Co to za dziadostwo? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co to za dziadostwo?

Liczba wyświetleń: 3848·Odpowiedzi: 4
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

06 paź 2020, 18:55 Co to za dziadostwo?  (#1)  

Cześć,

Co to za rodzaj glona/glonów? Okrzemki? Brunatnice?
Ok. 18 lumenów na litr brutto akwarium, pewnie około 20 lumenów na litr netto. Świecone przez pierwszy tydzień 7-8h, teraz ok. 10h. Nie ma Co2, nie ma nawożenia - akwarium założone jako low tech na ziemi ogrodowej 10 dni temu. Wszystko nowe - filtr, dekoracje, podłoże. itp. Filtracja tylko mechaniczna.

W pierwszym tygodniu atak pierwotniaków, nalot (glony) pojawił się praktycznie od razu po starcie. Wczoraj podmiana części wody z uwagi na mocno bawiący korzeń.

Zarówno po założeniu jak i po podmianie duży film białkowy na powierzchni, zdejmowany mechanicznie.
Szyby jakby "przykurzone" od wewnątrz. Rośliny marnieją w oczach, robią się przezroczyste i zaczynają gnić/obumierać. Woda kranówka, średnio-twarda o Ph do 7,5. Dane z wodociągów. Na start bezpośrednio kranówka, podmiana ok. 20-25% odstana.
W akwarium tylko 4 sztuki ślimaków military helmet - od 3 dni zakupionych do walki z glonami. Przywleczone też jakieś ślimaki na roślinach. Gatunku nie znam.

Testy wody i skimmer dopiero w drodze :(

Jak z tym dziadostwem walczyć?

Fasimba
Ranga: Początkujący

06 paź 2020, 20:10 Re: Co to za dziadostwo?  (#2)  

Cześć
Nigdy nie miałem akwarium na ziemi ogrodowej. Ale przyczyn może być wiele:
Za długie świecenie 10 godzin po 10 dniach to chyba za dużo ludzie zaczynają od 6-7 i potem stopniowo zwiekszają, ale nie tak że po 10 dniach jest już 10.
Z tego co mi się wydaje jeżeli jest za małą warstwa żwiru piasku czy co tam przykrywa ziemię to może dużo pierwiastków dostawać się do wody a to + światło może powodować w początkowym stadium glony, zwłaszcza gdy jest mało roślin
W pierwszych tygodniach zaleca się częste i duże podmiany wody sam zwykle robie w pierwszym tygodniu 3 po 50 % potem w 2 kolejne przynajmniej 2
takie przykładowe podmianki masz np. tu co prawda jest to do substratów tropiki i po angielsku, ale może ci się przyda
https://tropica.com/en/guide/get-the-ri ... -days-app/
poczytaj sobie tu o glonach
https://roslinyakwariowe.pl/artykul ... arium.html
Dodawałeś jakieś bakterie na start żeby ruszył cykl ?
mam nadzieję że coś pomogłem

psujenator
Ranga: Zainteresowany tematem

06 paź 2020, 21:33 Re: Co to za dziadostwo?  (#3)  

Co do podmian wody to jeśli nie zrozumiałem wszystkiego na opak przy low techu ich się w takiej ilości nie robi.
Bardzo ciekawy artykuł o glonach jednak mój brak doświadczenia nie pozwala mi z całą pewnością stwierdzić jaki to rodzaj. Na oko wydaje mi się, że to brunatnice i dlatego zwiększyłem czas oświetlania. Tak zresztą też radzą w tym artykule. Glony dość łatwo schodzą z liści po potarciu palcami. Można powiedzieć, że zmieniają się w pył po potarciu. Bakterii nie dodawałem.

Fasimba

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 paź 2020, 13:24 Re: Co to za dziadostwo?  (#4)  

Zdjęcia z dziś, brunatnice??? Może ktoś potwierdzić bądź zaprzeczyć i napisać co to jest dokładnie i jak z tym walczyć? Niestety zamówione testy nie dotarły i będą najwcześniej w poniedziałek :( Czy zakup otosków pomoże na tą plagę? Czy nie za wcześnie na wpuszczenie tych delikatnych rybek do ok 3 tygodniowego baniaka?

Fasimba

10 paź 2020, 19:13 Re: Co to za dziadostwo?  (#5)  

Brunatnice to brązowy łatwo ścierający się nalot.Oprócz brunatnic masz glony nitkowate.Poczytaj o nich i dopasuj.

BOROTom
Ranga: Znający temat

Powrót do Glony

Powiązane tematy

Zielenice czy inne dziadostwo?

nuendo w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4098
Do tej pory nie panikowałem.Myślę: zbiornik świeży, tak musi być. Ale czy na pewno musi? Problem pojawił się po 1) pierwszym podaniu mikro lub 2) zarybieniu zbiornika. Niestety zbiegło się to w czasie...

Co za dziadostwo i czym to wyleczyć?

etrusc w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2483
Witam Akwarium 2 tygodnie. Od niedzieli podaję EI. Zbiornik 128l Zwirek kwarcowy bez dodatków. Obsada roślinna dość spora głównie łodygowce Ludwigi, Rotale + Duży Henio, Glosia i Mech. Rybki - ...

Glony ale nie wiem jak je pokonac co to za dziadostwo?

FRANUS w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2256
Witam prosze o pomoc i o podpowiedz co to za glon na zdjęciach widoczny moje akwa 200L 2x30 1x39 oświetlenie narazie brak rybek nawoże Co2 roslinek mam sporo na niektórych roslinkach taki brą...

Statystyki

Ten temat przegląda 271 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.