Belka LED DIY - Doklejanie radiatora do profilu LED
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam Czy jest sens doklejania radiatora do profilu led? Czy takie rozwiązanie podniesie znacząco wymianę ciepła biorąc pod uwagę scenariusz bez montowania wentylatorów? Jeśli tak to zwykły klej termoprzewodzący wystarczy czy trzeba podejść do tego inaczej? Chodzi o połączenie tego profilu (Link) z tym radiatorem (Link) lub tym (Link). Pytanie jeszcze czy radiator musiałby być na cała długość profilu czy wystarczy tam gdzie na profilu są doklejone ledy?
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mogę się wypowiedzieć na przykładzie belki na taśmach 8520 i 5630. Te drugie niesamowicie grzeją i musiałem zakupić radiatory, bo sam profil nie dawał rady. Profil 10 cm x 60 cm, na nim 4 radiatory 6x6x1 cm, klejone na klej termoprzewodzący i teraz belka jest chłodna. Może to naprowadzi Cię na jakieś rozwiązanie. Pozdrawiam
-
kubos
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rokiciny
Żebrowanie podniesie skuteczność wymiany cieplnej i odpowidając wprost na zadane pytanie : tak jest sens ale: - chyba lampka nie zyska na estetyce - koszt znacząco zostanie podniesiony
Lepszym rozwiazaniem jest ograniczenie nagrzewania diod . Tyleż dziwnym jak i powszechnym jest pogląd że diody 1W należy zasilać prądem 350mA a 3W 700mA. Przecież to są prądy maksymalne rekomendowane przez producenta przy temperaturze 25stC (lub 35stC w zalezności od producenta) Wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza sie sprawność , moc maks a także trwałość . Tak więc zamiast radiatorów dodatkowych proponuję obnizenie prądu zasilającego diody do ok 500mA (lub mniej). Wówczas możesz założyć 5,5W/dm2 radiatora
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Diody będą 1W i zamierzam je ściemniać. Tylko chce mieć jakiś plan awaryjny bo rozpatruje dużo diod na małej belce, nawet 30 lub więcej na belkę 40 x 16 cm.
Estetyka wiem że wylatuje przez okno.Chyba że mógłbym pofarbować radiator, tylko czym by nie pogorszyć przewodzenia ciepła?
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
Paradoksalnie,jeżeli pomalujesz czarnym,matowym spreyem to zwiększysz sprawność radiatora.
Powłoka powinna być jednak mozliwie cienka. Aluminium jednak to niewdzięczny materiał do malowania zwykłymi farbami ale da sie zwłaszcza że na to tylko sie patrzy a nie dotyka.
Idealnie powinien być czerniony galwanicznie ale w warunkach domowych ...
edit: bez dodatkowego radiatora na tym profilu możesz zamontować max. 40szt 1W diod zasilonych 0,75W na diodę czyli 250-270mA w zalezności od typu diody
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Tu moje rozwiązanie chłodzenia radiatory z profilu 10x10 i 3xwentylator 12x12 belka120cm Sent from my LG-M200 using Akwarium mobile app
-
andrzejkowac
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamiast kombinować zbuduj belkę na radiatorze od Piekarza i po problemie 
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
|
|