|
|
Sterylizator UV Eheim vs JBL
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, mam pytanie przymierzam się do zakupu sterylizatora UV i zastanawiam się nad dwoma modelami Eheim Reflex UV 500 9W ( https://sklep.roslinyakwariowe.pl/lampy-uv/lampy-filtry/eheim-sterylizator-reflex-3722-p-22543.html) lub JBL ProCristal UV-C 11W (niestety niedostepny w sklepie RA) Zbiornik to 240 litrów, planuje świecić zapobiegawczo kilka godzin dziennie (i wyeliminować lekkie zmętnienie wody po starcie zbiornika). Ktoś ma może wyrobione zdanie o tych modelach ? Zastanawiam się czy nie są za mocne na taki zbiornik ale producent zawsze zawyża swoje parametry więc lepiej moim zdaniem dobrać mocniejszy niż za mały.
-

marcin_gargi
●
- Ranga: Początkujący
Siemka,
Jeśli nie masz zielonego zakwitu wody to nie ma co kupować. Na zmętnienie potrzeba czasu, ewentualnie wata syntetyczna do filtra i Seachem Clarity. To normalne zjawisko w nowo założonym zbiorniku lub zbiorniku o niestabilnej biologii.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Sterylizator przydaje się jeszcze przy chorobach, jeśli zauważymy np. początki ospy to można spróbować załatwić sprawę właśnie naświetlaniem. A gdyby nie udało się zapanować nad postępem i konieczne byłoby podanie leków, to lampę trzeba wyłączyć.
Na zielony zakwit moim dobrym sposobem jest wsadzenie kultowego Pat Mini z gęstą gąbką i otulenie tej gąbki fizeliną typu Symec Micro. Czyścimy gąbkę co 6-12 godzin.
-
vundo
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
vundo napisał(a):Sterylizator przydaje się jeszcze przy chorobach, jeśli zauważymy np. początki ospy to można spróbować załatwić sprawę właśnie naświetlaniem. A gdyby nie udało się zapanować nad postępem i konieczne byłoby podanie leków, to lampę trzeba wyłączyć.
Na zielony zakwit moim dobrym sposobem jest wsadzenie kultowego Pat Mini z gęstą gąbką i otulenie tej gąbki fizeliną typu Symec Micro. Czyścimy gąbkę co 6-12 godzin.
Zgodzę się co do walki z zielonym zakwitem przy pomocy waty ale to już jest działanie na objawy. Watolina przepuści komórki glonów, a lampa UV je wybije. Podmiana wody również jest wskazana, wraz z odmulaniem Co do chorób np. "ospy", również jest to wyjście, jednak zwiększenie temperatury, w przypadku tej choroby jest nieodzowne.
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Jeśli nie ustabilizuje się zbiornika to lampa UV też będzie działać objawowo na zakwit wody.Po prostu coś innego wywołuje zakwit a my go kontrolujemy lampą.
-
vundo
●
- Ranga: Poznaje temat
vundo napisał(a):Jeśli nie ustabilizuje się zbiornika to lampa UV też będzie działać objawowo na zakwit wody.Po prostu coś innego wywołuje zakwit a my go kontrolujemy lampą.
Podmianą obniża się azot i fosfor, żeby odciąć glony od źródła pożywki, a lampą wybija to co już się namnożyło w nadmiarze. 
-

Krzysztof Radziszewski
●
-
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
|
|