma jeden klik i wydaje mi się, że 1.5ml, natomiast pewności nie mam)

Pytania:
1. Czy idę w dobrym kierunku z obniżaniem GH (do 6) i K, żeby codziennie rano uzyskiwać po dodaniu nawozów:
NO3 7.5
P 0.7
K 15
Fe 0.5
2. Czy zmniejszenie CO2 i światła ma sens?
3. Po jakim czasie po podaniu nawozu testować poziom?
4. Jak walczyć z tymi glonami? Czy jest szansa pozbycia się ich bez chemii i zaciemniania?
5. Jeśli zaciemnienie jest konieczne - czy/jak wpływa to na mieszkańców akwarium i rośliny?
6. Czy konieczna jest wycinka zainfekowanych liści? Mam wrażenie, że skończyłoby się to na łysych łodygach.

Niestety akurat wyjeżdżam na 5 dni, więc nie będę miał opcji działać aktywnie przy akwarium. Mogę jedynie poprosić żonę o ewentualne dolewanie nawozów albo zaciemnić akwarium i podawać coś na glony.

Wyszedł przydługi post, ale chciałem zawrzeć jak najwięcej informacji.

Zdjęcia zrobione już po wyczyszczeniu ścianek. Były praktycznie całe zielone z obszarami takiego nitkowego dywaniku.

Z góry dzięki za pomoc!
Załączniki
akwa1.png
akwa2.png
akwa3.png
akwa4.png
akwa5.png
akwa6.png
akwa7.png

pearman
Ranga: Początkujący

Właśnie zauważyłem, że
Seachem Nitrogen ma w składzie:
Azot całkowity 1,5%
Rozpuszczalny tlenek potasu (K2O) 2%

Seachem Phosphorus ma w składzie:
Całkowite fosforany (P2O5) 0,3%
Rozpuszczalny tlenek potasu (K2O) 0,2%

Być może to jest przyczyna wysokiego K
Lałem 10-20ml Nitrogenu i 15-30ml Phosphorus dziennie

pearman

Przy zbiorniku 120 litrów 10 ml to w przeliczeniu na NO3 5,5 mg dziennie (nawóz ma w sobie jony amonowe azotu )
Fosfor 15 ml to 0,5 mg PO4
Myślę że to za dużo jak na ten zbiornik

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jakie dawki byś sugerował i w jaki sposób w takim razie interpretować wyniki testów i spadek poziomu w akwarium? Przyjąć dawkę tygodniową, podzielić na dzienne i nie zwracać uwagi na wyniki / nie testować?
Jeśli tak to jakie dawki przyjąć i czy zmienić mineralizacje tak, żeby zejść do GH 6 i KH 0-1?
Czy jest szansa, że glony same ustąpią?

pearman

Nie wierzę w te testy. Myślę że proszek użyty do testów jest w złych proporcjach składowych czyli cynk + kwas sulfanilowy
Jak napisałeś to nawóz azotowy czasami lałeś 20 ml czyli ok 11 mg NO3 dziennie
W akwariach HT takie dawki dzienne to już kosmos
Nie wiem ile masz teraz faktycznie azotanów ale jeżeli stosujesz mikro Yokuchi to możesz spróbować z resztą ich nawozów
Azotany i fosforany mogą być różne ale tak do max 5-10 powinno być dobrze
Spróbuj z innym testem albo kup nowy

prot

18 sie 2024, 00:34   (#6)  

Czy dobrze rozumiem, że proponujesz przejść na dawkowanie codzienne:
5ml Nitrogen
10ml Phosphorus
Dawka mikro Yokuchi
?
Czy lać nadal żelazo dodatkowo czy zaprzestać i obserwować?

Jakiś komentarz co do dawkowania CO2 i oświetlenia?

Dzięki za podpowiedzi :)

pearman

Możesz stosować dalej azot i fosfor firmy Seachem jak chcesz tylko mniejsze dawki dzienne
Na początek
Nitrogen - 2 ml / 120 -- 1 mg NO3 - 0,28 K
Phosphorus - 3 ml /120 -- 0,1 mg PO4 -- 0,04 K
Jak widać te dawk nie będą znacząco podnosic potasu
Co do mikro to stosuj się do zaleceń producenta. Możesz podawać mniejsze dawki mikro i zobaczysz czy to wystarczy

prot

18 sie 2024, 14:24   (#8)  

Ok, dzięki, tak zrobię i dam znać za kilka dni.
Jakiś komentarz co do oświetlenia / co2? Zostawić 2 czy 3 lampy? 8 godzin?

Dawkować też żelazo? Jeśli tak to ile?

pearman

Yokuchi Gen BG zawiera w sobie żelazo więc podawanie żelaza dodatkowo musi być podyktowane brakami tego mikroelementu. Jeżeli nie ma takiej potrzeby to nie podawaj
CO2 możesz ustawić na 3 godziny przed zapaleniem światła a ilość tzw bąbelków kontroluj za pomocą idyktatora . Oliwkowy wpadający w żółty odcień będzie dobrym wskaźnikiem CO2
Oświetlenie jest ważne i teraz przy dużym pyleniu i zaglonieniu nie ma potrzeby zwiększać.
Ustawiasz na zasadzie prób i błędów. Trudno mi powiedzieć czy jest za dużo czy za mało mocy
Czas myślę że tak w granicach 7 - 9 godzin
Jak glony nie będą chciały ustąpić to rozważ opcje zaciemnienia na trzy czy cztery dni

prot

Dzięki! Dam znać za tydzień jak to wygląda. Póki co nitki wystrzeliły nawet na rurce z filtra

pearman

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20308
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
IMG_0354.jpg

Za zielono w akwarium, nitki,pył

Sebaa w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5983
Witam szanowne grono, jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie. Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9082
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
17452467932174291905984935758408.jpg

Krasnorosty i zielenice

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6608
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium Akwa ma 200l Filtr tetra ex1000 plus W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
20240826_184202.jpg

Zielenice - pył na szybach

Qwasir w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10011
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć. Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36684
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
dyfuzor.jpg

czy to zielenice?

Easydoor w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4613
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12042
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
image.jpg

PO4 a nitki

marian9669 w Glony · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11762
Cześć, mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny. Kilka info o akwarium: 30l, oświetle...
IMG_9407.jpeg

Podejrzany: „ pyłosinica brązowa” zielenice narastające.

aqua_nauta w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5497
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...

Statystyki

Ten temat przegląda 265 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 265 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.