Dodanie podłoża do funkcjonującego baniaka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dodanie podłoża do funkcjonującego baniaka

Liczba wyświetleń: 3527·Odpowiedzi: 7
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MixEEr Myślenice
Siemka,

Jak dodać bezpiecznie podłoże aktywne do funkcjonującego zbiornika? Oraz jaką ilość na litry?
Podłoże było by w sumpie (w woreczkach), nie na dnie, nie sadzil bym w nim roślin, bo mam same epifity, oraz już zarośniętą aranżacje gdzie za podłoże robi żwir.

Wyczytałem że takie podłoże przez jakiś czas uwalnia do wody różne substancje, trwa ta ok 3 tyg. . . Nie chciał bym potruc ryb które już mam.

Wszytskie kalkulatora są na powierzchnię dna... Jednak ja nie będę traktował podłoża jako podłoże pod rośliny.

Celem jest obniżenie głównie GH - niestety, kamienie w aranżacji uwalniają Ca do wody, i jest ono na poziome 60/70 - robiąc podmiany co tydzień 50/50 RO/Kran schdze do ok 30/40 i po tygodniu jest już 60/70...

Wiem, mógłbym to zrobić robiąc podmiany tylko na RO + mineralizator, ale, akwarium ma 1500litrow, podmiany robię ponad 400l a miejsca na jeszcze większą beczkę już nie mam (mam jedną beczkę 200l na RO)

Decyzji nie podjąłem, zastanawiam się jak temat ugryźć.

Pozdrawiam!

Wysłane z SM-A528B przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

MixEEr
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Myślenice

O ile pamiętam to przy tak dużych litrażach forumowicze mają tutaj po dwa razem spięte RO o dużej wydajności wraz z pompą co pozwala na bardzo szybkie uzyskiwanie wody. Z tego co kojarzę odpad jest mniejszy przez co zwiększa się oszczędność. Pomyśl czy to nie lepsze rozwiązanie.
Dokładane podłoże szybko będzie tracić swoje właściwości jeśli jednak będziesz chciał je zastosować to proponuję dzielić je na małe części tak by dokładać przy każdej podmianie. Takie podejście pozwoli Ci ustabilizować warunki-wachania będą tylko w pewnym zakresie. Podłoże przed zastosowaniem najlepiej było by tydzień moczyć w RO zrobić w tym czasie także z dwie wymiany wody.
Ja wybrałbym system rozbudowy RO i jednoczesną mniejszą mineralizację przy podmianach.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

MixEEr Myślenice
gazownik napisał(a):O ile pamiętam to przy tak dużych litrażach forumowicze mają tutaj po dwa razem spięte RO o dużej wydajności wraz z pompą co pozwala na bardzo szybkie uzyskiwanie wody. Z tego co kojarzę odpad jest mniejszy przez co zwiększa się oszczędność. Pomyśl czy to nie lepsze rozwiązanie.
Dokładane podłoże szybko będzie tracić swoje właściwości jeśli jednak będziesz chciał je zastosować to proponuję dzielić je na małe części tak by dokładać przy każdej podmianie. Takie podejście pozwoli Ci ustabilizować warunki-wachania będą tylko w pewnym zakresie. Podłoże przed zastosowaniem najlepiej było by tydzień moczyć w RO zrobić w tym czasie także z dwie wymiany wody.
Ja wybrałbym system rozbudowy RO i jednoczesną mniejszą mineralizację przy podmianach.

Nie wiesz jakiej membrany użyć i jakiej pompy by to spiąć w całość?
100gpd deklarują 380l/dobę ale przy ciśnieniu 6bar.....

Pasowała by wydajność ok 500l/tydz.

MixEEr

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Membran nie pamiętam, coś mi świta, że dwie osoby tak rozbudowywały system.
Pomp do RO jest sporo, wpiszesz w google i wyskoczą.

Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Totik Kryspinów

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

MixEEr Myślenice
Totik napisał(a):https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/nawozenie-roslin/upgrade-filtra-ro-i-schemat-montazu-drugiej-membrany-81030.html
Już czaje, dzięki!

MixEEr

Ciechan Cicehanów
W sumie to i ja miałem taki plan aby pozbyć się piasku z akwarium, którego mam około 1/2 dna zbiornika i zastąpić go aktywnym.

Jest nowe oświetlenie więc temat wraca.

Jakie podłoże polecacie aby nie uwalniało za dużo do słupa, żeby nie narobić bałaganu w wodzie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciechan
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Cicehanów

MixEEr Myślenice
Ciechan napisał(a):W sumie to i ja miałem taki plan aby pozbyć się piasku z akwarium, którego mam około 1/2 dna zbiornika i zastąpić go aktywnym.

Jest nowe oświetlenie więc temat wraca.

Jakie podłoże polecacie aby nie uwalniało za dużo do słupa, żeby nie narobić bałaganu w wodzie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mi kumpel polecał tropica, i w to bym szedł jeżeli już. . . .

MixEEr

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3018
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6445
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
YouTube

[film] Wymiana części podłoża

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1162
Witam Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.
peat moss.png

Podłoża do akwarium LT - aktualności, nowości, ciekawostki..

Armek w Podłoże · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 11771
Temat zakładam w celu podzielenia się nowościami, ciekawostkami itp. informacjami na temat stosowanych podłoży w akwariach ogólnie nazywanych LT. Jeżeli ktoś znalazł coś ciekawego w tym temacie lub ch...

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3882
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3104
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1715
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6629
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Pomoc w wyborze podłoża

kajnia w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7844
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...

Zmiana/dodanie podłoże w istniejącym akwarium

Karolus w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7194
Witam Od ~miesiąca stałem się ponownie (po dłuuuugiej przerwie) posiadaczem akwarium (80x35x24, panoramiczne 102l), niestety jak to zwykle bywa najpierw się robi potem myśli :( Tzn, akwarium robiłem t...

Statystyki

Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.