|
|
Budowa belki LED 74 diody 1W
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Mam takie pytanie czy ktoś z forum posiada sterownik aqma led control chodzi mi mianowicie czy istnieje możliwość podpięcia do niego wyświetlacza LCD (posiadam 20x4 i 16x2).Sterownik posiadam tylko, że przy podłączeniu do niego lcd to owszem się świeci ale nic nie wyświetla.Do programu sterownika nieda się zajrzeć bo jest niedostępny(załączam zdjęcie z podłączenia lcd 16x2).Wchodząc na strone sprzedającego w prawdzie znalazłem jakiś program do obsługi arduino nano,bluetooth i lcd ale jak to wszystko ogarnąć to niewiem do końca.Być może coś zle podłączam ,a może jest jakiś inny sposób.
-
ARKO-7106
●
- Ranga: Początkujący
Odpowiedzi na Twoje pytanie najlepiej szukać u źródła. Pan Marcin na pewno chętnie odpowie na Twoje pytanie
-
Dark
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mam sterownik DIY na ostatnim dostępnym publicznie sofcie Aqma - podłączyłem do niego wyświetlacz oraz dwa termometry : w belce i w sterowniku (jest razem z zasilaczem).
Nowe wersje nie mają publicznego softu więc polecam kontakt z twórcą. A jeżeli dodatkowo nigdy nie programowałeś Arduino to już tym bardziej - lepiej dogadać się z twórcą bo szkoda na to życia jeżeli jesteś kompletnym laikiem.
Nie zniechęcam oczywiście ale bez podstaw będzie bardzo ciężko zwłaszcza że dodatkowo bez lutowania się nie obejdzie.
-
bjoan
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trochę spózniona odpowiedz ale dzięki.Z lutowaniem może i problemu by nie było gorzej natomiast z programowaniem.Lecz będę próbować nie zniechęcając się.Myślałem, że biorąc sterownik w najbogatszej wersji sprzętowej wszystko już tam będzie no ,ale jeszcze raz dzieki.
-
ARKO-7106
●
- Ranga: Początkujący
Żeby zadziałał ekran LCD podpięty po Arduino potrzeba trzech rzeczy poza fizycznym podpięciem ekranu: - załączone biblioteki do obsługi LCD w kodzie, - zaszyty w kodzie adres Twojego ekranu (każdy ekran ma inny) - procedury w kodzie programu wysyłające dane na ekran.
Jeżeli nie masz dostępu do kodu, który możesz odpowiednio zmodyfikować i wgrać ponownie to nic nie zrobisz bez wsparcia twórcy.
Dodam tylko, że ostatnia wersja publiczna softu już wypełnia prawie całą pamięć Nano. Żeby dołożyć biblioteki i obsługę LCD trzeba trochę się nagimnastykować.
Tak na marginesie u mnie na LCD widać godzinę, wypełnienie procentowe kanałów i temperatury belki i sterownika - a i tak sterownik siedzi zamknięty w szafie i wcale na niego nie patrzę. Czasem latem zerkam z ciekawości ile stopni ma belka. Także IMO ten ekran to bajer. Ale wedle gustu oczywiście.
-
bjoan
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie:
Taśma led Grow.PNG
Zastanawiam się czy jed...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
|
|