Restart akwarium a krasnorosty - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart akwarium a krasnorosty

Liczba wyświetleń: 5612·Odpowiedzi: 6
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Totik Kryspinów

08 lut 2022, 21:22 Restart akwarium a krasnorosty  (#1)  

Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie udało mi się pozbyć. Krasnorosty mam głównie na tylnej szybie, oraz właśnie na żwirku, a także w niewielkiej ilości na niektórych roślinach przy dnie.
Zastanawiam się jak się pozbyć krasnorostów - czym wyczyścić akwarium żeby je usunąć z szyb? Nie bardzo uśmiecha mi się skrobanie, bo bardzo ciężko schodzą. Czy jest jakiś preparat, którym mógłbym je usunąć? Chodzi mi o wyczyszczenie akwarium jak będzie puste bez wody, żwiru itp. Może spryskać jakimś ACE, albo innym świństwem?
Czy zostawić obecne rośliny, czy lepiej na wszelki wypadek wywalić i kupić nowe? Trochę mi ich szkoda, bo większość jest bez glonów i są w bardzo dobrej kondycji. Tylko boję się tych krasnorostów, żeby znowu nie porosły.

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Można zastosować aldehyd glutarowy, na przykład carbo, albo kwasek cytrynowy.
Myślę ze można by tez zbiornik wyszorować solą kuchenną

mazmaciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Totik Kryspinów
stosowałem carbo, ale ono działa wolno, tzn jak polałem podczas podmiany szybę z krasnalami to faktycznie po kilku dniach zeszły. A mnie chodzi bardziej o szybkie umycie szyb. Najlepiej jakby glony rozpuścić, żeby nie trzeba było zbytnio szorować. Bo strasznie ciężko schodzą

Totik

j666 W-wa [NW]
Totik napisał(a):wyczyszczenie akwarium jak będzie puste bez wody
Coś zasadowego w rodzaju "Kreta" w żelu (wodorotlenek)? tylko nie jestem pewien jak się szyby zachowają :roll:.
Akwa po kimś czyściłem chlorkiem (Ace czy podobny), octem, środkiem do kibli, środkiem przeciw kamieniowi. Krasnorosty również alkoholu nie lubią (spirytus). Fugi leciałem szczoteczką soniczną, ale całe szyby to by długo zeszło.

j666

Miasto: W-wa [NW]

Nie wiem w czym masz problem z usunięciem krasnorostów z szyb. Zwykły czyścik do szyb z żyletką i schodzą bez problemu...
Jeżeli rośliny są w dobrej kondycji a glonów jest niewiele to ja zostawił bym je, to nie jest wcale tak, że jak będziesz miał nowe idealne rośliny bez glona to nie uświadczysz go już w akwarium...jeżeli kondycja roślin jest słaba to niestety trzeba się liczyć ,że będą obumierać w nowym akwarium a więc zarazem dostarczać pożywkę krasnorostom do rozwoju...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Totik Kryspinów
No właśnie problem polega na tym że mam całą tylną ścianę w krasnorostach i czyszczenie tego czyścikiem słabo idzie - próbowałem. Strasznie ciężko schodzą.
Wydaje mi się że rośliny już są w dobrej kondycji, rosną elegancko - co tydzień wywalam pół wiadra. Natomiast krasnorosty ze żwirku wyłażą mi na dolne części niektórych roślin. Mogę obciąć czubki i posadzić albo całkiem wywalić i kupić nowe.
W sumie to większość metod walki z krasnorostami skupia się na ich usuwaniu miejscowym, dlatego wolałbym zmniejszyć ryzyko, że zostaną po restarcie do minimum.

Totik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mazmaciek napisał(a):Można zastosować aldehyd glutarowy, na przykład carbo, albo kwasek cytrynowy.
Myślę ze można by tez zbiornik wyszorować solą kuchenną
spryskujesz carbo i zostawiasz na jakiś czas :D :D

Karol P
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4344
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
IMG-20250912-WA0001.jpg

Akwarium siostry :)

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5614
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
chatgpt-1756996925152.jpg

Oedogonium w półrocznym akwarium

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2637
Dzień dobry, witam. Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12835
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_0354.jpg

Za zielono w akwarium, nitki,pył

Sebaa w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5929
Witam szanowne grono, jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie. Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5517
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
17452467932174291905984935758408.jpg

Krasnorosty i zielenice

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6575
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium Akwa ma 200l Filtr tetra ex1000 plus W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1731
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1679
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23387
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Statystyki

Ten temat przegląda 378 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 378 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.