Plaga okrzemek - jak pomóc roślinom - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Plaga okrzemek - jak pomóc roślinom

Liczba wyświetleń: 7014·Odpowiedzi: 5
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:

- W drugim tygodniu zmieniałem filtr na większy (tu bledem bylo kupienie najpierw zbyt małego)
- Jeszcze do trzeciego tygodnia sporo grzebałem w podłożu aktywnym
- Wystartowałem z zbyt małą masą roślin i z czasem dosadzałem
- CO2 też wjechało z opóźnieniem

Tak że jak widać cała masa błędów początkującego. Ale do rzeczy - dziś czwarty dzień stosuję blue exit i zaczynam widzieć rezultaty. Wysypany wczoraj świeży biały piasek nie ma nawet jednej plamki, tak samo wyczyszczone mechanicznie kamienie już nie porastają. Plaga zdaje się nie postępować dalej.

Pytanie teraz tylko pozostaje co zrobić z roślinkami. Praktycznie wszystkie są zaatakowane, z czego najgorzej dostały anubiasy i ludwigie, które praktycznie całe są oblepione tym dziadostwem. Próbowałem czyścić to mechanicznie ale nawet z anubiasów idzie ciężko, co dopiero z miękkich liści ludwigii repens i narrow leaf, nie mówiąc już o moich młodych rotalach rotundifoliach :(

Zbiornik to 125l. Filtr to oase biomaster thermo 250. Temp utrzymuję ok 24 stopnie i ciężko mi zejść niżej ze względu na ledowe oświetlenie ogrzewające wodę. Świecę 60W przez 8h dziennie, CO2 20-30mg/l 8h dziennie, GH 17 (RO w trakcie realizacji, będę mieszał 50/50 prawdopodobnie), KH 10, PH 7. Z ekipy sprzątającej mam 10 amanek i 2 molinezje czarne, od tygodnia bo dopiero wtedy domknął się cykl. Czekam jeszcze na otoski i military helmety bo nie były dostępne w mojej okolicy i musiałem zamowić z jednego z obwoźnych sklepow/hodowlii.

Proszę o porady co począć z roślinami, czy są w ogóle do odratowania. Boje się, że próba ich wymiany znowu zdestabilizuje mi srodowisko przez grzebanie w podłożu.

Pozdrawiam serdecznie,
MK
Załączniki
IMG_4217.jpg
IMG_4218.jpg
IMG_4219.jpg

dreando
Ranga: Początkujący

A wiesz ze okrzemki w świeżym zbiorniku to stan przejściowy?.
Zazwyczaj same znikają po ok 10 dniach jak nastąpi równowaga biologiczna w zbiorniku inaczej mówiąc jak bakterii na mnożyć się wystarczająco dużo.

Dla tego warto podawać bakterie na start zgodnienz zaleceniami .

Jeśli okrzemki nie znikają w ciagu 14dno to trzeba szukać przyczyny w oświetleniu tzn zbiornik niedoświetlony zła jakość światła., za krótki czas świecenia.

Ja lei okrzemki pojawiają się w starych zbiornikach to z regoly jest to winna złego oświetlenia.

Jak zbiornik pozwala to warto wpuścić otoski min 10szt które bardzo lubią okrzemki.

Helmety owszem też zrobią robotę ale są powolne i rozsiewają jaja wszędzie. Dużo lepiej wypada clithon corona.

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

Hej - słyszałem, że okrzemki są przejściowe. Zastanawiałem się tylko czy aby na pewno w takiej ilości jak u mnie. U aquascaperów na youtube nie ma takich scen :D Dziękuję za sugestię odnośnie helmeta.

dreando

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Gwarantuje ci ze są przejściowe.
Na tych pro aquaskejperow na yt to patrz z przymrużeniem oka i do mocnym .

Zobacz sobie na yt kanał wolfie Przemek wilk o tam pokazuje jak jeden zbiornik mu zaszedł okrzemkami i innym glonem i jaki efekt był po tygodniu..

Ale spokojnie to przejściowe

akwaAmator

Akwaria

Dzięki :)

dreando

Dkaczego pojawiają nam się okrzemki na starcie akwarium ?
Jest to ściśle związane z cyklem azotowym .Okrzemki lubią azot i fosfor a w świeżym akwarium mamy duże skoki zanim ten cykl się zamknie
Dlatego częściej podmieniać wodę aby pozbyć się nadmiaru azotanów i podawać bakterie
Jeżeli jest możliwość to zwiększyć ruch wody aby mniej się osadzały na roślinach
Stabilizacja i zamknięcie cyklu azotowego powinno wyeliminować te glony

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

prot

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4440
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1452735
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20251026_222515.jpg

Pomoc w identyfikacji

Gumloke w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2263
Cześć, Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3082
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
20241201_211540.jpg

Identyfikacja + jak się pozbyć

Piotr10393 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5696
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12005
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20240822_155338.jpg

Jak się tego pozbyć

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5855
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
IMG_20240812_180500.jpg

Pomoc w identyfikacji

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3761
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23522
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Jak wywołać zielony zakwit?

AquaMolitor w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3230
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit? Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 736 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 736 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.