Batalia podłoży aktywnych - Rotala Maflora Light - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Batalia podłoży aktywnych - Rotala Maflora Light

Liczba wyświetleń: 7543·Odpowiedzi: 3
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

Ankieta: Czy udało Ci się utrzymać akwarium na tym podłożu w dobrej kondycji przez minimum 1 rok?

Tak - stosowałem go wraz dodatkami pod spodem
2
40%
Tak - stosowałem go bez dodatków
3
60%
Nie - mam problemy z akwarium i nie umiem sobie dać z nimi rady
0
Brak głosów
Nie - przeszedłem na inne podłoże (w odpowiedzi na post wpisz jakie)
0
Brak głosów

Liczba głosów : 5
Piotr Baszucki Nowa Ruda
rotala-maflora-light.jpg
Podłoże Rotala Maflora Light

Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu. Osoby, które stosowały dane podłoże krócej proszone są o nie branie udziału w ankiecie.

Dla uwiarygodnienia wyników ankiety zapraszamy do prezentowania zdjęć zbiorników funkcjonujących na danym podłożu przez okres dłuższy niż 1 rok W odpowiedzi na ankietę można także umieszczać wypowiedzi nt. własnych spostrzeżeń, uwagi i przestrogi dla innych oraz informacje nt. podłoża na które dokonano migracji w przypadku problemu z omawianym podłożem.

Link opisu podłoża: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advan ... c_subcat=0

Link od listy wszystkich podłoży biorących udział w wielkiej batalii podłoży aktywnych dla roślin: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/te ... 90316.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

yetisize Brodnica
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/ak ... 57#p645557
Baniak cały czas stoi, działa bez większych problemów.
Trochę starego dna, lawa, kulki itp. zasypane to warstwą rotali intense i light powder.

yetisize
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brodnica

Na Maflora Light stoi już niemalże dwa lata zbiornik, który zbudowałem dla mojej mamy.

W mojej ocenie podłoże jest niemalże jałowe. Wymaga sporo dodatków pod spód. Granulki są bardzo lekkie (podczas prac serwisowych potrafią pływać za ręką...).

Plus jest taki, że to podłoże nie wymaga podmian wody na starcie (pierwszą podmianę zrobiłem chyba po dwóch czy trzech tygodniach).
Załączniki
IMG_3176.JPG

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AquaMolitor napisał(a):Na Maflora Light stoi już niemalże dwa lata zbiornik, który zbudowałem dla mojej mamy.

W mojej ocenie podłoże jest niemalże jałowe. Wymaga sporo dodatków pod spód. Granulki są bardzo lekkie (podczas prac serwisowych potrafią pływać za ręką...).

Plus jest taki, że to podłoże nie wymaga podmian wody na starcie (pierwszą podmianę zrobiłem chyba po dwóch czy trzech tygodniach).

Witam, stwierdzenie że jest niemalże jałowe to za dużo :) polecam sprawdzić podłoże w wersji Intense a jak nie to zrobić zabieg jaki opisuje producent - dać na dno wersję Intense a na górę Light

Zakładałem i serwisowałem bardzo dużo zbiorników na tym podłożu i nie miałem nigdy sytuacji z pływającymi granulkami.

sergiusz1988
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloza-przeglad.jpg

Wielka batalia podłoży aktywnych dla roślin

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 10111
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...
maflora-intense.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Rotala Maflora Intense

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6625
maflora-intense.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5676
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
A.png

Analiza chemiczna substratów aktywnych

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 40737
Zapraszam do obejrzenia. Niestety "wysyłanie" próbek ma swoje negatywne aspekty. Również pobieranie po jednej próbce pod kątem badania naukowego jest dyskusyjne, aczkolwiek na nasze hobbyst...
podloze-aqua-substrate.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate I

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3201
podloze-aqua-substrate.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3037
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2940
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Oase ScaperLine Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2938
podloze-oase-scaperline-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Dennerle Scapers Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3082
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - YOKUCHI Ishiko Jiban Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3031
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...

Statystyki

Ten temat przegląda 378 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 378 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.