Choroba? Oodinoza? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Choroba? Oodinoza?

Liczba wyświetleń: 2633·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

20 gru 2020, 16:21 Choroba? Oodinoza?  (#1)  

Zastanawiam się czy jestem przewrażliwiony tak więc zakładam temat aby się upewnić.

16.12.2020
Wpuszczenie 9szt. gupika do zbiornika (6 samic + 3 samców)
17.12.2020
2 samce brak zainteresowania
1 samiec lata za 3 szt. samic z czego 1 która jest najbardziej adorowana 1 raz się otarła o roślinę.
1 samica jakaś pobudzona i zaczepia samiczki a najbardziej tą adorowaną
18.12.2020
Pobudzona samiczka zaczyna się ocierać o roślinę tą samą co adorowany gupik.
Rybki zaczynają częściej przebywać przy powierzchni
19.12.2020
1 samiec + 4 samiczki ocierają się o tą samą roślinę
Więcej rybek przebywa co jakiś czas przy powierzchni
Zainteresowanie 2 samców trochę ruszyło ale są bardzo delikatni i bardziej bawią się sami niż męczyć samiczki...
20.20.2020
2 samce i 6 samiczek ocierają się o tą sama roślinę...
brak apetytu - słaba dieta bo znów dałem płatki

Przebieg czynności:
Dnia 19.12.2020 - podniesiono temperaturę z 28 na 30
Wymiana 50% wody w zbiorniku

Sprzęt:
Pat Mini ustawiony na max dający strumień - widzę że gupiki lubią
Akwarium ma 72l
Obsada to same gupiki
Roślina która jest ocierana to Hygrophila Polysperma Sunset ( u mnie ma delikatny fiolet)
Parametry NO3 0-10, NO2 0, GH 14, KH 10, ph 8, Cl2 0

Ocieranie jest szybkie i wygląda jakby miało na celu podrapanie miejsca z którego wystaję płetwa brzuszna.
W sumie większość samic ma żółta plamę i zastanawiam się czy to plama charakterystyczna czy to Oodinoza. Tylko że to nie ma plamek na całym ciele tylko przy płetwie brzusznej.
Bardziej to by pasowało do gupika pomarańczowego? (zdjęcie nr 2)

Zdjęcie nr. 1 - słaba jakość wiem
https://ibb.co/sHX6hMT

Zdjęcie nr. 2
https://ibb.co/MS4KrQR

Co wy o tym sądzicie?

xmarionetka
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5719
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2351
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2061
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
YouTube

Choroba razbor galaxy

Blamad w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8640
Witam, potrzebuję pilnej pomocy z choróbskiem które atakuje mi razbory galaxy. Około dwóch miesięcy temu do obsady akwarium dokupiłem w przypadkowym zoologu dwie razborki, tak by wzmocnić swoje stadko...
chora ryba.png

Co to może być za choroba

fkluma w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2488
Witam wszystkich kolegów i koleżanki Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby ,chodzi o glonojada który dostał wyłupiaste oczy jak na zdjęciu .Proszę napiszcie czy można mu pomóc .
Inked334883477_152241211102229_5479633979551454688_nsav2.jpg

choroba czy zwykłe otarcie ?

wactcher89 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1253
Cześć wszystkim to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać. Akwarystyką zajmujsię się już kilkanaście lat ale nie mam dużego doświadczenia w rozpoznawaniu chorób bo w zasadzie si...
IMG_9837.JPG

Jaka choroba ryb?

Juta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7888
Witam, mam akwarium od 2 tygodni, mam w nim od tygodnia kilka neonków, kosiarkę, i pare innych które już nie pamietam jak się nazywają, zauważyłam od wczoraj ze neonki maja białe kropki co to może ozn...
Image1635243475.117942.jpg

Co to za choroba

Wojciech w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4440
Dziś zaywazyłem ze jedna z moich razbor galaxy dziwnie się zachowuje pływa po całym akwa jakby była odurzona z dała od stada po zaobserwowaniu zauważyłem ze grzbiet jej zblakł i taki jakby czerwony sz...

Danio niebiańskie choroba

gosias287 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3399
Cześć Końcem grudnia założyłam akwarium- 189 l. W zaufanym zoologu kupiłam 35 szt Danio niebiańskie i 7 przylg siatkowatych. Po kilku dniach od wpuszczenia dwie rybki zrobiły się blade- ale to praktyc...

Choroba ślimaków

Kasiulka91 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3763
Hej, mam problem ze ślimakami. Pierwsze objawy to rozpadające się wieczko . Napewno nie uraz mechaniczny . Później robi się dziura w stopie ślimaka , która z czasem obumiera i ślimak umiera. Już 3 śli...

Statystyki

Ten temat przegląda 151 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 151 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.