Ołów i miedź mogą być problemem. Podobnie jak siarczany. Amon rozłoży Ci się ostatecznie na NH3 podbijając azot w akwarium. Pomijając ryzyko zatrucia zwierząt prawdopodobnie rozwalisz całą równowagę mikro i makro w akwarium. Ale może niech wypowie się ktoś lepszy z chemii.
Bimbrownia chodzi cały czas: 2 butelki dwulitrowe - wsad podmieniany co tydzień na zmianę wg zaleceń z kanału YT mokre łapska, mimo to pH cały czas około 7,1
KH 7, GH 9 Chciałbym mieć pH na poziomie 6,8 - 6,9. Myślę, że dla moich roślin to będzie lepsze. Poza tym od jakiegoś czasu red cherry przestały mi się mnożyć. Razborki klinowe niby mają ikrę, ale jakoś nie mogą się wytrzeć...
Te dwie dziesiąte stopnia to marginalna zmiana. Stawiam na kiepską podaż CO2 z tej bimbrowni. Albo butla, albo są od tego odpowiednie preparaty, o których wspominał już kolega.
Ile masz litrów w tym akwarium? Przypuszczam, że niewiele jeżeli jedziesz na bimbrowni. Raczej zakup preparatu do zakwaszania nie powinien Cię zrujnować.
Akwa około 110 l, oświetlenie 2x24W 865 + 1x 10000K Bimbrownia daje ładnie przez dyfuzor zrobiony ze strzykawki i kawałka drewna lipowego. Wytwarza się naprawdę super mgiełka.
roslinyakwariowe.pl w Technika CO2· Odpowiedzi: 182 · Wyświetlenia: 199585
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...
hyniks w Sprzątanie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11739
Cześć,
Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia.
Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
Victhe w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8262
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...
Zulu Gula w Oświetlenie· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 10925
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Zapraszam do obejrzenia, podoba się Wam taka dekoracja?
I oczywiście czekam na pierwsze projekty DIY.
Link: https://dooa.jp/en/products/2020/02/terra-plate/
Zapraszam do obejrzenia,
oczywiście metoda dla cierpliwych - 99% akwarystów mentalnie nie wytrzyma okresu oczekiwania między budową aranżacji a obsadzaniem zbiornika roślinami.
cichy33 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2305
Witam!
Jaką obraliście taktykę lub sposób wykonywania testów żeby dowiedzieć się ile danego i w jakim czasie pierwiastka zużywają rośliny, żeby dowiedzieć się ile i w jakim też czasie dozować? :D
Czyi...
Norkoc w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3287
Witam. Chcę kupić nowy filtr zewnętrzny do akwarium 215l. Obecnie mam wewnętrzny fluval u4 ale chce lepiej zadbać o higienę i wygląd zbiornika. W akwarium pojawiły się brunatnice na szybie i liściach....
Watkins w Glony· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2760
Szybki i prosty sposób na pozbycie się zielonego zakwitu ( biała woda), znalezione w sieci i przetestowane osobiście ( niestety też mnie dopadło ostatnio - lekko rozjechały mi się parametry wody), w c...
Czarny92 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3031
Czesc. Założyłem akwarium ok miesiąca temu. Woda miejska z kranu ( musiałem ja dostarczać autem126l). Teraz przy cotygodniowej podmiance wody uciążliwe jest przywozenie wody z domu rodzinnego. Na miej...
Statystyki
Ten temat przegląda 398 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 398 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej