|
|
Podłoże aktywne - w czym może mi pomóc
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Cześć Chciałbym zasięgnąć pomocy nt. podłoża aktywnego i jego ewentualnego zakupu. Do tej pory stosowałem w akwarium substrat DIY (pumeks, akadama, lawa, troche torfu) przykrytego żwirem kwarcowym. Stosuje nietypową wodę - deszczową. KH około 4-5 GH około 5-6 pH około 6 Przymierzam sie do restartu - zaatakowały mnie krasnorosty - chcę sie pozbyć korzeni, które mam w zbiorniku, obserwuje widoczne oznaki gnicia tych korzeni (red moor). Kusi mnie żeby spróbować wystartować na aktywnym. Generalnie jak ostatnio czytałem tematy związane z aktywnym to przewijał się głównie ich pozytywny wpływ na obniżanie pH i KH oraz pochłanianie PO4. Tyle że ja nie mam potrzeby ani obniżać pH ani obniżać KH. W akwarium mam dyski co trzeci dzień wrzucam im mrożonki mięsne co też powoduje obniżanie pH a sama woda deszczowa jest kwaśna. Ze względu na ryby ( pokarm i przemiana materii) mam dość wysokie poziomy NO3 - 20-30mg/l i PO4 2-3mg/l. Nie udało mi się na żwirku utrzmać takich roślin jak eleocharis parvula i pogostemon erectus- a zależałoby mi na trawniku. Lampa Chihiros A901 plus i Chihiros RGB (ale dodana w późniejszym etapie). I tu pojawia się moja wątpliwość czy jest sens robić ten restart w oparciu o podłoże aktywne? Czy ono mi coś pomoże (rośliny) czy wręcz zaszkodzi (parametry wody)?
"Just use your imagination." Filipe Oliveira
-
Bernhard Roth
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lusówko k. Poznania
- Wspieram stronę kontem Premium
Podłoże aktywne skutecznie dokarmia rośliny przez system korzeniowy a także reguluje dostępność poszczególnych pierwiastków . Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Przy podłożu aktywnym jest kilka ważnych kwestii o których musisz poczytać. Tylko pytanie czy podłoże aktywne i deszczówka ma sens? Jeżeli już się zdecydujesz na podłoże aktywne to według mnie woda powinna być z odwróconej osmozy z dodatkiem mineralizatora. Wtedy masz pewność, że nie dostarczasz niepotrzebnych pierwiastków jak to jest w przypadku deszczówki.
-
makaveli12382
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Brzeg
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
PO4 - blisko 0 NO3 - około 10 Ca - około 32-35 Mg - około 3-5 Fe - bliskie 0 K - bliskie 0
Takie parametry ma deszczówka, raczej nic tu nie przeszkadza w kontekście aktywnego
-
Bernhard Roth
●
Masz bardzo dobra wode. W przyszlosci bedziesz jedynie potrzebowal dawkowac potas, fosfor i mikroelementy.
-
Tata_Franka
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław PL, Ilfracombe UK
Aktualnie dawkuje potas, fosfor idzie z kup ryb i jest go aż za bogato.
Mikro dodaje z kranówki (proporcje deszcz/kran 9:1) czasami wleje Vimi all in one - ale też zaczynam od tego odchodzić.
-
Bernhard Roth
●
Tata_Franka napisał(a):Masz bardzo dobra wode. W przyszlosci bedziesz jedynie potrzebowal dawkowac potas, fosfor i mikroelementy.
Na tą chwile może i tak, pytanie czy deszczówka zawsze będzie miała takie parametry. No chyba że ma jej 1000L na zapas  Ale to według mnie też nie dobrze. Ja bym nie mieszał deszczówki z podłożem aktywnym ale może niech ktoś inny się wypowie jeszcze. Ogólnie jak Ci wszystko rośnie, zwierzęta są zdrowe to nie ma co kombinować na zapas  Edit: Sorki przeoczyłem o tych krasnorostach i gniciu roślin. Masz za dużo no3 i po4, lanie deszczówki według mnie nie jest dobrym pomysłem. Nawet bez podłoża aktywnego. A pokaż jeśli możesz jak wygląda baniak?
-
makaveli12382
●
Deszczowka zwykle jest bardzo miekka oraz uboga we wszelkie mikro i makroelementy. Wazna moze byc kwestia jakosci powietrza w miejscu, w ktorym sie mieszka.
-
Tata_Franka
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław PL, Ilfracombe UK
makaveli12382 napisał(a):Przy podłożu aktywnym jest kilka ważnych kwestii o których musisz poczytać. Tylko pytanie czy podłoże aktywne i deszczówka ma sens? Jeżeli już się zdecydujesz na podłoże aktywne to według mnie woda powinna być z odwróconej osmozy z dodatkiem mineralizatora. Wtedy masz pewność, że nie dostarczasz niepotrzebnych pierwiastków jak to jest w przypadku deszczówki.
O jakich kwestiach trzeba poczytać? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-

Ciechan
●
- Miasto: Cicehanów
Chociażby o podmianach w pierwszych tygodniach i nawożeniu w pierwszych miesiącach
-
makaveli12382
●
makaveli12382 napisał(a): A pokaż jeśli możesz jak wygląda baniak?
Wrzucę jak wrócę z pracy. Zabrakło wczoraj czasu
-
Bernhard Roth
●
Widok na zbiornik
- Załączniki
-

- 02.2023.jpg (87.99 KiB) Przeglądane 6127 razy
"Just use your imagination." Filipe Oliveira
-
Bernhard Roth
●
Całkiem fajnie to wygląda. Ile to litrów? Paletki tylko trzy? Widać jak się przybliży że krasnorostów trochę jest. Tą roślinę po prawej posadź trochę rzadziej to nie będzie tak kiepsko wyglądała u dołu. A jaką temperaturę trzymasz? Dla paletek to chyba trochę wyższą trzeba trzymać nie?
-
makaveli12382
●
Zbiornik 200l (tak wiem powinien być wiekszy) , trzy paletki, rotale walichii przycinam i wsadzam szczyty co jakiś czas, od dołu robi się brzydka i zagloniona, rośnie u mnie bardzo szybko teraz jest zapuszczona. Temperaturę obniżyłem mam 26 stopni aktualnie. Dwie paletki dobrały się w parę, składają ikre regularnie od wiosny do późnej jesieni. Z pozostałej obsady mam jeszcze parę kakadu, zbrojniki L201, kiryski i resztkę neona innesa
-
Bernhard Roth
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|
|