|
|
Kiedy dolewacie "uzdatniacze" do wody
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp. - czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zostawić np na 1 dzień do odstania - czy wlewać do odstanej już wody 1 dzień tuż przed podmianą Jak Wy robicie?
-
trabant
●
- Ranga: Początkujący
Wcale. Wystarczy, że woda będzie odstana 1 dzień.
-
Binio
●
- Ranga: Stały bywalec
A masz chlor w kranie? Sprawdzałeś testem?
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Woda wodociągowa nadal jest chlorowana. Tu na przykład dane z krakowskich wodociągów: Chlor wolny w sieci wodociągowej mg/dm3 0,11 0,11 0,11 0,11 0,3 niewymagalne niewymagalne
Czy są to małe czy duże wartości tego nie wiem, tematu nie zgłębiam bo jadę na RO. Chlor jest używany w większej ilości jak zwiększają się zanieczyszczenia wody np. po opadach, lub jest niski stan wód.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
średnia zawartość chloru w miesiącu czerwiec wg badań wodociągów to 0,07 mg/L Cl2, więc jest chlor w kranówce
-
trabant
●
- Ranga: Początkujący
trabant napisał(a):Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp. - czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zostawić np na 1 dzień do odstania - czy wlewać do odstanej już wody 1 dzień tuż przed podmianą Jak Wy robicie?
Jeśli muszę zastosować kranówkę, nalewam "niebieskie" do baniaka 5 lub 10 litrów, dolewam wodę i... zgodnie z instrukcją jest ona gotowa do wlania do akwarium... Niebieskie działa natychmiast.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
trabant napisał(a):Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp. - czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zostawić np na 1 dzień do odstania - czy wlewać do odstanej już wody 1 dzień tuż przed podmianą Jak Wy robicie?
Ja daje na usunięcie chloru czekam 24h jak wleje dolewam jakieś bakterie itp
-

pewien_akwarysta
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Ciekawy zestaw do podmiany wody w akwarium: ?si=WtkflMN7GHTq5o2A
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Chciałbym przygotować film prezentujący najbardziej optymalny system do podmiany wody (pompa, przyłącza, zawory, końcówki itp.).
Mam opracowany swój własny ale jestem ciekaw Waszych rozwiązań, może ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-kruger-podmiana-f6df7716f31526d0b1de7bbe75f4514f.jpg
Na rynku pojawiły się nowe systemy do wygodnej podmiany w konkurencyjnej cenie do popu...
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:
Cześć
Mam nie wiem jak rozwiązać problem z ilością podmienianej wody. Chciałbym podmieniać 1/3 wody tygodniowo. Problem w tym że akwarium ma 49l a sam filtr zewnętrzny 18l pojemności (unimax 500).
Jak...
Hej,
Na jednym z filmików GreenAqua powiedzieli, żeby nigdy nie wyłączać filtra. Ja zawsze wyłączałem. A Wy jak robicie? Jest coś złego w tym, że podczas wymiany wyłącza się filtr?
A jak robicie z gr...
Witam. Mam pytanie, czy podczas podmiany wody jeśli chce zbić twardość i leje samą wodę RO bez mineralizatora to czy nie wyjalawiam za bardzo wody, jeśli np. mam w akwarium GH-11, KH-9 i podmieniam 50...
Witam,
Szukam sposobu na przelanie wody z beczki 30L do akwarium.Akwarium jest w takim położeniu że nawet jak stawiam beczkę na niewielkiej drabinie to wciąż nie bardzo działa zasysanie wody przez wąż...
|
|