Restart akwarium a krasnorosty
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie udało mi się pozbyć. Krasnorosty mam głównie na tylnej szybie, oraz właśnie na żwirku, a także w niewielkiej ilości na niektórych roślinach przy dnie. Zastanawiam się jak się pozbyć krasnorostów - czym wyczyścić akwarium żeby je usunąć z szyb? Nie bardzo uśmiecha mi się skrobanie, bo bardzo ciężko schodzą. Czy jest jakiś preparat, którym mógłbym je usunąć? Chodzi mi o wyczyszczenie akwarium jak będzie puste bez wody, żwiru itp. Może spryskać jakimś ACE, albo innym świństwem? Czy zostawić obecne rośliny, czy lepiej na wszelki wypadek wywalić i kupić nowe? Trochę mi ich szkoda, bo większość jest bez glonów i są w bardzo dobrej kondycji. Tylko boję się tych krasnorostów, żeby znowu nie porosły.
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Można zastosować aldehyd glutarowy, na przykład carbo, albo kwasek cytrynowy. Myślę ze można by tez zbiornik wyszorować solą kuchenną
-

mazmaciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
stosowałem carbo, ale ono działa wolno, tzn jak polałem podczas podmiany szybę z krasnalami to faktycznie po kilku dniach zeszły. A mnie chodzi bardziej o szybkie umycie szyb. Najlepiej jakby glony rozpuścić, żeby nie trzeba było zbytnio szorować. Bo strasznie ciężko schodzą
-

Totik
●
Totik napisał(a):wyczyszczenie akwarium jak będzie puste bez wody
Coś zasadowego w rodzaju "Kreta" w żelu ( wodorotlenek)? tylko nie jestem pewien jak się szyby zachowają  . Akwa po kimś czyściłem chlorkiem ( Ace czy podobny), octem, środkiem do kibli, środkiem przeciw kamieniowi. Krasnorosty również alkoholu nie lubią ( spirytus). Fugi leciałem szczoteczką soniczną, ale całe szyby to by długo zeszło.
-
j666
●
- Miasto: W-wa [NW]
Nie wiem w czym masz problem z usunięciem krasnorostów z szyb. Zwykły czyścik do szyb z żyletką i schodzą bez problemu... Jeżeli rośliny są w dobrej kondycji a glonów jest niewiele to ja zostawił bym je, to nie jest wcale tak, że jak będziesz miał nowe idealne rośliny bez glona to nie uświadczysz go już w akwarium...jeżeli kondycja roślin jest słaba to niestety trzeba się liczyć ,że będą obumierać w nowym akwarium a więc zarazem dostarczać pożywkę krasnorostom do rozwoju...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
No właśnie problem polega na tym że mam całą tylną ścianę w krasnorostach i czyszczenie tego czyścikiem słabo idzie - próbowałem. Strasznie ciężko schodzą. Wydaje mi się że rośliny już są w dobrej kondycji, rosną elegancko - co tydzień wywalam pół wiadra. Natomiast krasnorosty ze żwirku wyłażą mi na dolne części niektórych roślin. Mogę obciąć czubki i posadzić albo całkiem wywalić i kupić nowe. W sumie to większość metod walki z krasnorostami skupia się na ich usuwaniu miejscowym, dlatego wolałbym zmniejszyć ryzyko, że zostaną po restarcie do minimum.
-

Totik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mazmaciek napisał(a):Można zastosować aldehyd glutarowy, na przykład carbo, albo kwasek cytrynowy. Myślę ze można by tez zbiornik wyszorować solą kuchenną
spryskujesz carbo i zostawiasz na jakiś czas 
-

Karol P
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|