Alternatywa dla białego piasku - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Alternatywa dla białego piasku

Liczba wyświetleń: 4636·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Od ponad pół roku mam przód akwarium i boki podsypane białym piaskiem, nie ma tu roślin, tylko walory wizualne, powiem szczerze, że trochę juz mam dosyć jak wieczorem wszystko odmulam a rano i tak syf.

Szukam czegoś ładnego, w miarę jasnego, na czym nie będzie tak widać rybich kup i innych farfocli.
Pamiętam że w te wakacje byłem w oceanarium w Miedzyzdrojach, maja tam gigantyczne zbiorniki z mnóstwem ryb, podłoże takie szare sam nie wiem co to było, ale nic na nim brudu nie było widać, kojarzy może ktoś kto tam był co to było??

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miałem colorado sand, niejednolitego koloru piasek i nie brudził się jakoś strasznie. Nawet jak coś to nie było tego widać mocno. Co 2 tygodnie przy podmianie trochę ściągałem i dosypywałem nowego.
No ale cena niezbyt atrakcyjna.

Binio
Ranga: Stały bywalec

Piotr Baszucki Nowa Ruda
A nie ładniej lekko żółty?
Na zdjęciach i tak wygląda jak biały.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zakupiłem desert sand zobaczymy jak to będzie wyglądało

marlowe

Załóż falowniki od morskiego skierowane na piasek. Ruch wody musi być taki aby nie przesuwało piasku i masz z głowy..śmieci zawsze zniesie prąd, przerabiałem sprawdza się.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik

kubos Rokiciny
Ze swojej strony mogę polecić Kreisel 099, wygląda przyzwoicie, nie trzeba aż tak często czyścić a i cenowo nie zabija

kubos
Ranga: Początkujący

Miasto: Rokiciny

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloza-przeglad.jpg

Wielka batalia podłoży aktywnych dla roślin

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 10116
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...
YouTube

Nowe akwa LT dla Laika

pan elwisik45 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1954
Czesc wszystkim, zakupilem komplet juwel rio 125 i chce tam stworzyc cos ala iwagumi przy uzyciu trawnika monte carlo i do tego jakies najmniej wymagajace rosliny z racji ze nie mam pojecia o akwaryst...
YouTube

Ile kg piasku do 125l akwarium?

Amarok w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2928
Witam! Posiadam akwarium Juwel Rio 125L https://juwel.pl/produkty/akwaria/rio-125-led-bialy, chciałbym stworzyć podobne akwarium jak na filmie nie wiem jednak ile piasku zostało tam dobrane? Piasek...
YouTube

Eksperyment - najlepsze podłoże dla roślin akwariowych

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2026

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4362
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Podłoże do kostki 30l dla bojownika

Finka w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3656
Czy ktoś z was używa podłoża Rotala Maflora Light Powder albo Controsoil Powder? Widzę, że kilka osób o nich wspomniało o nich na forum, ale jednoznacznej opinii nie będącej recenzją producenta nie zn...

Podłoże dla mało wymagających roślin

jarek859 w Podłoże · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 10429
Witam Proszę o poradę w temacie podłoża do zbiornika z mało wymagającymi roślinami tj. anubiasy microsoria, oświetleni 20 lm/l. Żwir rzeczny, odpada ze względu na krzemiany. Podłoże aktywne np: SEAC...

Tropica Plant Growth Substrate - granulacja piasku

cyberain w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4185
Cześć, będę restartował zbiornik i jako podłoże chcę zastosować substrat Tropic Plant Growth, ale zastanawiam się jaką granulacje piasku wybrać. 1-2mm czy 2-3mm? Mam w akwarium kiryski i nie chcę im u...

Seachem Flourite Black - co pod spód ew. jakaś alternatywa

biju w Podłoże · Odpowiedzi: 52 · Wyświetlenia: 20330
Witam To moja pierwsza przygoda z roślinniakiem. do tej pory funkcjonowały u mnie biotopy Tanganika. Akwa spore bo bo powierzchnia dna to 200x40 cm Szukam podłoża które będzie najmniej problematyczne...

Co zrobić aby rośliny się rozwijały na piasku ?

kacper1412 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2859
Mam problem ponieważ rośliny które kupiłem nie rosną. Odpadają im listki jeden po drugim. Chcę dokupić takie rośliny z tej oferty: https://allegro.pl/oferta/1-zestaw-latwych-roslin-do-akwarium-gratis-...

Statystyki

Ten temat przegląda 289 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 289 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.