|
|
Jaki zbiornik do lampy 100 cm?
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Trafia w moje ręce lampa długości katalogowo 102 cm o bardzo dużej mocy LED ( 114 wat, ale regulowane co 3-4% mocy) i dużym PAR, co powoduje objawy akwariozy  . Obecnie mam mniejsze akwarium odkryte 80*35*50h@10mm ( bałem się rozrabiających dzieci , i to było najcięższe jakie da się unieść jednoosobowo bez szwagra  ) ale wiadomo myśli błądzą wokół większego zbiornika ( uwielbiam labirynty), w moim przypadku głównie z uwagi na terytoria ryb ( chciałbym trzecią parkę labiryntów  ). Z uwagi na ograniczenia mieszkaniowe akwa raczej wąskie do sciany, natomiast wysokość limitowana jedynie konstrukcyjnie ( nie chciałbym wzmocnień) i użytkowo ( długość ręki przy dostępie od frontu, bez narzędzi). Czy 120*40*50-60h to byłby dobry pomysł ( odkryte)? A może natychmiast człowiek zapadłby na nawrót symptomów choroby i chciał 150*40*...  ? Akwa bardziej rybne niż roślinne - uwielbiam obserwować zachowania ryb, ale zbiorniki bez roślin w rodzaju Malawi są dla mnie nie do przyjęcia, powinno być zielono  . Tak swoją drogą jesli chodzi o labirynty, to moje bojowniki żyją w gęstwinie roślin przy dnie - chyba myślą że są kiryskami z którymi się wychowały  . Inna ich rodzina w poprzednim akwarium wisiała pod powierzchnią, co akwa to obyczaj  .
-
j666
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: W-wa [NW]
Lampa 102 sugerowałaby akwarium 120, ale w sumie dlaczego nie 150?! Jeśli jest przestrzeń to może być i 150, a boki nie będą aż tak niedoświetlone, jakby mogło się wydawać. 
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
FoCuS_PL napisał(a):Lampa 102 sugerowałaby akwarium 120, ale w sumie dlaczego nie 150?
Mierzę mieszkanie, i mierzę, i ...  . Obecne 80x35 cm stoi w przejściu i prawie przeszkadza, gdyby je wydłużyć to na 100x30 cm ( ewentualnie 100x35, lecz zwęziłoby przejście) lub na 120x30 cm ( 120x35 za bardzo by przeszkadzało narożnikiem w przejściu, ryzyko że w końcu ktoś stłucze), wysokość nie jest ograniczeniem 50-55h ( nad akwa wisiałby TV) wyższe to już raczej trudno obsługiwać i grubsze szyby. 150 cm ( a właściwie 160 cm, bo taki jamnik za mną już chodził, ale naprawdę jamnikowaty rzędu 25x35h  ) wymagałoby przeniesienia akwa w inne miejsce, naprzeciwko okna z widokiem, i to trochę bez sensu, bo siedziałoby się tyłem albo do widoku za oknem albo do akwa ( i patrząc na ścianę z regałami) - lub wstawienia w okno ( pn.) i wówczas przez większość roku kłopot z nadmiarem światła, a w lecie z nagrzewaniem. Litraże w/w dość podobne, ale dla ryb najważniejszym wymiarem wydaje się długość ( nie zauważyłem żadnej ryby, która pływałaby regularnie w poprzek akwa - większość wzdłuż i w tył zwrot), a dla nas długość i cała powierzchnia frontowej szyby z jej proporcjami.
-
j666
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Taaa, to jest problem mieszkań w blokach. Niezależnie starszych, czy nowszych. A może niczym Pan Amano? Zbudować dom specjalnie pod akwarium? I do tego małą elektrownię, żeby to zasiliła 
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
FoCuS_PL napisał(a):problem mieszkań w blokach
Mierzyłem lampę z nóżkami, rozsunięte staną na zbiorniku maksymalnie 112 cm, przy dłuższym trzeba kombinować. Wyszłoby akwa 110*30*55h ( 180 l.), trochę dziwne proporcje  . Ewentualnie nad akwa można dać półkę - przykładowo Ikea Lack czy dowolną inną pasującą do wnętrza - i do półki podwiesić lampę na linkach  . Miałem kiedyś lampę na dwóch linkach zwisających na ok. 90 cm i tańczyła w pięciu osiach, trudno ją było ustawić równo nad zbiornikiem.
-
j666
●
Powiązane tematy
Witam serdecznie. Chcę kupić używany zbiornik o wymiarach 120x50x55cm, niestety moja szafka ma szerokość 48,5 cm. Nie wiem czy akwarium może ewentualnie wystawać te 1,5 cm poza szafkę bez podpórki. Sz...
Cześć wszystkim,
38 dni temu założyłem akwarium w stylu nature - powrót do akwarystyki roślinnej po 15 latach, marzenie o zbiorniku na produktach ADA.
Dzisiaj najwidoczniej źle założyłem osłony oświ...
Witam.
Chciałbym się zapytać jako nowicjusz w hobby jaki faktyczny ciężar może utrzymać szafka pod akwarium o wymiarach 60x30x80h przy założeniu, że stoi bez nóżek całą długością na podłodze. Szafka...
Mój nowy projekt to zbiornik otwarty, dzięki któremu chce poprawić warunki wilgotnościowe w domu (mam bardzo suche powietrze). Akwarium posiada wzmocnienia wzdłużne i trzy poprzeczne, co bardzo obniża...
Witam, zakładam zbiornik jak w temacie a , że dopiero rozpoczynam przygodę z akwarystyka prosiłbym o parę porad. Wybrałem podłoże żwirek kwarcowy, pod do chce dać kulki gliniano-torfowe. Roślinki będą...
Zna może ktoś jakieś sprawdzone źródło eleocharisa? Żeby się dobrze sadziło i dobrze rosło :)
Trochę się gubię w odmianach - jest parvula, pussila, aciccuralis, mini itp.
Planuje restart i znaczną ilo...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Cześć
Chcę kupić nowy zestaw i wybrałem:
Juwel Rio 180
Juwel Rio 240
Opti set 200
Proszę o poradę czy warto i które.
Witam wszystkich.
Planuje dla syna założyć kosteczkę z krewetkami i roślinami i mam parę pytań odnoście sprzętu i roślin.
Planuje kupić;
Prostokątne Aquael 30 l 29 cm x 29 cm x 35
Szyba z wycięciem Aq...
Witam wszystkich, pare dni temu założyłem zbiornik 112l, akwarium roslinne i teraz moje pytania :D chcialbym zacząć zabawe z co2, Mógłby mi ktos doradzic od czego zaczac, jaki sprzet kupic,jakie param...
|
|