Stosuje ktoś MgCl2.6H2O zamiast MgSO4.7H2O ? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stosuje ktoś MgCl2.6H2O zamiast MgSO4.7H2O ?

Liczba wyświetleń: 3251·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krzysiek032
Jako że w kranie bywa ich sporo siarczanów zastanawiam się nad kupnem MgCl2.6H2O zamiast
MgSO4.7H2O
Kto z was stosuje ten pierwszy?
Polecacie go, czy niekoniecznie?
Pozatym jak z tym chłonięciem wody z powietrza?
Moze lepiej kupic bezwodny?
A kupuje w Pochu.
Co radzicie?
Ostatnio edytowano 03 maja 2004, 22:46 przez krzysiek032, łącznie edytowano 1 raz

krzysiek032

krzysiek032

03 maja 2004, 22:42   (#2)  

Aha no i nawóz Planta Gainer domyślam się że też zawiera siarczany, ciekawe tylko jak dużo.
Wiem że oryginalny TMG zawierał ich dość sporo.

krzysiek032

Marcin Baranowski Białystok

04 maja 2004, 00:16   (#3)  

Chlorek magnezu zapewne również mocno chłonie wodę z powietrza skoro też jest sprzedawany jako związek silnie uwodniony. To co lepiej zastosować zależy IMHO od składu wody. Jeżeli poziom SO4 jest bardzo wysoki a chlorków umiarkowany to lepiej podawać MgCl2. Jednak z drugiej strony wysoki poziom SO4 raczej nie jest problemem, kilkadziesiąt ppm jest zupełnie do przyjęcia. Nie wiem czy można powiedzieć to samo w przypadku chlorków. Osobiście podaję magnez w postaci siarczanu a potas w postaci chlorku gdyż wiem, że w wodzie kranowej mam tylko ok. 10ppm chlorków.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
krzysiek032

04 maja 2004, 13:06   (#4)  

No wiem że zależy to od składu wody w kranie i po ostatnim odwiedzeniu strony wodociągów, stwierdziłem że lepiej będzie jak będę podawał związki w postaci siarczanów
W ostatnim miesiącu było ich 0 a chlorków 111ppm.
Jeśli chodzi o siarczany to wydawało mi się że w danych z innego miesiąca było ich dużo
( widocznie są spore skoki w stężeniu)
A co do uwodnienia to siarczan magnezu jest do sprzedania w postaci bezwodnej.
Moje pytanie brzmi, czy stosujecie postać bezwodną tego związku?
Podobno wydajność tych uwodnionych się zmienia z biegiem czasu, a co z tymi bezwodnymi?
Jeśli są lepsze te bezwodne to po co stosować uwodnione i utrudniać sobie życie?
Jutro chcę kupić wreszcie MgSO4 i nie wiem na jaki się zdecydować(uwodniony czy bezwodny)
Może coś doradzicie?

krzysiek032

04 maja 2004, 14:34   (#5)  

krzysiek032 napisał(a):A co do uwodnienia to siarczan magnezu jest do sprzedania w postaci bezwodnej.

Chodziło mi o to, że gdyby MgCl2 nie chłonął wody z powietrza to nie byłby sprzedawany w postaci silnie uwodnionej.

krzysiek032 napisał(a):Podobno wydajność tych uwodnionych się zmienia z biegiem czasu, a co z tymi bezwodnymi?Jeśli są lepsze te bezwodne to po co stosować uwodnione i utrudniać sobie życie?

Wadą postaci bezwodnej jest to, że bardzo silnie pochłania wilgoć z powietrza i znacznie szybciej się zbryla. Dodatkowym problemem jest to, że takie niekontrolowane uwodnienie zmienia proporcje pierwiastków. Z czasem mamy w pojemniku coraz mniej MgSO4 i coraz więcej wody. W przypadku MgSO4x7H2O woda stanowi aż 50% masy związku. W przypadku postaci mocno uwodnionej czynniki te mają znacznie mniejsze znaczenie. Za postacią bezwodną nie przemawiają również względy finansowe, liczyłem to kiedyś dla cen z pochu i wyszło mi, że bardziej opłaca się kupic postać uwodnioną.

Marcin Baranowski

krzysiek032

04 maja 2004, 19:04   (#6)  

Czyli ten bezwodny jeszcze gorszy.
Ale ten uwodniony tez podobno chłonie wilgoć, więc w nim też zmieniają się proporcje pierwiastków?
Chodzi mi o to czy można trzymać się zawsze stałej dawki mając pewność że stężenie w wodzie będzie takie jak przy pierszym użyciu?
Kieruję się przy dawkowaniu ( zresztą jak chyba większość akwarystów) wyliczeniami, więc gdyby stężenie magnezu w tych kryształkach zmieniło by się po jakimś czasie to miałbym go mniej i w akwarium i nawet bym o tym nie wiedział (brak testów)
A jak wygląda sprawa w przypadku innych związków?
Jak to z tym jest?

Ps. Marcin wysłałem ci na priva wiadomości, czyżby nie doszły (jeszcze nie odpowiedziałeś)

krzysiek032

05 maja 2004, 00:21   (#7)  

krzysiek032 napisał(a):Ale ten uwodniony tez podobno chłonie wilgoć, więc w nim też zmieniają się proporcje pierwiastków?

Jak wcześniej pisałem w tym przypadku proces ten jest bardzo mocno ograniczony. Mam ten sam pojemnik MgSO4x7H2O od ponad roku i prawie się nie zbrylił.

krzysiek032 napisał(a):A jak wygląda sprawa w przypadku innych związków?

Magnez jest chyba jedynym pierwiastkiem, który może sprawić takie kłopoty akwaryście.

Marcin Baranowski

krzysiek032

05 maja 2004, 10:09   (#8)  

Marcin Baranowski napisał(a):Jak wcześniej pisałem w tym przypadku proces ten jest bardzo mocno ograniczony. Mam ten sam pojemnik MgSO4x7H2O od ponad roku i prawie się nie zbrylił.

Zbrylenie to jeszcze byłby mniejszy kłopot (zawsze można rozdrobnić), gorzej jeśli trzeba by było zmieniać eksperymentalnie dawkę tego związku, bo jeśli dobrze zrozumiełem zmieniają się z czasem proporcje pierwiastków w tym związku a więc jego stężenie.
Stosujesz zawsze taką samą dawkę?
Jeśli tak to nie zauważyłeś po roślinach niedoborów MG ?

krzysiek032

05 maja 2004, 10:48   (#9)  

Zbrylanie się jest powodowane własnie pochłonięciem wilgoci. W przypadku MgSO4x7H2O jest ono niewielkie. Mam kontakt z wieloma odczynnikami chemicznymi, w przypadku związków silnie chłonących wilgoć z powietrza (np. NaOH czy KOH) przy niewłaściwym obchodzeniu się z nimi (np. pozostawienie otwartego pojemnika) powstaje jedna wielka bryła, którą bardzo ciężko jest rozbić. Uważam, że w przypadku uwodnionego MgSO4 proces ten jest na tyle mały iż nie zachodzi potrzeba zwiększania dawki.

Marcin Baranowski

krzysiek032

05 maja 2004, 16:31   (#10)  

Właśnie wróciłem z zakupów, kupiłem : statecznik elektroniczny do dwóch św.25W, KH2PO4 i MgSO4.7H2O.
W moim akwa zrobi sie teraz jaśniej tak więc w.w. związki się przydadzą.
Dzięki Marcinie za wszelkie wyjaśnienia i cierpliwość (gdyby nie ty ten post byłby pewnie bez odpowiedzi)

krzysiek032

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_1582.jpeg

Nawożenie Vimo solo , ktoś stosuje ?

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8682
Witam. Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2420
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6306
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Nawozy z Węgier - ktoś używał?

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6663
Podkusiłem się i wziąłem od znajomego Węgra nawozy macro i micro (razem z kilkoma roślinkami), na których utrzymuje swoje akwaria. Ma przepięknie zadbane rośliny, bardzo zdrowe. Generalnie tak mu rosn...

MicrobeLift BioCarbon - używał ktoś?

greir w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1990
Witam, Ma ktoś opinię na temat tego preparatu? Mam zbiornik w którym nie wchodzi w grę zamontowanie butli z CO2, a środkami na bazie aldehydu nawozić nie chcę ze względu na Vassilenerię, która zawsze ...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55119
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Co zamiast Ferki

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4904
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:( Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone. Akwarium HT na Amazonii.

Mieszanie micro z MgSO4

damianwarka w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2965
Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym przywitać wszystkich użytkowników :) Mam do Was pytanie, chciał bym pomieszać MgSO4 z nawozem micro i dawać je razem aby wykorzystać mniej pomp dozują...

Vimi solo K - ktoś używa?

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2141
Witam, Dlaczego przy kroplowaniu Vimi Solo K (Potas) woda nie robi się taka mglisto Biała? Jak chlapie Potas z AquaArtu to robi się mgiełka. Pozdrawiam, Grzegorz.

Water boost macro - miał ktoś do czynienia ?

kamil2963 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2162
Witam. Zacząłem nawozic nowo założone akwarium, ma około 2 tygodnie i jest na ziemii ogrodowej. Nie nawozil bym ale no3 ma wartość 1, nie wpływa to dobrze na jakość roślin. Czy wie ktoś może jaka dawk...

Statystyki

Ten temat przegląda 893 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 893 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.