Dzisiaj włożyłem 100ml purigen do filtra w celu pozbycia się zabarwionej wody od korzenia.
Co mnie zszokowalo to 30 min po włożeniu purigenu woda w akwarium mleko!.
Wkład przepłukany przed włożeniem.
Ale co mnie zastanawia to jego opakowanie.
Folia zgrzewana , a nie Woreczek strunowy
W środku dużo pyłu worek nylonowy duży że purigen swobodnie w nim się przesypuje .
Ostani purigen jaki miałem to też 100mil Woreczek bym mniejszy wkład ciaśniej spakowany nie przesypywal się tak jak tutaj. Opakowanie to worek strunowy.
Zdjęcia nagrać i reklamować u producenta lub w sklepie purigen nie pyli. A cyrkulacja jest dobra? wyprubuj Wkład HexPure - polimer do krystalizacji wody ja używam tańszy i woda kryształ. Purigen za drogo wychodzi
Miałem ten sam problem z purigenem. Ewidentnie coś z nim było nie tak. Problem nasilał się po podmianie. Nie mam jak zareklamować do wywaliłem paragon a płaciłem gotówką.
Purigen jest sprzedawany teraz właśnie w takiej formie i opakowanie się zgadza. Mleczna woda jest ciekawa. Jesteś pewny, że jakaś kraksa w akwarium nie zbiegła się z użyciem purigenu? Zbiegi okoliczności się zdarzają.
Nie nie było żadnej katastrofy, włożony tylko purigen w celu pozbycia się zabarwienia od korzeni.... Z herbacianej wody zrobiła się zawiesina jak bym gipsu nasypał.
. Zrobiłem szybka podmianę 80l ro dzisiaj trochę się rozjaśniło , ale dalej mętna wóda jak by mgła była.
Jak do soboty nie ustąpi to wylatuje purigen.
Pierwszy raz mam taką sytuację z tym w kładem.
Sprzedawca odpisał że wszystko oryginalne od jednego dystrybutora na Polskę .
AquaMolitor napisał(a):Purigen jest sprzedawany teraz właśnie w takiej formie i opakowanie się zgadza. Mleczna woda jest ciekawa. Jesteś pewny, że jakaś kraksa w akwarium nie zbiegła się z użyciem purigenu? Zbiegi okoliczności się zdarzają.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Też myślałem, że ubiłem biologię jak wkładałem purigen, ale to nie było to. Wyjąłem purigen i problem znikł.
Ja naprzykład żeby pozbyć się herbacianego koloru używałem tylko samej włukniny . Korzeni I tak musi oddać to co ma do oddania i raczej się tego w akwarium nie przyśpieszy. Takie jest moje zdanie.
akwaAmator napisał(a):Nie nie było żadnej katastrofy, włożony tylko purigen w celu pozbycia się zabarwienia od korzeni.... Z herbacianej wody zrobiła się zawiesina jak bym gipsu nasypał.
akwaAmator napisał(a):Nie nie było żadnej katastrofy, włożony tylko purigen w celu pozbycia się zabarwienia od korzeni.... Z herbacianej wody zrobiła się zawiesina jak bym gipsu nasypał.
Co byś nie zastosował to i tak korzeń (korzenie) muszą oddać to co mają do oddania i nie trwa to dzień,dwa czy tydzień. Zależy to wszystko od tego jak były korzenie spreparowane. A jeżeli są ze sklepu,giełdy i tym podobnych miejsc to będą dość długo oddawały garbnik do wody. Chyba że robi się to samemu i na spokojnie. Herbaciany kolor w niczym ci nie zaszkodzi obsada na tym nie ucierpi a wizualnie zniknie to i nawet tego nie zauważysz kiedy.👍
Ostatnio edytowano 31 mar 2023, 20:56 przez Piotrek190275, łącznie edytowano 1 raz
LeweLeweLof w Filtracja· Odpowiedzi: 154 · Wyświetlenia: 137743
Witam,
mam pytanie czy ktos z was uzywal/uzywa PURIGEN firmy SEACHEM w swoim filtrze. Czy rzeczywiście jest on tak skuteczny, jest lepszy niz wegiel aktywowany? Z opisu preparatu "Prawie nie wchłania...
Martino w Filtracja· Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 19277
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
afka81 w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3752
Witam, ostatnio zmieniłem filtr z Jbl e-1502 na aquela ultramax 2000, ze starego przełożyłem ceramikę i dołożyłem nowej, dodałem bakterie nitrifikacyjne na start nowego. Od 2 tygodni woda zaczęła śmie...
Martino w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3157
Cześć, borykałem się bardzo długo z wysokim potasem w swoim zbiorniku (60-75 K). Czytałem, pisałem i każdy wykluczał media w filtrze. Coś mnie tknęło o zrobiłem test mediów. I ku mojemu zdziwieniu pot...
hexagon_2005 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 12014
Witam, mam pytanie czy woda z domowego zmiękczacza np. Aquahome 20 nadaje się do stałej podmiany wody w akwarium?
Tj. Mam taki plan.
Buduje akwarium 1500 litów
Mam podprowadzona wodę pod akwarium i...
Statystyki
Ten temat przegląda 143 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 143 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej